Att Han Solo, den sluge smugglaren med ett hjärta av guld i Star Wars-filmerna, är en nördfavorit råder det knappast någon tvekan om. Men här handlar det om en alldeles speciell inkarnation av allas våran snabbskjutande prinsessraggare. Han har ofta hamnat i trubbel, vilket är föga förvånande med tanke på hans yrke som smugglare, men troligtvis har han aldrig varit i någon större knipa än när han blev fångad av prisjägaren Boba Fett och nedfrusen i karbonit.

Sekvensen där Han Solo fryses ner i karbonit är en av de absolut mest minnesvärda scenerna i The Empire Strikes Back, definitivt på samma nivå som Luke Skywalkers dramatiska duell med Darth Vader i samma film. Nedfrysningen är egentligen ett experiment från Vaders sida för att se om en människa över huvud taget kan överleva processen, eftersom han i så fall tänker göra likadant med Luke för att kunna transportera denne till Kejsaren. Boba Fett är lite tveksam till det hela då han påpekar att han inte kommer att få någon belöning om Solo dör, men Vader lovar att han ska bli ersatt om det inträffar. Solo har för övrigt redan haft en ganska dålig dag då han blivit bedragen av sin gamle vän Lando Calrissian och utsatts för otrevlig tortyr. Men han håller sig ändå samman bra när det till slut är dags för nedfrysningen. Hans sista ord innan han blir frusen är en klassisk replikväxling med Leia Organa. Hon säger ”I love you”, och han svarar ”I know”. Svaret var improviserat från skådespelaren Harrison Fords sida, då han tyckte att repliken som stod i manuset (”I love you too”) inte passade. Och den använda repliken fungerar faktiskt bättre. Leia vet ju faktiskt redan att Han älskar henne så hon behöver egentligen inte få det bekräftat, och det är passande ord när det kommer från en smått självgod och kaxig rymdäventyrare.

Röken sprutar, Chewbacca vrålar, och till slut stiger ett block av frusen karbonit upp ur hålet som Han blivit nedsänkt i. Det faller till marken med ett läskigt ljud, och man får se Hans ansikte, fastfruset i ett uttryck av smärta, sticka fram ur blocket. Karbonitblocket är en av de snyggaste och mest minnesvärda bitarna rekvisita i alla Star Wars-filmer. Inte bara ansiktet sticker fram utan även händerna, fötterna, och en del av benen och torson, och allting ger en skräckinjagande bild av fasa. Det är uppenbart att nedfrysning i karbonit inte är någon trevlig upplevelse.

Som tur är kommer Han till slut ur knipan i nästa film, Return of the Jedi, när Leia och kompani hittar blocket hemma hos den slemmige skurken Jabba the Hutt och tinar upp honom. Även om han till en början har lite svårt att se så frisknar han snart till och kan återvända till rymdhjältandet igen. Faktum är att även utan sin syn så lyckas han besegra Boba Fett (visserligen av en ren slump) och därmed utmäta lite hämnd för det otrevliga behandlandet.

Trots alla rymdskepp och strålpistoler så är Star Wars på många sätt en klassisk saga, och hur många sagor finns det inte där någon blir förvandlad till sten, eller där statyer får liv? Han Solo i karbonit är helt enkelt en uppdaterad version av detta klassiska koncept, och det är speciellt därför som jag gillar just den versionen av rymdsmugglaren, oavsett vad han själv kan tänkas anse om saken.

 

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Nördfavorit – Han Solo i karbonit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s