Varning: Detta inlägg innehåller en spoiler för handlingen i The Empire Strikes Back. Om du inte sett filmen rekommenderar jag att du gör det innan du läser inlägget, för att inte få den mest dramatiska scenen avslöjad.

”Va”, säger nu många, ”en spoilervarning för The Empire Strikes Back, det behövs väl ändå inte? Alla har ju sett den filmen, och har man inte det så förtjänar man banne mig att få handlingen avslöjad!” Men det är just om detta som jag inte håller med. Tyvärr verkar ovanstående attityd vara ganska utbredd bland nördar nu för tiden. Filmer som Star Wars, Soylent Green, King Kong och till och med Citizen Kane, spel som Final Fantasy VII och Metal Gear Solid, böcker som Sagan om Ringen eller Harry Potter, och otaliga andra exempel från andra medier, verkar av många anses vara fria från att behöva spoilervarnas om när de diskuteras, trots att de alla har dramatiska scener, avslöjanden och händelser. Den vanligaste anledningen som nämns är att eftersom dessa verk har funnits så länge så borde alla redan känna till deras handling, även om de inte har tagit del av dem.

Men, hör och häpna, alla har faktiskt inte sett Star Wars-filmerna. Det finns massor med människor som inte har sett dem, och de tillkommer ständigt nya. Förvisso är många av dessa personer som inte har något intresse av att se filmerna över huvud taget, men det finns lika många (och troligtvis fler) som först nu har hört talas om dem och blivit tillräckligt gamla för att kunna titta på dem. Är det verkligen schysst att berätta för dessa att Darth Vader är Luke Skywalkers pappa innan de ens har lagt A New Hope i DVD-spelaren (eller gått och sett den på 3D-bio)? Borde de inte ha rätt att få uppleva samma svindlande känsla inför avslöjandet som folk gjorde i biograferna på 80-talet?

Jag menar inte att man måste sluta diskutera viktiga scener i nördklassiker bara för att förskona de stackare som inte fått ta del av dessa ännu. De som inte har det har faktiskt ett eget ansvar också, att i den mån de kan försöka undvika spoilerna själva genom att till exempel kanske inte googla ”Soylent Green” innan de sett filmen, eller läsa igenom en walkthrough till Final Fantasy VII innan de har spelat det. Men om du vet med dig att någon som inte sett filmen eller spelat spelet kan tänkas höra samtalet du och din kompis har, eller läser forum-tråden där du skriver, så tycker jag det är god ton att undvika att spoliera deras upplevelse, eller åtminstone tydligt varna för att en dylik spoiler kommer att dyka upp, så att de kan undvika den.

Och förresten, att säga att ”den här filmen/boken/serien/etc är så dålig att jag gör dig en tjänst genom att spoila den” är inte speciellt schysst heller. Låt personen i fråga själv få avgöra vad han/hon tycker om det utifall det verkar intresserade av det.

Publicerat av Fredde 

6 reaktioner till “Till spoilervarningens försvar

  1. Tja, jag har ju spoilat en del saker för dig också i min entusiasm för att berätta om dem, så det är nog bara rättvist.

  2. har inte sett Citizen Kane än men har den i DVD hyllan
    Har inte sett den än eftersom jag är 15 år tror jag ska vara lite äldre för att riktigt förstå hela filmen i ett sammanhang
    Har heller aldrig hört talas om Soylent Green något jag har missat där?

  3. Det var Tiny Toons för mig. Eller ja, de spoilade det inte direkt men efter avsnittet var slut var det inte svårt att räkna ut hur Kane slutade.
    Faktum är att det var Futurama som spoilade Soylent Green för mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s