Någon gång i år ska Star Wars-MMORPG:et The Old Republic, utvecklat av Bioware, släppas, ett spel som utspelar sig många tusen år före Star Wars-filmerna, precis som Biowares två tidigare Star Wars-spel, Knights of the Old Republic och dess uppföljare. Därför kan det vara på plats med en riktigt nördig genomgång av Star Wars-historia, för att få en bild av var i tiden The Old Republic utspelar sig, och i vilket sammanhang. Det handlar alltså om det s.k. Expanded Universe, termen för alla de många böcker, serier, spel och andra medier utöver de sex filmerna som utspelar i Star Wars-universumet. Ur denna saliga blandning av bra och dåliga historier kan man få en hyfsad överblick över allt det som hände före, under, och efter filmerna. Det är förvisso till stor del ett lapptäcke skapat av massvis med olika författare, tecknare, programmerare och andra kreativa personer där inte alla källor alltid riktigt går ihop, men man kan ändå i stora drag sammanfatta Star Wars-galaxens historia om man tar sig lite tid (och gräver sig igenom en massa artiklar på Wookieepedia).

Jag tänker fokusera på den omtalade Gamla Republiken, den som styrde stora delar av Star Wars-galaxen innan det ondskefulla Rymdimperiet tog över, för att senare störtas av Luke Skywalker och kompani, som grundade den Nya Republiken. Det enklaste sättet att få en överblick över Republikens historia är, lustigt nog, genom att ta en titt på det största hotet de kämpat mot: de ondskefulla Sith.

Men vad är egentligen Sith? Det är en smula komplicerat att svara på. Sitherna har sitt ursprung i de ädla Jediriddarna, som använder sig av den mystiska energin känd som Kraften. Ofta händer det dock att diverse Jedi blir intresserade av Kraftens mörka sida, och korrumperas av denna. Dessa korrumperade Jedi brukar kallas mörka Jedi. Men alla mörka Jedis är inte Sith, och alla Sith är inte heller mörka Jedi.

Ungefär 7000 år före Luke Skywalkers äventyr föll en grupp Jedi till den mörka sidan, och kom i konflikt med de ”ljusa” Jediriddarna. Detta var varken den första eller sista gången detta skulle inträffa, och efter diverse krigande blev dessa mörka Jedis besegrade och skickades ut i exil, långt från Republiken. I sina slumpmässiga vandringar genom galaxen hamnade de till slut på planeten Korriban. Korribans befolkning var en rödhudade utomjordingsras som kallades… Sith! Denna primitiva ras tillbad de mörka Jediriddarna som om de vore gudar, och emedan åren gick beblandade sig Sith-rasen med sina besökare så att deras avkommor blev halv-sither och dylikt. Detta är alltså ursprunget till Sith, en grupp fallna Jedis som blandade sitt blod med en ganska våldsam ras som redan innan hade börjat experimentera med Kraftens mörka sida, och vars ledare hade titeln ”Dark Lord of the Sith”. Bland dessa Mörka Herrar fanns exempelvis Marka Ragnos, vars spöke många tusen år senare skulle ställa till en del trubbel för den Nya Republiken.

Några hundra år gick, och Sitherna spred sig till närliggande planeter, även om de ännu var okända för Republiken och Jediriddarna. Sitherna själva hade ingen aning om hur de skulle hitta tillbaka till Republiken, eftersom Korriban hade upptäckts av en slump. Men så inträffade en annan slump, då två våghalsiga utforskare från Republiken råkade hitta planeten och därmed visade Sitherna att det fanns en väg genom hyperrymden till Republiken. Så de samlade sina arméer och rymdskepp och invaderade Republiken. De lyckades till och med landa på Republikens centrala planet Coruscant, innan Jediriddarna till slut lyckades besegra dem. Detta krig blev känt som Det Stora Hyperrymdskriget, och utspelade sig på den gamla goda tiden då Jediriddarnas ljussvärd fortfarande hade sladdar kopplade till batterier. Det lär finnas en referens till just detta krig i Episod III, där det i Palpatines rum hänger en stenbild som ska föreställa ett slag i Hyperrymdskriget, även om det inte omnämns i någon replik.

