Vi på Markera som Oläst vill uppmärksamma en dom i Uppsala Tingsrätt.

”För erotikens faror, bevare barnen små
som inte har en aning om hur illa det kan gå.
Nej, låt dem hoppa hage och leka militär
och skjuta på varandra med leksaksgevär.
Låt barnen kriga lungt snällt och glömma allt sexuellt
som hotar dem från alla håll och nog är det väl tur
att vi här i landet har ordning och censur.”

— Ballad om censuren, Cornelis Vreeswijk

En man från Uppland och tillika översättare av japanska serier har blivit dömd till dagsböter i Uppsala Tingsrätt för ett väldigt grovt och ett av de i särklass mest stigmatiserande brotten som finns, barnpornografi. Han dömdes till 28 400 kr i dagsböter i en dom som grundades i 51 bilder som hittats i mannens dator efter en husrannsakan.

Till saken hör att bilderna inte var fotografier på barn, utan tecknade bilder. Jag tror att alla som är det minsta insatta i japansk serie- och tecknarkultur är fullt medvetna om att det finns väldigt mycket av den här varan tillgängligt på internet. Två gånger årligen hålls en enorm marknad för amatörserier i Tokyo, Comic Market, där många av de populärare serierna avbildar ungdomar i gymnasieåldern i sexuella situationer. Det finns även många serier där karaktärerna är yngre än så. För gemene nörd är det här antagligen inget nytt.

Personligen har jag nog inte tillräcklig distans för att ens sätta mig in i varför detta över huvud taget tagits till en domstol. Än mindre att han blivit dömd. Måhända är domen baserad på ett prejudikat, men i sådana fall är den ursprungliga domen lika befängd som den här.

En seriefigur som ser ut som ett barn lider tydligen mer än en seriefigur som föreställer en vuxen människa av att inte ha några kläder på sig. Är det inte lika jobbigt för de nakna keruberna i kyrkan? Fryser de måntro?

I framtiden bör man alltså vara lite försiktig när man surfar runt på gallerier, bildbräden och bloggar som behandlar japanska serier. Om man dessutom har för vana att spara bilder som man gillar på hårddisken bör den vara krypterad och datorn avstängd varje gång man går hemifrån (och så fort det ringer på dörren.)

Förhoppningsvis kommer man inte behöva gå så långt då domen kommer överklagas till högre instans.

Yotsuba
"Yotsuba tycker inte om det här!!"

Här är även ett blogginlägg där den dömde översättaren uttalar sig.

2 reaktioner till “Mangaöversättare dömd för lolibilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s