Nyligen släpptes en bild från den kommande nya Spider-Man-filmen, och denna bild har orsakat att en gammal nörd-diskussion återkommit: Ska Spider-Man ha mekaniska eller organiska nätskjutare? Som ni säkert förstår så är detta en oerhört viktig diskussion!

Så här ligger det till: I den allra första Spider-Man-serien får den unge studenten Peter Parker fantastiska spindelkrafter när han blir biten av en radioaktiv spindel. Han får en spindels proportionerliga styrka, han kan klättra på väggar och han har ett speciellt ”spindelsinne” som varnar honom för faror. Vad han dock inte får av spindelbettet är förmågan att skjuta spindelnät. I stället bygger Peter Parker ett par mekaniska nätskjutare som han har runt handlederna, och med hjälp av dessa kan han skjuta ut en klibbig vätska som han själv blandat ihop.

Många år senare var det dags för Spider-Man att dyka upp på den vita duken. Spider-Man-filmen är på många sätt väldigt trogen sin serieförlaga, men en anmärkningsvärd skillnad är att när Peter Parker blir biten av en spindel (inte radioaktiv, utan genmanipulerad i det här fallet) så får han utöver alla ovan nämnda förmågor också förmågan att skjuta klibbiga spindelnät från små körtlar på handlederna. Vissa Spider-Man-fans tyckte inte om denna förändring, andra gjorde det, och så var grälet igång. Ännu värre blev det när serieversionen av Spider-Man, efter att ha gått igenom en ganska knäpp historia, också fick organiska nätskjutare och lade de mekaniska på hyllan, troligtvis eftersom Marvel ville göra honom likare den framgångsrika filmversionen. Skandal!

Det finns en del bra argument för båda sidorna i diskussionen. Mekaniska nätskjutare innebär att det finns fler möjligheter till intressanta händelser, till exempel att Spider-Man får slut på nätvätska vid ett kritiskt tillfälle, eller att han blandar till en speciell sorts nätvätska för att ta sig an en speciell sorts fiende. Med tanke på Peter Parkers vetenskapliga kunskaper och allmänna nördighet så är det inte heller så svårt att tro att han skulle kunna konstruera dylika mackapärer, och detta understryker i sin tur det viktiga faktum att Spider-Man inte bara besegrar skurkar med nävarna, utan också använder sina vetenskapliga förmågor då och då. Men samtidigt är det lite underligt att han skulle få alla en spindels krafter inbakade i kroppen förutom just kraften att spinna nät. Att spinna nät är ju faktiskt en ganska uppenbar spindelförmåga. Är det i så fall inte lite mer realistiskt (om man nu över huvud taget kan applicera ordet ”realistiskt” på superhjälteserier) att han har organiska nätskjutare? Men ska man vara riktigt realistisk så skulle han i så fall kanske inte skjuta nätet ur handlederna utan ur arschlet…

Anledningen till att diskussionen förs med en sådan ivrighet är nog det faktum att nätskjutandet är en av de mest uppenbara och minnesvärda krafterna som Spider-Man har. Hur många serieomslag finns det inte där han svingar sig fram mellan skyskraporna på sina nät eller skjuter dem mot någon bov? Många gamla traditionella fans av karaktären tycker nog också att det här med organiska nätskjutare är en dum nymodighet, en onödig förändring av ett redan fungerande koncept.

Hur som helst, för att återgå till bilden från den nya filmen; många som tittat på den tror sig kunna se något metalliskt vid handlederna på Spidde. Serieversionen fick för ett tag sedan tillbaka sina klassiska mekaniska nätskjutare igen, kan det var så att den nya filmversionen också ska få det?! Spekulationerna går redan varma, och säkerligen leder spekulationerna också till att denna oerhört viktiga diskussion hålls vid liv.

Publicerat av Fredde 

7 reaktioner till “Thwip!

  1. Det är bekräftat att det blir nätskjutare i filmen.
    Jag är nog mer på den organiska sidan av praktiska skäl 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s