De som hört det japanska ordet doujin sådär i förbifarten förknippar det antagligen med porrserier baserat på populära animeserier. Doujin (同人) är det japanska ordet för kotteri, alltså en liten grupp människor som sysslar med samma sak. Tänk syjunta fast för folk som inte nödvändigtvis syr, även om det finns doujingrupper som sysslar med sömnad. Grupperna kallas cirklar.

Tokyo Big Sight, där Comic Market går av stapeln

De mest populära hantverken som cirklarna hänger sig åt är serier, musik och spel. De säljer sina produkter på olika sammankomster varav den största heter Comic Market och anordnas två gånger om året i Tokyo. Comic Market har växt stadigt sedan det första tillfället 1975 och har nu runt 500 000 besökare varje gång den hålls.

Cirkeln Shanghai Alice (上海アリス幻樂団) består endast av en person, ZUN, och ger ut den väldigt populära spelserien Touhou. Det är en serie vertikala shmup (kort för shoot ‘em up) där alla karaktärerna (så när som på en) är kvinnor. Dock inte nödvändigtvis människor. Touhou (東方) betyder kort och gott ‘österut’ och namnet Shanghai Alice symboliserar en blandning mellan österländsk och västerländsk estetik.

ZUN med sin favoritdryck

Med öl och sprit som bränsle skapar den alkoholiserade programmeraren, grafikern och kompositören ZUN magi på datorskärmen. Som Kalle Anka på julafton dyker han upp ungefär en gång om året med en nytt spel som följer ungefär samma mall som de tidigare men med några grundläggande skillnader.

Jag tänkte inte ägna den här artikeln åt att återberätta Touhouspelens historia, utan istället fokusera på det viktigaste elementet och den största anledningen till deras framgång, nämligen musiken.

Jag har valt ut en låt vardera från de tre första spelen i serien till Windows (de första fem spelen var till hemdatorn PC-98 och har inte speciellt bra ljudkvalitet).

Först ut är おてんば恋娘 (Älskade pojkaktiga dotter) från det sjätte spelet i serien, The Embodiment of Scarlet Devil:

Det finns många versioner av den här låten, varav den mest kända nog är IOSYS Chirnos perfekta matematiklektion.

Nästa låt kommer från striden mot mina ärkefiender systrarna Prismriver i det sjunde spelet, Perfect Cherry Blossom. Jag brukar alltid dö mitt första liv hos dem. Phantom Ensemble:

Sist men inte minst har vi låten Cinderella Cage ~ Kagome-kagome från det åttonde spelet, Imperishable Night. Kagome-kagome är en sånglek, ungefär som Björnen sover.

Musiken i den här animationen har låten ovan som förlaga.

En reaktion till “Vad sjutton är Touhou? Är det porr!?

  1. Jag har alltid trott att det var ett gäng personer som gjorde Touhou-spelen, roligt att få veta att det rör sig om en enda persons vision och arbete. Undrar om han någon dag kommer att bli uppsnappad av något stort spelföretag?

    EDIT: Glöm den där sista frågan, han jobbar visst redan för Taito.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s