Det har florerat en hel del rykten och nyheter om att Hollywood ska göra en live action-version av den klassiska animé-filmen Akira, och naturligtvis är många nördar upprörda. Ska Twilight-stjärnan Robert Pattinson spela huvudrollen?! Ska filmen utspela sig i Neo-Manhattan i stället för i Neo-Tokyo?! Kommer våldet tonas ner för att filmen ska få en lägre åldersgräns?! Kommer det att finnas några japanska skådespelare i den över huvud taget, eller ska de alla bli ersatta av vita amerikanare?! Usch och fy! Många drar sig också till minnes den mindre lyckade amerikanska filmatiseringen av animén Dragon Ball, och fruktar att resultatet ska bli likadant i detta fall. Men oavsett huruvida ovanstående rykten och farhågor är sanna finns det ett större problem med en live action-version av Akira: Det faktum att det är live action.

Den stora anledningen till att Akira anses vara en av de mest klassiska animé-filmerna är på grund av dess animation. Filmen, baserad på en manga med samma namn (som också av många serienördar brukar anses som en klassiker), gjordes 1988 och brukar sägas vara en av de sista stora animerade filmerna som var helt handgjord, det vill säga utan datoranimationer. Animationerna i filmen är fantastiskt välgjorda, och blir desto mer imponerande om man är medveten om att allt är ritat för hand. Skaparnas öga för detaljer är också imponerande, tänk till exempel på en sådan enkel sak som att karaktärernas utandningsluft bildar moln när de beger sig ner i den kalla underjorden, och molnen blir större ju kallare det blir, eller på allt pappersskräp som fladdrar genom gatorna i Neo-Tokyo. Scener som motorcykeljakten i början och den märkliga och skräckinjagande slutstriden minns av de flesta som har sett filmen, och är definitivt fortfarande imponerande mer än tjugo år senare.

De flesta animénördar är alltså överens om att animationen i Akira är obestridligt välgjorda, kanske höjdpunkten för traditionell animation i både Japan och resten av världen. Det råder dock delade meningar om filmens handling. Vissa tycker förvisso att den är väldigt djup, intelligent och genomtänkt, men väldigt många anser att den är väldigt förvirrande och svår att hänga med i, speciellt om man inte läst mangan först. Här finns konspirationer, filosofiskt mumbo-jumbo, surrealistiska visioner och många snabba scener som avlöser varandra. En av anledningarna till detta är att filmen vill få med så mycket som möjligt från mangan, men då mangan är så tjock (sammanlagt 6 stora volymer) måste man ändå klippa, förenkla eller helt enkelt ignorera mycket från den. Extra klurigt var det nog eftersom när filmen gjordes så hade mangan faktiskt inte blivit avslutad ännu, så de som läst den undrar säkert varför filmen verkar sluta ungefär halvvägs in i historien. Som sagt, meningarna är delade, men det är nog inte obefogat att säga att Akira är en klassiker tack vare animationen snarare än handlingen.

Det är därför en live action-version av Akira missar själva poängen med den ursprungliga filmen. Om man tar bort de snygga animationerna finns det inte så mycket kvar att hänga i julgranen. Utandningsluft och fladdrande pappersbitar är inte alls lika imponerande om man bara filmar det på riktigt. Mina tankar går ofrånkomligt till filmatiseringen av serien Watchmen, som hade ett liknande problem. Watchmen gjorde saker med seriemediet som inte gjorts tidigare, och var väldigt välritad och detaljerad. Filmatiseringen höll sig väldigt trogen materialet, men då materialet i fråga aldrig var tänkt att filmatiseras blev resultat bara halvbra. Watchmen hade dock åtminstone en handling som kunde överföras till film och fortfarande vara hyfsat intressant och förståelig, Akira har inte det.

Så en live action-version av Akira är egentligen meningslös, och om några av ryktena i början av inlägget stämmer kommer resultatet inte blir speciellt kul ens för dem som bara vill ha en hyllning till originalet. Det enda man kan hoppas är att uppmärksamheten leder till att fler personer tar sig en titt på den animerade filmen, då den fortfarande är väl värd att se.

Förresten, här är en idé om hur den amerikanska Akira kan tänkas bli:

Publicerat av Fredde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s