Framtidsskildringar med någon sorts påhittad sport, gärna med likheter med gamla tiders gladiatorspel och referenser till idén om bröd och skådespel för att hålla massorna i schack, har länge varit ett populärt tema i science fiction, och är det fortfarande. Jag har tidigare skrivit om Death Race 2000, och en annan klassiker i genren från samma tid är Rollerball.

Rollerball är en betydligt mer allvarlig film än Death Race 2000 och är så gott som helt fri från humor. Framtiden som filmen utspelar sig i är det gamla vanliga: Dystopi, en dekadent överklass, ett förtryckt folk, informationskontroll, storebror ser dig, och så vidare. I det här fallet är orsaken till dystopin det faktum att alla världens länder har försvunnit och att det nu i stället är stora företag som styr allting. Som i så många andra science fiction-filmer från 70-talet lyser filmskaparnas politiska budskap igenom ganska uppenbart. Även om det i stort sett ser ut som att världen är i ganska hyfsat skick (åtminstone jämfört med exempelvis Soylent Green) så verkar tanken vara att själva idén om en värld utan nationer styrd av företag ska vara nog för att man ska bli förskräckt.

Hur som helst så är det stora nöjet i denna värld en sport kallad rollerball. Det är en sorts blandning av rugby, rullskridskoåkning, och naturligtvis stora mängder våld. Filmens huvudperson är Jonathan E (spelad av James Caan), världens bästa rollerball-spelare någonsin. Han spelar i laget som tillhör Energy Corporation och lever ett ganska gott liv, även om han är missnöjd med att en person i företaget bestämde sig för att ta hans fru (fruar är i filmens värld i princip konkubiner, men Jonathan är inte nöjd med ersättningsfrun han får som kompensation). En dag blir han informerad om att han ska dra sig tillbaka från sporten, vilket han dock inte själv vill. Energy Corporation försöker göra allt i sin makt för att få honom att sluta, i huvudsak genom att ändra reglerna i rollerball så att det ska bli mer och mer våldsamt och farligt, men han bestämmer sig för att ta reda på varför de inte vill att han ska fortsätta då han ju trots allt är en riktigt bra spelare. Till slut inser han sanningen bakom varför rollerball existerar (en sanning som i och för sig inte är på långa vägar lika chockerande som till exempel avslöjandet i Soylent Green) och försöker dra sitt strå till stacken för att göra något åt det.

Där Death Race 2000 var så gott som en actionfilm är Rollerball mer av en traditionell science fiction-film från 70-talet, men man får ändå se ett flertal rollerballmatcher med massvis med våld, rullskridskoåkning och explosioner. Det är en så gott som perfekt avvägning mellan publiklockande action och tankfulla politiska teman, och är väl värd att se ännu idag, även om den innehåller en hel del smålustigt 70-talsmode och föråldrad framtidsteknik.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s