Nyligen fick jag höra om ett nyutgivet svenskt seriealbum som heter Viktor Kasparssons Makabra Mysterier, ritat och skrivet av en herre vid namn Dennis Gustafsson. Jag kände mig tvungen att införskaffa mig detta album av tre anledningar: Det handlar om övernaturliga äventyr med ett visst Lovecraft-stuk, det utspelar sig under 30-talet, och platsen för äventyren är staden Helsingborg (eller Hälsingborg som den hette på den tiden). Eftersom undertecknad är född och uppvuxen i Helsingborg är just detta sista faktum det som gjorde en redan intressant serie absolut nödvändig att köpa.

Titelns Viktor Kasparsson är en rådig ung man i keps med intresse för ockultism som tenderar att av slump eller eget ingripande bli tvungen att ta sig an diverse övernaturliga fenomen, såsom gengångare, demoner, illasinnade naturväsen och annat otrevligt, ofta med en söt dam vid sin sida. Han står dock sällan handfallen tack vare sina kunskaper och allmänna jävlar anamma.

Serien är ytterst välgjord och uppenbart ordentligt researchad för att få autentiska Hälsingborgsmiljöer från den tiden (även om min Helsingborgshistoria-intresserade pappa kunde hitta en och annan inte helt korrekt detalj). Kasparsson besöker Donationskyrkogården, tar sig upp på Söderåsen och har nytta av spik inhandlad från Ramlösa spikfabrik. Men det blir aldrig för stort fokus på lokalhistoria och miljöbilder, i slutändan är det bara en ovanlig men ändå passande bakgrund för genomtänka intriger och mysterier. Känsliga läsare bör kanske varnas för att det förekommer en och annan scen med blod och annat otrevligt, men det är å andra sidan ganska nödvändigt med tanke på temat.

Som sagt, det var extra kul för mig som Helsingborgare att läsa serien, men den är ändå väl värd att köpas i närmsta bokhandel av andra människor i hela vårt avlånga land som är intresserade av skräck, deckare eller helt enkelt bara en välgjord svensk serie med ett ovanligt tema. Dennis Gustafsson har för övrigt också en hemsida för serien där det finns lite smakprov för den nyfikne.

Publicerat av Fredde 

6 reaktioner till “Spökerier och monster i konsulernas stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s