Metal Gear-spelserien är fullsmockad med intressanta karaktärer, och många av dessa är också nördfavoriter, inklusive spelseriens skapare själv. Många av de karaktärer som folk gillar är dock sådana som introducerades i Metal Gear Solid, det tredje (officiella) spelet i serien, till exempel Otacon, Revolver Ocelot och Mei Ling. Det finns dock en karaktär som för ovanlighetens skull dök upp för sista gången i Metal Gear Solid (åtminstone kronologiskt sett), vilket är tämligen ovanligt med tanke på hur många till synes döda personer som blir återupplivade på ett eller annat sätt i senare spel. Innan jag fortsätter är det nog på sin plats med en spoilervarning, speciellt med tanke på Metal Gear-seriens fokus på komplicerad historia med många plot twists. Här nedan kommer det finnas en och annan spoiler för de tre första (officiella) spelen i serien, Metal Gear, Metal Gear 2: Solid Snake, och tidigare nämnda Metal Gear Solid.

Det allra första spelet i serien, enbart kallat Metal Gear, handlar om hur superspionen Solid Snake måste infiltrera terroristnästet Outer Heaven. Han är dock inte den förste att göra så, och han måste rädda den förre infiltratören Gray Fox som blivit tillfångatagen av terroristerna. Gray Fox är redan en legendarisk figur, den ende i spionorganisationen FOXHOUND som lyckats uppnå kodnamnet ”Fox”, och Solid Snake är i jämförelse bara en nybörjare. Men han lyckas ändå rädda Gray Fox, och denne avslöjar terroristernas onda planer som Snake sedan sätter stopp för. Så långt allt väl.

I nästa spel, Metal Gear 2, måste Snake infiltrera en fiktiv militariserad nation kallad Zanzibar Land (icke att förväxla med verklighetens Zanzibar) då denna har kidnappat en framstående forskare som kan lösa världens energiproblem och dessutom lagt vantarna på ett farligt Metal Gear-vapen som kan avfyra kärnvapen. Under infiltrationen får Snake hjälpande meddelanden från en mystisk anonym röst. Senare står han öga mot öga med… Gray Fox! Denne har lämnat FOXHOUND och anslutit sig till Zanzibar Land. Men konstigt nog är det också han som ligger bakom de anonyma hjälpmeddelandena. Här får vi för första gången se Gray Fox’ kluvna natur. Å ena sidan är han fortfarande Snakes vän och vill hjälpa honom, men han är också Snakes fiende då de är på olika sidor i konflikten som pågår. Mot slutet av spelet har de ett sista ödesdigert möte där båda är helt utan utrustning och slåss med bara händerna mitt i ett minfält. Det kan bara sluta på ett sätt: Snake dödar Gray Fox, och sedan fortsätter han med att ännu en gång rädda världen.

Och sedan har vi Metal Gear Solid. Ännu en gång måste Snake ta sig an ett gäng terrorister, denna gång på ön Shadow Moses. Medan han infiltrerar börjar han återigen få hjälpsamma anonyma meddelanden. Och det visar sig att han inte är den ende infiltratören på ön, det finns också en fullständigt psykotisk cyborg-ninja som dödar massvis med terroristsoldater och gömmer sig i skuggorna. Till slut möts Snake och ninjan och slåss, och Snake inser till sin stora fasa att ninjan är ingen mindre än… Gray Fox! Denne har blivit återupplivad, utrustad med ett exoskelett och sedan använd till diverse hemska genetiska experiment tills han fullständigt tappat förståndet. Nu är han bara ute efter en sak: Att få återuppleva striden som han hade med Snake i Zanzibar Land. Så de kämpar återigen med bara händerna, tills ninjan ballar ur och försvinner. Hela denna sekvens är för övrigt väldigt likt en liknande sekvens i Metal Gear 2 där Snake måste slåss mot en ninja som visar sig vara en person han trodde dog i det första spelet. Hur som helst, mot slutet av Metal Gear Solid dyker Gray Fox upp igen och offrar sig hjältemodigt för att Snake ska få en chans att ta kål på spelets storskurk och rädda världen återigen. Och som tidigare nämnts är Gray Fox nu genuint död, han har förvånansvärt nog aldrig återupplivats igen, även om det i senare spel förekommit andra cyborg-ninjor av olika slag. Några av de senare spelen utspelar sig dock kronologiskt sett före Metal Gear Solid, och därmed har en ung Gray Fox faktiskt kunnat medverka lite fortfarande.

Gray Fox (var riktiga namn avslöjas vara Frank Jaeger i Metal Gear Solid) är i grund och botten en symbol för ett av Metal Gear-spelens återkommande teman: En person som blivit tränad i att döda och därför bara är lycklig när han får slåss. Fox vill inte slåss mot Snake i slutet av Metal Gear 2 för att han hatar honom eller något sådant, utan bara för att de båda är soldater på olika sidor i ett krig, och därför måste slåss. När han sedan återupplivas som en cyborg är det också allt hans plågade sinne har kvar att fokusera på, eftersom det är det enda han gjort i sitt liv. I Metal Gear Solid symboliserar han också ett annat viktigt tema: Dåliga saker man gjort tidigare i livet som återkommer för att hemsöka en. Mycket av det spelet handlar om hur Snake hanterar sitt rykte som legendarisk spion och mördarmaskin, sitt mystiska förflutna och de många avslöjanden om detta som inträffar under spelets gång. Innan han dör för sista gången kommer Gray Fox med några sådana avslöjanden om en annan av spelets karaktärers förflutna som denne inte vet om, men Snake väljer att inte dela med sig av dessa, utan att i stället låta både henne och han själv gå vidare med sina liv utan att behöva grunna på det som har varit.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s