Hur som helst, detta krig skulle bli det första av många krig mellan Republiken och Sitherna. Många gånger trodde Jediriddarna att de äntligen besegrat de sista av Sitherna, men även fast Korribans ursprungliga befolkning så småningom verkar ha dött ut så blev Sitherna i stället en sorts religion som vem som helst i galaxen intresserad av Kraftens mörka sida kunde ansluta sig till. Det är lite oklart vad som egentligen kan räknas som en ”riktig” Sith under denna långa period, då diverse olika mörka Jedis och annat patrask kallade sig för Sith och krigade mot Republiken, men på någon vänster lyckades ändå Sitherna hålla sig vid liv och hitta på diverse otyg. Den som är nyfiken kan läsa om några av dessa krig i Star Wars-serien Tales of the Jedi, som börjar med det ursprungliga Hyperrymdskriget och sedan berättar om olika Sither såsom Freedon Nadd, Ulic Qel-Droma och Exar Kun. En del kanske har märkt att ingen av dessa Sithlorder har ordet ”Darth” i sin titel. Faktum är att Tales of the Jedi skapades innan prequel-filmerna gjordes, och därför antog serieskaparna att ”Darth Vader” bara var ett namn som en viss fallen Jedi tagit sig. Det var ju först i Episod I som Palpatine avslöjas ha Sith-namnet ”Darth Sidious” och en underhuggare vid namn ”Darth Maul”, och att ”Darth” därför är en Sith-titel. Ett flertal retcons fram och tillbaka har försökt förklara var Darth-namnet kom ifrån, men det är inte så väldigt viktigt.

När ni läst klart Tales of the Jedi kan ni ta er an Biowares spel Knights of the Old Republic och Knights of the Old Republic II, som även de handlar om Sithlorder som slåss mot Republiken och besegras (till exempel Darth Revan, Darth Malak och Darth Nihilus. Hurra, nu ska alla Sither heta Darth!). Och det är alltså någonstans efter dessa två spel som det kommande MMORPG:et The Old Republic utspelar sig. Efter otaliga konflikter med Sitherna blir Republiken till slut tvungna att sluta fred och överlåta en stor del av galaxen till Sith-imperiet. Spelet utspelar sig efter detta fredsavtal, under vad som kallas ett ”kallt krig” där diverse små konflikter mellan Sitherna och Republiken inträffar, men inte något galaxomspännande krig som förr.

Även om vi inte vet hur spelets historia kommer att utvecklas så är det uppenbart att det slutar med ännu mera krig och elände för Republiken och Sitherna. Nya Sithlorder dyker upp och bråkar, bland dessa finns exempelvis Darth Ruin. Ruin är lite speciell, då han till skillnad från de flesta föregående Sithlorderna inte hittades på av diverse Expanded Universe-författare, utan av George Lucas själv. Han verkar uppenbarligen inte ha brytt sig så värst mycket om Tales of Jedi och dylikt, då han i och med prequel-filmerna hittade på sin egen Sith-historia, där Darth Ruin var Sithernas grundare ungefär 2000 år före filmerna. I och för sig har väl Lucas all rätt att bestämma bakgrunden till den filmserie som han hittat på, men det ledde ju till en del problem för de som hade hand om Expanded Universe-delen. Skulle Tales of the Jedi, Knights of the Old Republic och en massa annat material helt enkelt rensas från Star Wars-kanon? Nä, de löste det i stället genom att säga att Darth Ruin återskapade Sith-orden efter att den blivit utrotad av Republiken, vilket ju faktiskt inte skulle vara första gången det hände. Puh!

