Var Rodman ”Rod” Edward Serling en bitter man? Om man utgår från saker han skrev är det lätt hänt att man kan tro detta. Mest känd är han nog för TV-serien The Twilight Zone från 60-talet, i vilken varje avsnitt var en kort historia med någon sorts science fiction-element eller något annat sorts övernaturligt inslag. Serling skrev de flesta avsnitten själv, och var också en sorts ”programledare” som i början av varje avsnitt gav en inledande beskrivning av situationen, och återkom i slutet av avsnitten med några passande avslutande ord.

De olika avsnitten hade allt som oftast någon sorts sensmoral, och för det mesta var denna tämligen uppenbar. Det intressanta är dock att budskapen många gånger var allt annat än upplyftande. Ett återkommande tema i ett flertal avsnitt är att en person är olycklig med sitt liv, och söker efter något sätt att komma undan det, ofta genom att försöka resa tillbaka i tiden (metaforiskt eller bokstavligt) till en tid när saker och ting kändes bättre, men det slutar ändå för det mesta olyckligt. Allra mörkast är kanske avsnittet ”A Stop at Willoughby” där man nästan kan tolka budskapet som att det enda sättet att komma undan den moderna tidens stressiga och krävande liv är genom att begå självmord, men ett lika stort allvar finns i exempelvis ”Walking Distance” där en man plötsligt befinner sig i sin barndoms hemstad, just så som den var när han var barn, men inser att han inte kan stanna där, eller klassikern ”Time Enough at Last” där en bokintresserad herre inte kan finna tid till att läsa, men till slut får all tid i världen…

Många menar att detta återkommande tema var något som låg Serling själv nära om hjärtat, att han själv var olycklig med sitt liv och önskade att han kunde ändra på det, men samtidigt tyckte att det var omöjligt. Fast det kan nog vara ganska svårt att veta säkert så här i efterhand. Det bör nämnas att det faktiskt finns många avsnitt av The Twilight Zone som har ett åtminstone någorlunda positivt slut eller budskap, även om det kanske ofta är lättare att intressera sig för de som inte har det.

Oavsett vad man tror om hans privatliv så var Rod Serling definitivt en fantasirik TV-skapare som ledde det unga mediet till nya höjder när det begav sig, och han var synnerligen bra på att presentera avsnitten av The Twilight Zone. De rejäla ögonbrynen och allvarsamma blicken tydde på ett stort allvar, men där fanns också ett uppenbart sinne för humor och intresse för att underhålla publiken på bästa sätt som ofta sken igenom.

Publicerat av Fredde 

4 reaktioner till “Nördfavorit – Rod Serling

    1. Det förvånar mig inte, med tanke på att den filmen på sätt och vis är ett sorts Twilight Zone-avsnitt, komplett med överraskande twist på slutet.

  1. helt korrekt Fredde
    Det är den äkta ”Twilight Zone: The Movie” istället för den filmen vi har idag som bara gjorde om 4 avsnitt till en längre film, nä då ser jag hellre på serien som är ofantligt mycket bättre än filmen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s