Den 7 december i år avled Sherrill David Robinson, mer känd som Jerry Robinson, 89 år gammal. Robinson var en viktig person i serievärlden, problemet är bara att alla inte är överens om exakt hur viktig han var.

Saken är nämligen den att Jerry år 1939 började jobba på serieförlaget National Comics, ett företag som senare skulle byta namn till DC Comics. Han arbetade för det mesta med att tuscha serierna som skapades av Bob Kane och Bill Finger. Dessa två hade nyligen haft stora framgångar när de hittat på superhjälten Batman. För de som är insatta i seriehistoria är namnet Bob Kane något som man ofta associerar med gräl om vem som hade vilka idéer och vem som hittade på vilken seriefigur, och ännu idag är det oklart hur mycket av Batmans koncept och utseende som kom från Kane och vad som kom från Finger, då båda har gett olika utsagor. Under en lång period var Kane officiellt den ende skaparen av Batman, och hans namn stod ofta på serier som troligtvis inte var tecknade av honom, utan av någon ”spöktecknare”.

Diskussionen om skapandet av Batman har dock inte med Jerry Robinson att göra, då han dök upp i bilden efter detta. Men Robinson verkar ha haft ett eller flera fingrar med i spelet i skapandet av två andra karaktärer som förekommer i Batman-serierna. Den ene är Batmans medhjälpare Robin, och den andra är ärkefienden Jokern.

När det gäller Robin finns det uppgifter om att även om Jerry inte kom på konceptet med en ung medhjälpare så var det ändå han som hittade på namnet och kostymen (inspirerad av Robin Hood), men Kane hävdade att det var han som kom på åtminstone namnet. Med tanke på hur inflytelserik Robin skulle bli då många andra superhjältar började skaffa sig unga medhjälpare kan man förstå att både Kane och Robinson ville ta åt sig äran.

Väldigt nära inpå Robins debut i serierna dök också den ondskefulle Jokern upp, och denne fortsätter ännu idag att göra livet surt för Läderlappen. Bob Kane hävdade återigen att det var han och Bill Finger som hittade på karaktären, inspirerade av skådespelaren Conrad Veidt i stumfilmen The Man Who Laughs, och att Robinsons enda bidrag var att han hittade ett Joker-spelkort som användes då och då i serien. Robinson har dock sagt att det var han som skapade Jokern och att det var först när Bill Finger såg en skiss av karaktären som han sa att den såg ut som Veidt.

Liknande diskussioner om Robinsons inblandning i skapandeprocessen lär finnas om Batmans butler Alfred Pennyworth, och om en annan känd fiende, Two-Face. Sammantaget kan man säga att även om detaljerna troligtvis aldrig kommer att bli ordentligt uppklarade så är det säkert att Robinson var en viktig person när Batman och hans värld formades och utvecklades under 40-talet, och att det är värt att nämna honom när man pratar om Bob Kanes och Bill Fingers serieskapande.

Robinson är dock också viktig i serievärlden av andra skäl. Under 70-talet var han en av dem som arbetade för att Jerry Siegel och Joe Shuster skulle få ett erkännande från DC Comics om att det var de som skapade Stålmannen. Han var också en av de tidigaste förkämparna för att seriemediet skulle erkännas som en konstform och inte bara ses som barnsligt nonsens. Han skrev böcker om seriernas historia och arrangerade flera utställningar med seriekonst, ofta serier som han själv skapat och lyckats bevara när andra tyckte att de borde slängas.

Som sagt, alla är inte överens om hur viktig Jerry Robinson var, men de flesta är överens om att han var viktig, och att det är en stor sorg att han nu har avlidit. Förhoppningsvis kommer karaktärerna han var med och skapade fortsätta att underhålla nya generationer av serieläsare, och förhoppningsvis kommer serieskapare fortsätta få den respekt som han kämpade för att de skulle få.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Nördfavorit – Jerry Robinson

  1. Robinson var en av de stora DC-helgonen och en av de sista från det gamla gardet. Det är en stor sorg.
    EDIT: Och häromdagen gick Joe Simon också bort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s