På hemsidan Good Old Games kan man, mot en ganska liten summa per spel, ladda ner massvis med klassiska PC-spel helt lagligt. Här finns välkända klassiker såsom exempelvis Duke Nukem 3D, Myst, King’s Quest, Wing Commander, Ultima, Alone in the Dark och Fallout, och även många något mer obskyra, men ändå bra, spel, till exempel Descent, Broken Sword, Blake Stone, Another World och Little Big Adventure. Katalogen är rejält stor och växer ständigt när GOG lyckas få rättigheterna till fler gamla spel.

Men, kanske någon läsare med elastiskt samvete undrar, varför ska jag lägga pengar på dessa spel när jag lika gärna kan tanka ner dem gratis (och olagligt) via någon torrent eller warez-sida? Om vi bortser från hela debatten om upphovsrätt och pirater och laglighet och sådant så finns det ändå en god anledning till att lägga ut några slantar: bekvämlighet.

Problemet med många gamla PC-spel är att de inte fungerar så bra på våra moderna maskiner. Många av ovan nämnda klassiker gjordes för att köras i operativsystemet DOS, och när detta mer och mer ersattes av Windows, blev det svårare och svårare att köra spelen. För att inte tala om de spel som gjordes för tidiga versioner av Windows och därför kan bli kluriga att få igång på senare versioner. Det faktum att moderna datorer har bättre prestanda än äldre är också ironiskt nog en anledning till att de kan ge problem med gamla spel, då dessa plötsligt rör sig alldeles för fort för att vara spelbara. Många av ovanstående problem löstes i och med programmet DOSBox, en sorts DOS-emulator som kan användas på moderna system. Men är man inte insatt i det tekniska bakom operativsystemet så kan det vara klurigt att använda DOSBox, och även om man kan det så krävs det ofta en hel del tid för att hitta rätt inställningar för att spelen ska fungera som bäst.

När man köper ett spel från Good Old Games betalar man dock inte bara för själva spelet, man betalar också GOG för deras arbete med att få spelet att fungera smärtfritt på de flesta datorer. Bara klicka på en länk för att ladda ner, starta installationsprogrammet, säg var på datorn du vill ha spelet, så fixas resten automatiskt. Många GOG-spel körs via just DOSBox, och personerna bakom sidan har jobbat med att hitta rätt sorts inställningar så att spelen fungerar så optimalt som möjligt. Och skulle det ändå bli något strul kan man ställa frågor på hemsidans forum, där det finns många kunniga nördar som kan hjälpa till. En annan bonus är att till skillnad från många andra liknande sidor där man betalar för nedladdningar så har GOG inga som helst kopieringsskydd eller liknande; man kan ladda ner samma spel hur många gånger man vill till hur många datorer man vill och kopiera det helt fritt när man väl har betalt för det. De hoppas väl helt enkelt att majoriteten av deras kunder inte har tidigare nämnda elastiska moral…

Som tidigare nämnts här på bloggen blev jag nyligen ett fan av Wing Commander-spelserien, och hade spelat igenom de två första spelen med hjälp av DOSBox innan de fanns på GOG. Det var inte utan en hel del strul och problem innan jag fick igång dem, och det kändes ändå som att de var lite väl hackiga, som att jag skulle behöva jobba ännu hårdare för att det skulle bli så lika ursprungsupplevelsen som möjligt. Så när jag sedan ville spela Wing Commander III bävade jag inför vad som skulle behövas. Först besöka Amazon eller eBay för att köpa spelet för någon hutlös summa, eller leta runt på någon suspekt torrentsida, sedan hålla på att mixtra med inställningar i DOSBox och antagligen något sorts virtuellt CD-ROM-program också, och ändå bara få något halvbra resultat. Så jag drog en lättnadens suck när jag såg att spelet kommit upp på Good Old Games, och betalade mer än gärna 40 kronor få hela spelet (inklusive diverse manualer och annat extramaterial) snabbt och lätt på min dator, utan något som helst trassel. Prova du med!

4 reaktioner till “Freddes länkar: Good Old Games

  1. Jag har knappt spelat några Good Old Games. Det var mest Star Wars-spel som gällde när jag var liten. Om jag kunde hitta ett ställe att spela Rebel Assault II på skulle jag bli lycklig.

    1. Tyvärr finns inte Star Wars-spel på GOG, men Rebel Assault II lär funka i DOSBox om du pallar klura ihop det själv. Tror inte det är så jättesvårt egentligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s