Borgmästarens dotter har blivit kidnappad av ett gäng skurkar, och nu måste några tuffa typer klå upp dessa skurkar och rädda dottern. Det är en ganska typisk handling i många gamla och nya elektroniska spel (för att inte tala om diverse kackiga actionfilmer). Men i Capcoms klassiska beat ’em up-spelet Final Fight är detta inte hela historien, då borgmästaren i staden Metro City inte är någon gammal gråhårig gubbe som ber några modiga unga män om hjälp. Han är i stället ingen mindre än den extremt biffige före detta proffsbrottaren Mike Haggar, som iklädd ett par brallor endast upphållda med stort bälte över axeln, och med en mustasch på Tom Selleck-nivå, beger sig ut på sin stads gator och klår upp bovarna själv. Ja, han har förvisso sin dotter Jessicas pojkvän Cody och sin ninja-polare Guy till hjälp, men ingen av dessa är på långa vägar lika minnesvärda, och ärligt talat så skulle nog Haggar kunna klara biffen helt själv.

Även om det inte var det första beat ’em up-spelet så är Final Fight definitivt ett av de mest inflytelserika. De stora karaktärerna (både de som styrs av spelarna och fienderna) med unika utseenden och förmågor var säkerligen imponerande när det begav sig, och ser fortfarande hyfsat snygga ut. De tre spelarkaraktärerna följer det klassiska spelmönstret med en snabb men svag karaktär, en stark men långsam, och en mittemellan som ingen vill spela som. Haggar är, föga förvånande, den starke men långsamme, som delar ut hårda slag med sina nävar och diverse tillhyggen, och är därmed kul att spela med även om han rör sig sakta. Men det är ju egentligen inte hans spelmässiga egenskaper som är lika intressanta som konceptet med en stenhård borgmästare som personligen rensar upp bland stadens patrask. Många spel som imiterade Final Fight har haft sina egna udda karaktärer, men Haggar var troligtvis en av de första att bryta sig ut ur beat ’em up-mallen ”tuff ung man som räddar sin flickvän”, och är därmed ursprunget till de flesta udda karaktärer i genren.

Final Fight fick ett flertal uppföljare med diverse nya spelarkaraktärer som bytte ut de gamla, men Haggar fortsatte ändå att medverka. Där andra hjältar kommit och gått i spelserien så har Haggar varit en konstant, och blivit något av spelet ikoniske maskot. Han har även medverkat i diverse andra spel, såsom i brottningsspelet Saturday Night Slam Masters (eller som det heter i Japan, Muscle Bomber: The Body Explosion) och dess uppföljare. Det är lite oklart huruvida hans karriär som proffsbrottare inträffade före eller efter hans tid som borgmästare, men troligtvis är det båda. Och även om han (ännu) tekniskt sett inte medverkat som något annat än en cameo i bakgrunden i Street Fighter-spelen så har han ändå kunnat puckla på Ryu och de andra i diverse andra Capcom-spel såsom Marvel vs Capcom. Faktum är att en av de klassiska Street Fighter-karaktärerna, den biffige ryssen Zangief, är misstänkt lik Haggar på många vis, och till och med har dennes specialattack.

När Final Fight kom var nog tanken på att en fribrottare skulle göra en lyckad karriär inom politik smått skrattretande, men faktum är att några år senare fick vi vad som kanske kan sägas vara Haggars motsvarighet i verkligheten när fribrottaren Jesse Ventura lyckades bli guvernör i Minnesota. Fast tyvärr har ingen kidnappad hans dotter. Hur som helst så kan han nog inte leva upp till sin föregångare. Mike Haggar är en synnerligen minnesvärd spelkaraktär, och definitivt en nördfavorit.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s