Som ni kanske ser har vi bestämt oss för att göra en liten ändring på nördfavoritinläggen, nämligen att ta bort ”veckans” i titeln från och med nu. Förhoppningsvis kommer det fortfarande dyka upp en ny nördfavorit ungefär en gång i veckan, men på det här viset har vi lite mindre press på oss att tvunget göra en varenda vecka, vilket förhoppningsvis leder till ökad kvalitet då vi inte måste skynda klart dem till en viss deadline. Vi hoppas att våra läsare har överseende med detta. Hur som helst så är den senaste nördfavoriten en dam vid namn Ayami Kojima.

Spelserien Castlevania är en klassiker med många populära spel ända sedan 80-talet, men en sak som den länge saknade var en gemensam grafisk stil. De flesta av spelen illustrerades med ganska så intetsägande muskelgubbar på omslagen och små halvbra krumelurer i manualen, alternativt med typiska animéfigurer i de japanska versionerna. Detta blev det ändring på när Castlevania: Symphony of the Night släpptes till Playstation och Sega Saturn, med illustrationer av Ayami Kojima. Många spelnördar anser att Symphony of the Night är det bästa Castlevania-spelet någonsin på grund av sitt utmärkta spelsystem och häftiga musik, och även Kojimas illustrationer och designer av figurerna i spelet brukar nämnas som en av de saker som gjorde spelet till vad det var. Hon fortsatte därför att illustrera fler Castlevania-spel, och hennes still var länge något man associerade med spelserien, även om hon på senare år verkar har slutat nästan helt med den.

Det mest uppenbara med Kojimas stil är hur hon illustrerar karaktärerna, speciellt de manliga. De är ofta mer eller mindre androgyna, med vackra, smått flickaktiga ansikten, långt hår, stiliga kläder och allvarsamma blickar. Det är inte helt omöjligt att tro att många kvinnliga spelare blev intresserade av Castlevania på grund av Kojimas många stiliga män. Det är också lätt att dra associationer till japanska flickserier med sina många androgyna bishonen (och gärna homosexuella teman), men jag tycker ändå att Kojima är en betydligt bättre konstnär än de flesta mangatecknare. Hon kan nämligen inte bara måla snygga karlar, utan även vackra gotiska bakgrunder med många små detaljer och svepande dramatik, vilket tillsammans med spelmusiken ger en perfekt stämning i spelen där man utforskar gamla slott på jakt efter ondskefulla vampyrer och andra monster, med Greve Dracula själv i spetsen. Faktum är att jag tycker det är lite synd att hon inte verkar ha någonting att göra med det kommande Castlevania: Lords of Shadow. Det har sagts att detta spel ska vara ett försök att återuppliva serien då den har börjat stagnerande på senare år, och även om det säkert finns saker som man kan ändra på till det bättre så tycker jag det inte vore fel att låta Ayami Kojima vara kvar som illustratör.

Nåja, Lords of Shadow har ju åtminstone en annan Kojima. Och nej, Ayami och Hideo är inte släkt, det är bara en märklig slump att de båda råkar jobba på samma spelföretag.

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Nördfavorit – Ayami Kojima

  1. Att jämföra serietecknare med en målare är lite orättvist, med tanke på att hon antagligen lägger mer än hundra gånger mer tid på en målning än vad en serietecknare gör på en ruta.

  2. Förvisso, men jag tror att även om hon ”bara” hade ritat serier så hade hon nog ändå tillhört toppskiktet bland tecknare, eller åtminstone stått ut från de typiska bishonen-serierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s