Så det blev ännu mera krig i galaxen. Det heter ju faktiskt Star Wars av en anledning. Sitherna kom och gick, men till slut verkade ändå deras sista timme vara slagen. Det Nya Sithkriget fördes ungefär 1000 år innan filmerna mellan Jediriddarna och Sitherna som nu leddes av Lord Kaan, som dock själv hävdade att han egentligen bara var en medlem av ”Sith-brödraskapet”, med diverse andra Sithlorder som skulle vara hans jämlikar. Men Sitherna har aldrig varit kända för att komma överens så värst bra med varandra, och de flesta andra medlemmarna av brödraskapet visste att det var Kaan som bestämde. Kaan hade inga större framgångar mot Jediriddarna, och till slut fördes krigets sista slag på planeten Ruusan. Kriget på Ruusan skildras i den ganska hyfsade serien Jedi vs. Sith, väl värd att läsa för den nyfikne. Utan att avslöja för mycket av dess handling kan det sägas att Kaan och hans brödraskap besegrades, och Jediriddarna var säkra på att Sitherna nu äntligen blivit helt utrotade från galaxen. Hurra! För övrigt kan nämnas att Ruusan så småningom glömdes bort, och det var först många år senare som planeten återupptäcktes av den äventyrlige blivande Jediriddaren Kyle Katarn, i det gamla fina datorspelet Jedi Knight.

Jediriddarna trodde som sagt att Sitherna var borta, men de hade faktiskt missat en. Det var en herre vid namn Darth Bane, som skulle visa sig vara en av de viktigaste personerna i Sithernas historia. Efter att ha sett hur Kaan misslyckades med sitt Sithbrödraskap bestämde sig Bane för att anledningen till Sithernas ständiga förluster var att Kraftens mörka sida var för tunt spriden. Det hade funnits alldeles för många Sithlorder som delat på Kraften. Bane instiftade den ökända ”regeln om två”, som ni kanske minns omnämns av Yoda i slutet av Episod I (hur Yoda kände till denna regel även fast Jediriddarna trodde att Sitherna blivit utrotade efter Ruusan finns det naturligtvis en retcon till, men det kan ni säkert själva lista ut). Regeln gick ut på att det skulle finnas en Sithlord som hade en lärling, för att föra vidare Sithläran i hemlighet tills den dag då de kunde avslöja sig för Jediriddarna igen och besegra dem en gång för alla. Det finns en del böcker om Bane och hans äventyr efter Ruusan, men det är egentligen ganska oviktigt, då vi ju alla vet resultatet av hans omvälvande av Sitherna.

I tusen år fördes Sithläran vidare från mästare till lärling (ofta var det lärlingen som tog kål på mästaren) emedan de jobbade på att öka sitt inflytande och sina resurser i hemlighet. Det finns inte väldigt mycket material om denna tid eller vad dessa hemliga Sither hette (fast man kan anta att de hade ”Darth” i namnet), förrän vi kommer till Darth Plagueis. Denne mystiske Sithlord skaffade sig en lärjunge vid namn Palpatine, som tog sig Sith-namnet Darth Sidious. Plagueis verkar också ha hållit på med diverse experiment för att förlänga liv, och kanske till och med för att skapa liv. I Episod III, när Palpatine berättar för Anakin Skywalker om Darth Plagueis, görs det en ganska subtil antydan att Plagueis kanske skapade Anakin genom sina experiment, i ett försök att skaffa sig en lärjunge som skulle vara ännu bättre än Sidious. Palpatine bestämde sig dock för att ta tillvara på en gammal kär Sith-tradition och mördade sin mästare. Efter att ha haft några olika mer eller mindre framgångsrika lärjungar lyckades Palpatine lägga vantarna på Plagueis skapelse, och som vi alla vet skulle denne sedermera ta sig namnet Darth Vader.

Med all denna bakgrund ser man att Palpatines korruption och erövrande av Republiken och hans utrotande av Jediriddarna, skildrat i prequel-filmerna, var det slutgiltiga resultatet av Darth Banes ondskefulla plan och en av Sithernas absoluta höjdpunkter. Efter många tusentals år av blodigt krigande mot Republiken visade sig en jämförelsevis mer subtil strategi vara mer framgångsrik, och i Episod IV förklarar Imperie-guvernören Tarkin att de sista spillrorna av den Gamla Republiken blivit bortsopade. Men precis som Sitherna är Jediriddarna svåra att besegra helt och hållet, och samtidigt som Republiken går under håller en gammal Jedi på att berätta för en ung man (som lustigt nog råkar vara son till Plagueis skapelse) om hur Jediriddarna försvarade denna Republik i tusentals generationer…

Publicerat av Fredde 

4 reaktioner till “Sith-historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s