Vi har tidigare här Markera som Oläst haft nördfavoriter som kanske inte kan kallas ”favoriter” i ordets rakaste betydelse, men som ändå onekligen har haft stort inflytande på nördar och nördkultur. Detta kan också sägas om Alyssa Rosenbaum, bättre känd som Ayn Rand. Och med tanke på att en filmatisering av hennes mest kända bok, Atlas Shrugged, är på gång (och kanske även eftersom idag är den internationella kvinnodagen, och Rand definitivt var en inflytelserik kvinna) så kan det vara värt att ge henne en presentation.

Ayn Rand föddes i Ryssland, men flyttade i vuxen ålder till USA för en framgångsrik karriär som författare och filosof. Filosofin som hon uppfann kallas objektivism (även om ordet ofta brukas ges tillägg, till exempel med ”Rand-objektivism”, för att inte förväxla det med exempelvis vetenskaplig objektivitet). Det ska sägas att undertecknad knappast kan kalla sig en expert på objektivism (mest eftersom jag inte orkat traggla mig igenom någon av Rands tegelstenar till böcker), så jag kan bara ge en förhoppningsvis någorlunda korrekt överblick över filosofins huvudidéer. En av de viktigaste av dessa handlar om att vissa människor helt enkelt är bättre än andra. Anledningen till att de är så bra är för att de är uppfinnare och entreprenörer. I objektivismen verkar det inte finnas något bättre att vara än en entreprenör. Rand hävdar dock också att dessa stackars entreprenörer och innovatörer i alla tider blivit förtryckta av mindre kunniga människor och inte kunnat uppnå sin fulla potential.

En annan viktig del av objektivismen är egoism. Att göra allt för att själv må bra är enligt Rand det bästa en människa kan göra, och att offra något av sin egen lycka för att andra ska må bättre är det sämsta. Objektivister är därför starkt emot saker som välgörenhet, socialbidrag och har definitivt inget till övers för till exempel kommunism (att Rand själv led under kommunismen i Ryssland är säkert en av anledningarna till detta), utan förespråkar kapitalism som det bästa politiska systemet. På det stora hela är objektivismen en filosofi som placerar sig ganska långt till höger politiskt sett, möjligen med undantaget att den också är emot all form av religion.

De flesta av Rands (väldigt tjocka) böcker har med objektivismen att göra, så handlar till exempel Atlas Shrugged (eller Och världen skälvde som den heter på svenska) om hur världens alla entreprenörer och innovatörer bestämmer sig för att överge de förtryckande massorna och skapa en objektivist-utopi för sig själva. Hur denna väldigt politiska och filosofiska historia kan göra sig som film återstår att se…

Men vad har nu allt det här med nördar att göra? Jo, många nördar har känt sig attraherade av objektivismen då de själva ser sig som just de stackars förtryckta innovatörerna och entreprenörerna. Det kan räcka med att man blivit mobbad i skolan för att vara en ”plugghäst” för att man ska börja följa Rands filosofi om man får höra talas om den. Att den lägger fokus på väldigt klara och nästan smått matematiska idéer om vad som är rätt och fel, utan undantag, tilltalar säkert också en del nördar. Ett flertal kända nördar och nördfavoriter, såsom serietecknaren Steve Ditko och Pixar-regissören Brad Bird är mer eller mindre objektivister.

Objektivismens inflytande på nördkultur är också anmärkningsvärd. Speciellt uppenbar blir den om man tar en titt på superhjälteserier. Här har vi en genre som handlar om människor som har talanger utöver det vanliga, både fysiska och mentala, och i många fall, speciellt i moderna serier, föraktas och förtrycks de just på grund av dessa talanger, och känner sig tvungna att gömma sig med sina hemliga identiteter. Ta till exempel J. Jonah Jameson, som ständigt klagar och smutskastar den mäktige och smarte Spider-Man. Där har vi en typisk objektivism-skurk (påhittad av tidigare nämnda Steve Ditko). Det är dock också viktigt att minnas att en del nördmedia faktiskt är anti-objektivism också. Många spelnördar känner troligtvis till objektivismen via datorspelet Bioshock, som utspelar sig i en tänkt objektivist-utopi under vattnet som dock förfallit totalt, och storskurken i spelet är utopins grundare, en herre vid namn Andrew Ryan. Den klassiska superhjälteserien Watchmen är till en viss del också en objektivism-kritik. En av karaktärerna i den är Rorschach, en vansinnig objektivism-superhjälte som lever som en luffare och skrämmer både sina vänner och fiender.

Ayn Rand och hennes filosofi har också många anhängare utanför nördvärlden, speciellt i USA finns det många inflytelserika (höger-)politiker som är objektivister. Så oavsett vad man tycker om henne så kan man inte förneka att hon många år efter sin död fortfarande är en viktig profil inom både politik och nörderi. A är A!

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Nördfavorit – Ayn Rand

  1. Rorschach är ju f.ö. ganska tydligt baserad på Ditkos karaktär Mr. A.

    (Från hans senare alternativperiod, då han inte tilläts skapa såna figurer för mainstreambolagen.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s