Idag hyllar vi en kanske inte så världskänd skådespelare men likväl en i mitt tycke stor nördfavorit. Hans namn var William Campbell och han dog den 28 april i år. Han blev 87 år gammal.
Under sin drygt 40-åriga karriär hann Campbell med att göra många filmer och många TV-serier. Bland annat spelade han mot självaste Elvis Presley i filmen Love me Tender från 1956 då han faktiskt blev den förste person som sjungit tillsammans med Kungen av Rock ‘n Roll på film. Förutom det har han samarbetat med såväl Roger Corman och Francis Ford Coppola. Resultatet av lite dötid under en inspelning med de tre ska ha blivit ännu en inspelning, nämligen den märkliga skräckfilmen Dementia 13 i vilken Campbell spelade huvudrollen.

Det är dock inte på grund av dessa eller hans många andra filmroller som Campbell är dagens nördfavorit. Den äran går istället till Star Trek. Det var i TV-serien Star Trek (senare omdöpt till Star Trek: The Original Series) och avsnittet The Squire of Gothos som Campbell debuterade. I rollen som Trelane spelade han en i det minsta allsmäktig människoliknande varelse som studerat jorden på avstånd och gjort sig barnsligt förälskad i allt vad planeten hade att erbjuda. Han kidnappade Kirk och hans manskap och tvingade dem leka med honom. Campbells glada överspel är vad som gör rollen så tilltalande. Han är skicklig men samtidigt väldigt omogen, såsom ett barn som leker att han är vuxen. Trelane figurerade bara i ett avsnitt men blev omåttligt populär bland nördar. Figuren sägs dessutom ha inspirerat den senare figuren Q och många menar idag att de två är av samma ras.

Campbell återvände senare till Star Trek i det kultförklarade avsnittet The Trouble with Tribbles i vilket han spelade en klingon vid namn Koloth. Campbell porträtterade honom med samma ära som han gjorde Trelane men i princip helt förutan barnsligheten. Koloth gick ned i historien som en utav Kapten Kirks värsta motståndare och en utav få klingons i originalserien som faktiskt omnämndes vid namn. Kanske tack vare detta fick Koloth en chans till upprättelse (då Kirk försatte honom i lite av en pinsam situation när de möttes) långt senare i Star Trek: Deep Space Nine och avsnittet Blood Oath. Koloth (än en gång spelad av Campbell) tillsammans med två andra klingons som återvände från originalserien, Kor och Kang. I avsnittet beger de sig ut tillsammans med en av serien huvudpersoner, Jadzia Dax, för att lokalisera och slutligen besegra en gammal fiende som de till och med verkar tycka sämre om än Kirk. Campbell var 70 år gammal när han återvände till rollen som Koloth men han gjorde det med bravur. Det faktum att klingons bytt utseende sedan originalserien betydde att han blev tvungen att leverera sina repliker genom mycket mer smink än tidigare men trots det behöll han karaktärens styrka och värdighet.

Rollerna som Trelane och Koloth gjorde gav William Campbell en stor beundrarskara och gjorde honom till lite av en kultfigur för Star Trek-fans. Ryktet säger att när Blood Oath skulle spelas in och producenterna sökte upp skådespelarna som spelat Kang, Kor och Koloth för att se om de fortfarande var aktiva så kunde de inte hitta Campbell. Detta berodde tydligen på att han befann sig på ett kryssningsfartyg och skrev autografer som gäst på ett flytande Star Trek-konvent.

Publicerat av Jönsson

4 reaktioner till “Nördfavorit – William Campbell

  1. Campbell gjorde också rösten till Trelane i datorspelet Star Trek: Judgement Rites, där han gått vidare i jordhistorien och är ”The Baron of Gothos”, flygandes runt i ett första världskrigs-plan i rymden. Fortfarande lika underhållande, alltså.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s