Khan Noonien Singh, för det mesta enbart kallad Khan, är en av de populäraste och mest minnesvärda skurkarna i Star Trek, trots att han bara medverkat i ett avsnitt och en långfilm. Det faktum att avsnittet är ett av de bästa Star Trek-avsnitten och filmen en av de bästa Star Trek-filmerna har säkert någonting med det att göra, men Khan i sig är också en väldigt intressant karaktär, speciellt tack vare en utmärkt skådespelarinsats av Ricardo Montalban (en tidigare nördfavorit, den första, faktiskt).

Khan dök upp för första gången i ett avsnitt av originalserien kallat Space Seed, i vilket man får veta hans bakgrund. Han var en av ett antal genetiskt framavlade ”supermänniskor” som orsakade de förskräckliga rasbiologikrigen på jorden under 90-talet (det bör påpekas att TV-serien gjordes på 60-talet, när 90-talet fortfarande tydligen ansågs som en avlägsen framtid). Supermänniskorna besegrades till slut, men en grupp ledd av Khan flydde ut i rymden ombord på ett primitivt rymdskepp kallat Botany Bay (uppkallat efter en gammal fångkoloni i Australien) där de lade sig i dvala och återuppväcktes först en sisådär 300 år senare av en intet ont anande Kapten Kirk. Naturligtvis försöker Khan ta över USS Enterprise, och naturligtvis blir han till slut stoppad av Kirk och hans besättning och bannlyses till en tämligen svårbebodd men levnadsbar planet kallad Ceti Alpha V.

Space Seed är ett klassiskt Star Trek-avsnitt, mycket tack vare Montalbans skådespeleri. Han framställer Khan som en överlägsen människa, både fysiskt och psykiskt (Montalban hade själv en imponerande fysik, och fortsatte ha det även på äldre dar). Till en början är han inställsam mot Kirk och de andra och uppför sig ytterst sofistikerat och intelligent, även om man ständigt känner en viss hotfullhet från honom. Hans charmerande framtoning leder också till att en besättningsmedlem, historikern Marla McGivers, blir förälskad i honom och till slut följer honom på hans exil till Ceti Alpha V. Avsnittet handlar i stort sett om maktkampen mellan Kirk och Khan, två ambitiösa och intelligenta män. Kirk uttrycker också vid vissa tillfällen en viss respekt för Khan och påpekar att även om han var en tyrann på jorden så var han en rättvis tyrann (en åsikt som Spock för övrigt finner ytterst chockerande).

Nästa gång Khan dyker upp är i långfilmen Star Trek II: The Wrath of Khan. Här upptäcker Kirk att Ceti Alpha V på grund av en katastrof blivit om möjligt ännu mindre trevlig att bo på, men att Khan ändå har överlevt och nu blivit en bitter man vars enda mål i livet är att utmäta hämnd mot Kirk. Han kapar ett förbipasserande rymdskepp och stjäler ett vetenskapligt experiment som kan användas som ett fruktansvärt vapen, så Kirk måste bege sig iväg efter honom och stoppa honom.

På många sätt är Khan i långfilmen en betydligt mindre intressant karaktär än i TV-serien. I Space Seed var han en intelligent, kalkylerande och ambitiös man. I Star Trek II är han betydligt mer fokuserad på att hämnas på Kirk och verkar på sina ställen vara något mindre intelligent, trots hans ständiga citerande av klassiska litterära verk. Jag vill inte säga att Star Trek II är en dålig film, men trots titeln är det inte en film om Khan, utan om Kirk. Den handlar om hur Kirk hanterar att han börjar bli gammal, hur Kirk hanterar ett till synes olösligt scenario och hur Kirk hanterar förlusten av sin bästa vän. Khan är ett misstag som Kirk gjorde i sin ungdom när han bannlyste honom och sedan glömde bort honom som nu återvänder för att göra livet surt för honom, och det verkar som att detta är Khans enda mål i livet också. De andra medlemmarna av hans besättning försöker övertala honom att de ska ge sig av och börja ett nytt liv någon annanstans, men Khan vill bara sätta dit Kirk. Star Treks skapare, Gene Roddenberry, ansåg att filmversionen av Khan var en sämre karaktär och enbart hölls uppe av Montalbans skådespeleri, och det är inte helt omöjligt att hålla med honom. Men även när han är som sämst är Khan ändå en av de mest minnesvärda och underhållande ärkefienderna någon Star Trek-kapten någonsin haft, och trots sina få framträdanden är han en solklar nördfavorit.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Veckans nördfavorit – Khan Noonien Singh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s