Boktai: The Sun is in Your Hand är ett spel till Game Boy Advance som har en synnerligen annorlunda gimmick. Saken är nämligen den att i spelkassetten som sätts i spelmaskinen finns det en solsenor, som känner av när sol lyser på kassetten och hur starkt solljuset i fråga är. I spelet spelar man en grabb (vid namn Django) som har en speciell pistol som får kraft från just solljus, och denne måste ta sig igenom diverse slott och grottor på jakt efter skurkar som bara kan skadas av solljus. Tanken är alltså att man kan ladda Djangos vapen med solljus, och när man slåss mot spelets bossar blir dessa svagare om det lyser sol när man spelar.

Det hela kunde lätt ha avfärdats som enbart en konstig gimmick, om inte för det faktum att själva spelet faktiskt är väldigt välgjort. Det är spelföretaget Konami som ligger bakom det, och ingen mindre än den gamle nördfavoriten Hideo Kojima har ett finger med i spelet. Spelets grottor, monster, vapen och handling är alla bra designade, det har vacker 2D-grafik och passande musik. Speldesignen tar, kanske föga förvånande, en hel del inspiration från Kojimas gamla kära Metal Gear-spelserie. Det är möjligt att ta sig igenom grottorna och banka alla monster som kommer i ens väg (i alla fall om man har ordentligt med solljus när man gör det), men ofta är det lättare, för att inte säga roligare, att smyga sig förbi fiender, knacka på väggar så att de blir distraherade, och överraska dem bakifrån innan de hinner slå tillbaka. Grottorna har naturligtvis också ett antal pussel att lösa i bästa Zelda-stil, och när man sedan besegrat bossen i grottan måste man dra ut hans kista utanför grottan och besegra den en gång till för att förgöra den en gång för alla med hjälp av solen.

Trotts detta finns det ett stort problem med spelet, som kommer sig just av dess solsensor och det faktum att spelet är beroende av denna. Ja, tekniskt sett är den inte helt beroende av den. Om man använder sig av smygande framför skjutande kan man spara sin solenergi (faktum är att man får ett betyg för varje grotta man tar sig igenom beroende på om man lyckades undvika att bli sedd), det finns en hel del föremål i skattkistor och liknande som kan ge en extra solenergi även när solen inte lyser, och det går till och med att spara och få ränta på solenergi i speciella banker. Det är svårare att ta sig fram i spelet på detta vis, men det är möjligt. Men förr eller senare måste man ju ändå besegra de där bossarna, och det är enbart möjligt när solen lyser starkt på spelkassetten.

Problemet är vad detta kräver av spelaren. Boktai är ganska unikt i det fallet att spelaren i princip måste anpassa sitt schema kring spelet och vara beredd att ge det uppmärksamhet så fort möjligheten finns. Så gott som alla andra spel kan spelas just när spelaren känner för det och har tid att göra det, när de har en ledig stund, när de har semester, när de är i behov av tidsfördriv. Men om man vill komma någon vart i Boktai måste man hela tiden vara redo, för det är enbart när solen lyser som man kan ta sig framåt i det. När den går i moln kan man förvisso fortsätta spela en bit, med när det är dags för bossarna (eller när man hamnar i någon annan situation som man tycker är för svår att klara utan solljus) måste man ta chansen så fort molnen försvinner från himlen. Som de flesta säkert vet är väder inte något som är speciellt lätt att förutspå i detalj, så ofta kan man inte ens bestämma i förväg när man ska spela Boktai, man måste i stället greppa ögonblicket när möjligheten finns.

I ärlighetens namn tror jag att Boktai egentligen är ett spel som riktar sig till barn, av den enkla anledningen att barn ofta har mer fritid än vuxna, och lättare kan ta fram sin spelmaskin när möjlighet att spela spelet finns. När man blir äldre har man ju sorgligt nog inte lika mycket speltid till sitt förfogande, och den tid man har kan inte lika lätt ändras om utifall det plötsligt blir en väldigt solig dag. Jag har själv lyckats spela igenom hela Boktai, mest för att jag råkade ha tid den här sommaren, men för många äldre spelnördar är risken stor att spelet kommer hamna på hyllan och samla damm, då det är synnerligen svårt att anpassa sitt liv kring väderleken. Men är du ett barn (eller kanske pensionär?) så ta gärna möjligheten att spela Boktai, då det som sagt är välgjort, roligt och har en väldigt unik spelmekanism.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Boktai: Slav under solen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s