Många av er har säkert redan hört talas om det, men jag vill ändå ta mig tillfälle att nämna Minecraft, som kan sägas ge en ny (och faktiskt mycket bättre) definition till begreppet ”sandlådespel”.

Det finns ett flertal olika sätt att spela Minecraft, men grunden är densamma: Du hamnar i en slumpmässigt genererad 3D-värld full med berg, dalar, öknar, vatten, träd, blommor och en himla massa annat som du kan utforska som du vill. Allting är uppbyggt av fyrkantiga block, grafiken är med andra ord ganska primitiv. Men det är just det som är meningen. Saken är nämligen den att du själv kan lägga till eller ta bort block, och därmed forma världen lite som du vill emedan du utforskar den. Det är som en datorversion av att leka med Lego, och att leka med Lego är ju alltid roligt.

Som sagt, det finns olika sätt att spela det på. De två huvudsakliga versionerna av spelet är ”creative” och ”survival”. I ”creative” kan man i princip bygga vad som helst utan några som helst hinder, medan man i ”survival” bara kan skapa block genom att först gräva fram dem på andra ställen, och vissa typer av block kräver att man utför speciella handlingar för att få tag på (glasblock får man till exempel genom att värma upp sand med eld). I ”survival” finns det också diverse monster som vandrar omkring i världen, och därför måste man snart bygga någon form av försvar mot dessa för att överleva.

Det kan vara roligt att bara gå omkring och utforska de slumpgenererade världarna, gräva sig ner genom marken och hitta stora underjordiska grottor med lava och ädelmetaller. Men det definitivt roligaste är att bygga sina egna skapelser. Naturligtvis finns det vid det här laget massor med Minecraft-nördar som har byggt många fantastiska saker, såsom stora slott, rekreationer av byggnader som finns i verkligheten, pixel-konst, rymdskepp, etc. Med en väldigt enkel premiss är det ändå lätt att komma långt om man bara lägger ner tillräckligt med tid på det. Jag får väl ta och utfärda en varning om att det kan bli ganska beroendeframkallande efter ett tag.

Du kan betala för att kunna använda de mer avancerade verktygen, men det går också att spela Minecraft gratis, och bäst av allt är att det går att spela direkt i webbläsaren om man vill, eftersom det är programmerat i java. Det är med andra ord lätt att prova på och se om det kan vara av intresse.

4 reaktioner till “Freddes länkar: Minecraft

  1. Webbläsar-versionen är ingenting i jämförelse med det riktiga spelet.
    Där kan du ju bara bygga. Inte alls lika roligt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s