En av de mest minnesvärda delarna av Star Wars-filmerna är de många ljudeffekterna som finns i dem. Darth Vaders andning, laserpistolernas zappande, ljussvärdens brummande, droidernas pipande, rymdskeppens vrålande, utomjordingarnas många märkliga språk och alla möjliga andra sorters konstiga ljud är saker som man minns och känner igen så fort man hör dem. Inget Star Wars-spel eller fan-film kan klara sig utan korrekta representationer av de ljud man förväntar sig höra, och ska det läggas till nya ljud måste de ändå ha samma känsla som de gamla.

Mannen bakom de flesta av dessa ljud är en herre vid namn Benjamin ”Ben” Burtt. Han jobbar som ljuddesigner och har utöver Star Wars även jobbat på exempelvis Indiana Jones-filmerna, E.T., WALL-E och till och med den gamla klassikern Death Race 2000. Det roliga med Burtts ljudeffekter är att de flesta av dem har någon sorts intressant historia bakom sig, då de ofta kommer från oväntade källor. Så kommer ljussvärdsljudet till exempel från en gammal surrande TV-apparat, TIE-fighternas vrålande motorljud är en blandning av bland annat elefanttjut och skrikande däck, och ljudet av de svävande pansarvagnarna i The Phantom Menace gjordes genom att köra en rakapparat i en salladsskål. Ett extra känt ljud är troligen det berömda Wilhelmskriket som kan höras på något ställe i så gott som alla filmer som Burtt varit inblandad i.

Likt många andra personer som haft något att göra med Star Wars-filmerna har Burtt naturligtvis fått göra ett och annat cameo som någon obskyr sidokaraktär i någon av filmerna. I Return of the Jedi gör han rollen som Colonel Dyer, en officer i Rymdimperiet som blir skjuten av Han Solo och faller över ett räcke. När detta händer får man höra Burtt göra sin egen imitation av Wilhelmskriket. I The Phantom Menace gör han en om möjligt ännu obskyrare cameo i bakgrunden under filmens slutscen. Utöver detta gör han också rösten till många av de konstiga utomjordingarna och robotarna som syns i filmerna, faktum är att många av ljuden som R2-D2 gör egentligen är Burtts röst, något modifierad naturligtvis.

På sätt och vis kan man säga att Ben Burtt är symbolen för den oväntade uppmärksamhet som många som medverkat i skapandet av Star Wars-filmerna har fått. I de flesta filmers fall brukar det inte vara många som bryr sig om vem som gjort ljudeffekterna, eller byggde rekvisitan, eller spelade någon underhuggare som bara syns till i bakgrunden, men tack vare Star Wars popularitet får även dessa personer möjlighet att hamna i rampljuset. Detta är bra, då det innebär att de faktiskt kan få lite välförtjänad uppskattning för sitt arbete utöver att flimra förbi i sluttexterna.

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Nördfavorit – Ben Burtt

  1. *host* Han Solo kastar en ryggsäck på honom. Därför faller han över räcket. *rättar till glasögonen*

    Riktigt fin nördfavorit!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s