USA har haft många minnesvärda presidenter genom tiderna, presidenter som varit vältalande, presidenter som varit kunniga, presidenter som varit inkompetenta, presidenter som varit fula och presidenter som varit snygga. Många av dem har också haft stort inflytande på världshistorien och är än i dag ihågkomna av diverse anledningar. Men min favorit, och säkert också många andra nördars favorit, är den tjugosjätte presidenten, Theodore ”T.R.” Roosevelt (han gillade själv inte smeknamnet ”Teddy”).

Vad som gör Roosevelt så intressant är att han levde ett spännande liv före, under, och efter sin tid som president, och på grund av detta finns det en uppsjö av intressanta historier från hans liv, varav de flesta till och med är sanna. Innan han var president skrev han böcker, lärde sig boxas, levde i vilda västern, jobbade som polischef i New York och stred i Kuba med sin kända militärenhet, The Rough Riders. Som president kämpade han för bevarandet av naturen, vann Nobels fredspris genom att få ett slut på ett krig mellan Ryssland och Kina, byggde Panama-kanalen och använde sig av en utrikespolitik som han sammanfattade med orden ”speak softly and carry a big stick”. Och efter sin tid som president gav han sig ut och reste, bland annat på safari i Afrika och på expedition i Sydamerikas djungler.

Historierna om T.R. är som sagt många. Som sheriff i vilda västern fångade han tre banditer och höll sig vaken i fyrtio timmar för att vakta dem genom att läsa böcker av Leo Tolstoy. Som president hade han en björn och ett lejon som husdjur i Vita Huset. När hans officiella porträtt som president blivit målat blev han så missnöjd att han förstörde det, och när ersättningen skulle målas hade målaren problem med att hitta en passande ställning för Roosevelt ända tills denne, högst irriterad, satte näven på trappräcket för att skälla ut målaren, vilket visade sig vara den perfekta ställningen. När han en gång skulle hålla ett tal blev han skjuten i bröstet, men höll talet ändå innan han fick läkarvård, och kulan fick sitta kvar i honom resten av livet. Och till slut, när han avlidit, sade den dåvarande vicepresidenten att “death had to take Roosevelt sleeping, for if he had been awake, there would have been a fight.” Det finns med andra ord en god anledning till att hans ansikte är ett av de fyra på Mount Rushmore.

Med tanke på vilken makalöst tuff och spännande figur som Roosevelt var så är det inte förvånansvärt att han dykt upp här och var i nördkultur. Han fick en egen serie i vilken han äventyrar runt med en tidsmaskin tillsammans med Thomas Edisons spöke, kallad Tales from the Bully Pulpit (och ja, det är lika häftigt som det låter). Mest minnesvärda är nog dock hans medverkanden i Don Rosas serier om Farbror Joakim som ung, där Joakim och T.R. då och då är rivaler men ändå har stor respekt för varandra. Och så vet nog de flesta nördar att han har fått ge namn åt allas vårat favoritgosedjur, teddybjörnen.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s