Utomjordingsrasen som medverkar i Predator-filmerna har egentligen inget namn. I diverse serier och böcker har rasen fått diverse namn, till exempel yautja eller hish, men dessa är troligtvis inte kanon när det gäller filmerna. Det faktum att ingen vet vad de kallas är ju en av orsakerna till att Predators är så läskiga.

Det finns mycket annat med dem som är skräckinjagande och ikoniskt också. De har värmesyn. De sliter ur ryggraderna på sina offer. De kan göra sig så gott som osynliga. De kan härma sitt bytes röst för att lura dem. De siktar på bytet med ett trekantigt lasersikte innan de skjuter dem med sin ostoppbara energikanon. De har ett distinkt, klickande läte som kan ge kalla kårar, men också ett monströst skrik. De kan smyga sig fram, men kan också banka skiten ur sina motståndare när det behövs. Och under sina hjälmar är de, som Arnold Schwarzenegger påpekar i den första filmen, ”one ugly motherfucker”. Utseendet med ”rastaflätor” och konstig mun är minnesvärt, och en annan läskig sak med dem är att de är väldigt stora och ganska biffiga, men ändå rör sig snabbt och graciöst. Mycket av detta beror på Kevin Peter Hall, mannen som spelade predatorerna i de två första filmerna, men tyvärr avled alldeles för ung. Han var en väldigt lång människa, spelade basket, kunde mima och dansade balett, vilket innebar att han kunde ge predatorn ett speciellt sätt att röra sig, så att den inte bara såg ut som en snubbe i utomjordingskostym som lunkade runt i djungeln.

Som sagt, vi vet inte vad predators har för namn, och utifrån filmerna vet vi inte så värst mycket annat om dem heller. De kommer till jorden för att jaga farliga byten (och människan är naturligtvis deras favoritbyte), de föredrar att göra det under sommaren när det är som varmast för att kunna dra fördel av sin värmesyn, och det antyds att de har hållit på med det väldigt länge (i Predator 2 får man se diverse troféer som ser mycket gamla ut). Men varför de egentligen jagar som de gör förklaras inte, vilket har lett till en hel del diskussioner bland fans av filmerna. Många menar att det finns tecken på att predators har någon sorts hederskodex, till exempel att de inte använder sin energikanon om deras byte inte också har ett skjutvapen, och att de visar respekt om bytet visar sig vara tillräckligt skickligt. Men andra hävdar att det bara är skitsnack, och predators överlag inte bryr sig så värst mycket om heder och ära, eftersom de ju faktiskt föredrar att gömma sig och smyga sig på sitt byte utan att denne får någon större chans att försvara sig. Det är dock möjligt att båda dessa idéer är rätt, då en sak som har visats i filmerna är att olika predators skiljer sig från varandra, inte bara i utseende utan även i personlighet. Till skillnad från till exempel utomjordingarna i Alien-filmerna som alla är samma blodtörstiga monster så är ju predators faktiskt en aning civiliserade, de är intelligenta och har uppenbarligen någon sorts kultur. Med andra ord, de är en aning mer mänskliga. Och som vi alla vet kan ju människor vara väldigt olika när det gäller personlighet.

På tal om Alien-filmerna så har predators egentligen kanske mest blivit kända för sina många crossovers med dessa varelser, först i serier, böcker och TV-spel, senare i två (kanske inte helt lyckade) filmer. För att inte tala om när man började blanda in diverse andra franchises, till exempel i sådana ”klassiker” som Aliens versus Predator versus The Terminator, Batman versus Predator, Superman and Batman versus Aliens and Predator, Predator vs. Judge Dredd, och till och med Tarzan vs. Predator at the Earth’s Core. Den ursprungliga idén var dock egentligen ganska smart. Predators gillar att jaga farliga byten, och vilket byte kan vara mer farligt än en xenomorph med frätande syra som blod, vassa tänder och en riktigt otrevlig livscykel? Det är lätt hänt att tro att Predator-filmerna och Alien-filmerna är lika varandra, men egentligen är de flesta Predator-filmerna mer fokuserade på action och spänning än skräck. När det är Arnold Schwarzenegger som är hjälten är det ju faktiskt ganska svårt att göra det allt för läskigt. Och ska man vara helt ärlig har Predator-filmerna över lag kanske inte hållit samma kvalitet som Alien-filmerna. Men tar man dem för vad de är, actionrullar med ett litet skräckinslag, så är de ändå underhållande, speciellt den första filmen med sina många roliga oneliners, till exempel ”if it bleeds, we can kill it”, ”stick around”, och naturligtvis ”GET TO THE CHOPPA!” Och även om den inte lyckas besegra Arnold så ger predatorn ändå honom en rejäl omgång, vilket måste sägas vara respektingivande.

Publicerat av Fredde 

4 reaktioner till “Nördfavorit – Predator

  1. Personligen så älskar jag tanken på att Alien och Predator skulle utspela sig i samma universum. Det finns ju inget direkt i deras individuella franchiser som utesluter det hela och det är, precis som Fredde påpekar, en briljant idé. Hur många nördar har inte frågat sig ”Vem skulle vinna? En predator eller en Xenomorph?” Precis som nördar ofta gör. Vad jag förstår så är stora delar av deras gemensamma franchise ganska bra om man bara bortser från just filmerna. Jag är också väldigt glad för Alien 3 faktiskt, även om den är en smula överdriven. Fyran klarar jag mig dock utan. Sen ska jag även erkänna att den enda Predatorfilmen jag har sett var tvåan och den tyckte jag väldigt mycket om.

    1. Tvåan brukar anses vara en ganska dålig Predator-film, så om du gillade den så borde du ju logiskt sett älska ettan ännu mer!

    2. jo Alien 3 är helt ok enligt mig, dessutom Freddy Vs. Jason utspelar sig också i samma universum… Gillar att i filmen så ligger Elm Street så förbaskat nära Crystal Lake sådant gillar jag *host*
      2an är som Alien 3 helt ok enligt mig men är ingenting jämfört med ettan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s