Huvudpersonen i filmen Big Trouble in Little China är Jack Burton, spelad av Kurt Russell. Men även om han är filmens huvudperson så är han inte filmens hjälte, ett faktum som många (inklusive han själv) missat.

Det är väldigt lätt att tro att Burton är hjälten. Han är macho, han är charmig och han är ju faktiskt spelad av Kurt Russell. Men han är också klantig, skrytsam och om man tänker efter så gör han faktiskt inte så mycket filmen. I många av actionscenerna dyker han upp för sent när striden redan är slut. Viktigast av allt är kanske det faktum att han under så gott som hela filmens lopp faktiskt inte har en aning om vad som pågår när han blir meddragen av sin polare Wang Chi till San Franciscos kinakvarter för att sätta stopp för den ondskefulle David Lo Pan och dennes många farliga och smått bisarra underhuggare. Han måste jämt och ständigt få saker förklarade för sig då han inte direkt är insatt i kinesisk mytologi, vilket är en nackdel när man ska ta sig an en odödlig kinesisk bov, tre kinesiska stormgudar och diverse andra monster från just Kina.

Faktum är ju att filmens egentlige hjälte är Wang Chi, och att filmen egentligen är en sorts parodi på många klassiska äventyrsfilmer där den vite västerländske hjälten har en komedisk asiatisk medhjälpare. I Big Trouble in Little China är rollerna ombytta, något som filmens regissör, John Carpenter, har bekräftat. Han har sagt att tanken med filmen är att göra ett typiskt actionäventyr, men sett från sidekickens perspektiv, även fast denne inte inser att han är en sidekick.

Kurt Russell har spelat många riktigt tuffa typer genom åren (och många av dessa i just John Carpenter-filmer), och Jack Burton är förvisso också det till en viss del, men det som gör honom så intressant är just att han är en förvånansvärt subtil parodi på den typiske actionhjälten, på samma sätt som Big Trouble in Little China bakom alla sina spektakulära specialeffekter och välgjorda actionscener är en förvånansvärt subtil parodi på en typisk actionfilm.

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Nördfavorit – Jack Burton

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s