I inledningen till den första samlingsvolymen av serien The Walking Dead skriver författaren, Robert Kirkman, att ”I’m not trying to scare anybody”. Och faktum är att man lätt undrar om de levande döda kallade zombies faktiskt är så värst skräckinjagande. Jag menar i det här fallet den typiska hjärndöda, långsamma zombien som hungrar efter människokött, populariserad av George A. Romero i filmen Night of the Living Dead och dess uppföljare.

Jag menar, hur farlig kan en zombie egentligen vara? Den är långsam, klumpig och korkad. Jag tror inte någon som läser denna blogg skulle ha några problem med att hantera en zombie, såvida man inte blir överraskad av den (men med tanke på dess låga intelligens är den nog inte smart nog att ligga i bakhåll). Det brukar sägas att zombies är farliga först när de kommer i jättestora horder som omringar en, men om man bara är tillräckligt uppmärksam och taktisk behöver inte detta heller vara någon stor risk. Om man vet att ett köpcentrum är fullsmockat med zombies så går man väl inte dit om man inte först är väl förberedd med vapen och planer för vad man ska göra där.

Det är helt enkelt så att jag börjar undra om zombiefilmer överlag kan räknas som skräckfilmer. Det har förvisso gjorts försök att återuppliva skräckandan i till exempel 28 Days Later med sina snabbspringande zombies, men detta har varit ganska kontroversiellt då många zombie-nördar menar att det i så fall inte är ”riktiga” zombies längre. Eller ta en spelserie som Resident Evil. I de flesta av spelen i serien är det inte de gamla vanliga zombierna som är den stora utmaningen för spelaren, utan zombiehundar, zombiefåglar och stora muterade monster. Även här har det gjorts försök att göra de vanliga zombierna farliga genom att till exempel göra dem snabbare, men återigen undrar man om de i så fall är ”riktiga” zombies det rör sig om.

Jag hörde på en podcast om filmen Dawn of the Dead, en riktig klassiker bland zombiefilmer, och en person menade att filmen egentligen är en actionfilm där man kan komma undan med väldigt mycket våld då offren ju redan är döda. Många spelrecensenter menar också att de senaste spelen i Resident Evil-serien (speciellt Resident Evil 4 och 5) inte är skräckspel utan actionspel. Sedan har vi ju det här med samhällskommentar. Romero älskar att slänga in politiska budskap i sina zombiefilmer, exempelvis hade Dawn of the Dead väldigt uppenbara teman om konsumentkultur. I tidigare nämnda Walking Dead-förord skriver också Kirkman att vad han vill göra med serien är att skildra hur människor reagerar på zombieapokalypsen och hur de hanterar den, och därmed också i det långa loppet diskutera mänskligheten i allmänhet. Han menar också (vilket många, men definitivt inte alla, zombie-nördar säkerligen håller med om) att den bästa sortens zombiefilm gärna får ha en massa blodig action, men också bör ha något djupare att säga.

Så, vilken genre kan man då applicera på den typiska zombiefilmen? Är det en ovanligt filosofisk actionfilm med skräckinslag? Jag skulle i stället vilja säga att zombiefilmer är zombiefilmer, en helt egen genre åtskild från andra, även om den kan ta inslag från dessa, på samma sätt som en science fiction-film kan vara ”science fiction-skräck” eller ”science fiction-komedi”. Fast egentligen kanske hela det här inlägget bara är ännu ett tecken på att genreindelningar är meningslösa… Men det är en helt annan diskussion. Hur som helst, zombies är zombies, och de får väl göra precis som de vill. Och vi vet ju alla vad de helst vill.

Publicerat av Fredde 

3 reaktioner till “Vem är rädd för en zombie?

  1. har alltid kontoriserat zombiefilmerna som zombies filmer men i min DVD hylla har jag dem i skräck så jag inte har för många genre i hyllan
    PS: Night of the Living Dead är en av de bästa filmerna som någonsin gjorts!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s