En av Doctor Whos allra farligaste fiender är den extremt ondskefulla utomjordingsrasen kända som Daleks. När Daleks dyker upp vet den gode Doktorn att det kommer krävas något alldeles extra för att besegra dem, och de har genom åren satt skräck i både honom och många av TV-seriens tittare, till den grad att de i sitt hemland England blivit del av konceptet att barn gömmer sig bakom soffan när de dyker upp på TV-rutan.

Men hur sjutton kan detta egentligen vara möjligt? Jag menar, titta på dem, för guds skull! De ser ju ut som förstorade saltströare, och deras två vapen ser ut som en äggvisp och en vaskrensare. De borde kunna besegras av en trappa eller av att man helt enkelt går fram och välter dem. Vilken normalt funtad person skulle egentligen tycka att de var ens den minsta lilla bit läskiga eller hotfulla?

Svaret på denna gåta är att även om Daleks i sig inte ser så väldigt farliga ut så uppför sig alla i TV-serien som att de är farliga. Det är ytterst sällan som någon säger att de ser dumma och harmlösa ut, och personen som gör det brukar i så fall för det mesta snabbt bli dödad för att de underskattar sin fiende. Alla andra pratar om hur Daleks terroriserar universum och har utrotat livet på massvis med planeter, med sitt slutgiltiga mål att utrota allt liv i universum som inte är Daleks. Så fort de stöter på en Dalek reagerar de med skräck och fasa och försöker desperat fly så fort de kan så långt från Dalekarna som de kan, emedan de senare följer efter dem, skjutandes och skrikandes ”Exterminate! Exterminate!” Det faktum att Daleks för det mesta är väldigt stöttåliga hjälper också till att ge dem bilden av att vara ostoppbara livsfarliga monster.

Dalekarnas framgång som monster i Doctor Who kommer sig av att tittarna låter sig ryckas med och tror på det som skådespelarna säger, till den grad att de själva också blir rädda och har hjärtat i halsgropen när Doktorn desperat försöker hitta något sätt att oskadliggöra sina ärkefiender. Det bör kanske också nämnas att en annan anledning till deras skräck är det faktum att de är så ovanliga. Det är ytterst sällan som ett avsnitt av TV-serien handlar om Daleks, ibland kan flera säsonger gå förbi utan att de dyker upp, vilket innebär att när de väl gör det så vet man att det är något alldeles extra man kommer att få se. Faktum är att detta har varit något av ett problem i en del säsonger av den ”nya” Doctor Who-TV-serien, då man efter ett tag verkade envisas med att ha med Daleks opassande ofta. Man kunde i alla fall för det mesta vara relativt säker på att de skulle dyka upp i säsongsfinalen, och säkerligen ett flertal gånger under säsongen också, vilket tyvärr förtog en viss del av det som gör dem så spännande.

Tänker man på Doctor Who tänker man ofrånkomligt på Daleks, och i sitt hemland har de som sagt nästlat in sig i det kollektiva medvetandet på någon nivå, så det är väl befogat att kalla dem nördfavoriter.

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Nördfavorit – Daleks

  1. Daleks är bäst. Lyckligtvis har ju Steven Moffat varit smart nog att bara använda dem i ett avsnitt med den 11 Doktorn. De hade visserligen en större cameo i ett annat avsnitt men då ingick även ALLA andra skurkar han stött på så det räknas nog inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s