Många menar att att det egentligen bara finns EN bra Star Wars-film. Huruvida detta är korrekt eller inte lämnar jag till var och en att själv avgöra men hur man än känner är det svårt att förneka att Rymdimperiet Slår Tillbaka är en väldigt bra film i sin egen rätt. Detta beror till en väldigt stor del på filmens regissör – Irvin Kershner.

Kershner var i mångas ögon ett märkligt val av regissör inte minst för Kershner själv. Han lär ha frågat George Lucas varför han och inte någon av de många unga och mer åtråvärda regissörer som Lucas umgicks med fick erbjudandet att ta över rollen som regissör. Lucas ska ha svarat att det berodde på att Kershner var väl införstådd med hur Hollywood fungerar utan att för den delen ha blivit slav under dess normer. Med andra ord; ”…because you know everything a Hollywood director is supposed to know, but you’re not Hollywood.”.

Det finns en god portion sanning i detta uttalande men en annan, kanske mer krass anledning skulle kunna vara att de unga regissörer som Lucas umgicks med helt enkelt inte ville. Oavsett anledningen gjorde Kershners fria vilja och förståelse för personregi att den (kronologiskt) andra Star Wars-filmen blev en ännu större succé än sin föregångare.  Plötsligt var Lucas rymdopera inte bara storslagen och vacker utan även befolkad av trovärdiga, djupa och roliga karaktärer. Ett skinande exempel på Kershners förmåga var hur han ofta satte sig upp mot Lucas ibland märkligt skrivna dialog. Ingen kan väl glömma Han Solos sista ord till Leia innan han fryses ned på Cloud City.

”I know.”

Den skrivna repliken är: ”I love you too”, vilket alla på inspelningsplatsen tyckte lät otroligt lökigt. Efter otaliga misslyckade försök sade Harrison Ford till slut repliken som vi alla minns och Kershner fattade beslutet om att repliken skulle ändras.

Kershners bidrag till världens mest kända filmserie blev det som han skulle bli allra mest känd för, något som i sig inte är något problem. Även om han hade många filmer under sitt bälte innan Star Wars blev det inte många efteråt. Bland de få han regisserade ingår Sean Connery’s sista Bond-film; Never Say Never Again och Robocop II.

Kershner dog den 27 november i år efter en lång kamp mot lungcancer. Han kommer alltid att kommas ihåg som mannen som vågade sätta kvalitet framför Lucas egna idéer och istället använda dem till att skapa något oslagbart. Hans glada och nästan barnsliga syn på filmskapande genomsyrar hans i övrigt väldigt mörka verk.

Publicerat av Jönsson

2 reaktioner till “Nördfavorit – Irvin Kershner

  1. Ännu en film jag måste införskaffa, originalklippningen av The Empire Strikes Back. Kershners bidrag till Star Wars kan inte underskattas. Synd att det verkar finnas så få personer nu för tiden som vågar gå emot Lucas beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s