Jag har faktiskt aldrig spelat ett spel i Bungies populära spelserie Halo (fast jag har provat på föregångaren, Marathon), men jag är fullt medveten om hur oerhört stor den blivit. Så när Halo 3 lanserades dök det naturligtvis upp reklamfilmer för det. Men dessa reklamfilmer var lite annorlunda. Bungie verkar ha bestämt sig för att det inte krävdes några faktiska bilder från spelet för att göra folk intresserade, i stället tog de ett helt annat grepp. Reklamfilmerna i kampanjen som kallades ”Believe” tog sig formen av en sorts fiktiv dokumentär, som utspelar sig efter det stora rymdkriget mellan mänskligheten och utomjordingarna, alltså efter spelet.

En av filmerna kretsar kring ett minnesmärke i form av en stor modell av ett slag i kriget. Musiken är sparsmakat, allvarsamt pianoklinkande, medan kameran rör sig genom modellen som blir ett fruset ögonblick i tiden. Utan att visa något från spelet visar den korta reklamfilmen ändå att det uppenbarligen kommer att innehålla rejält med action, fast det mesta av denna action lämnas till tittarens fantasi.

Ännu mer intressanta är dock de tre filmerna där gamla veteraner från kriget drar sig till minnes upplevelser från det, och också minns Master Chief, spelets huvudperson. En står vid det tidigare nämnda monumentet och ser kanske sig själv någonstans där i slaget, två tar sig en titt på diverse gamla vapen från kriget, och en verkar uppenbarligen leva sig tillbaka till en skräckinjagande händelse i en mörk skog. Spelets huvudperson själv dyker inte upp, och återigen får man inte se något från spelet, men det antyds ändå att Master Chief gör några riktigt hjältemodiga saker under det, eftersom han flera år senare fortfarande minns av de andra soldaterna.

Kampanjens namn var som sagt ”Believe”, och reklamfilmerna gör det faktiskt en liten smula möjligt att tro att det stora rymdkriget faktiskt har ägt rum, och att vi alla borde vara tacksamma för Master Chiefs insats. Det var definitivt en väl genomtänkt idé från reklammakarnas sida som fick spelet att stå ut från alla andra flådiga pang-pang-spel med utomjordingar och tuffa huvudpersoner.

Publicerat av Fredde 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s