Som tidigare sagts här på bloggen så anses TV-serien Doctor Who vara någonting väldigt nördigt överallt i världen förutom i sitt hemland, England. Där är den en klassisk kulturikon och har nästan blivit en del av det kollektiva medvetandet. På grund av det är det kanske inte så värst förvånande att det dykt upp en del låtar som tagit sin inspiration från den gode Doktorn och hans äventyr. Här är ett litet urval:

Först har vi den ärligt talat ganska fåniga I’m Gonna Spend My Christmas With A Dalek, av bandet The Go-Go’s (som är mest kända för just denna låt). Det är en jul-duett, där den ena av sångarna är en av Doktorns värsta fiender (och en tidigare nördfavorit), en Dalek. Tyvärr säger den inte ”exterminate!” Intressant är det faktum att låten gjordes så tidigt som 1964, bara ett år efter att Doktorn och Daleks dykt upp i TV-rutan. Det tyder på att deras popularitet sköt i höjden väldigt tidigt.

Nästa låt är resultatet av att Frazier Hines, som spelade den andre Doktorns följeslagare Jamie McCrimmon, bestämde sig för att försöka sig på en musikkarriär. Likt många andra skådespelare som försöker sig på att göra musik blev han ingen större succé. Naturligtvis kunde han inte undvika att göra en Doctor Who-låt, Who’s Dr. Who? Lyssna gärna också på Time Traveller, vilken förvisso inte nämner Doktorn, men troligtvis tar inspiration från honom.

Så en av Doktorns kompanjoner har sjungit, men Doktorn själv då? Den tredje inkarnationen av Doktor spelades av Jon Pertwee, och denne gjorde en låt som till skillnad från de två ovan faktiskt är ganska cool. Han sjunger inte, utan gör istället en sorts spoken word-rap, men han är nog den ende av doktorns inkarnationer som faktiskt medverkat i en låt.

Vi avslutar med den kanske mest kända Doctor Who-inspirerade låten, Doctorin’ the Tardis av The Timelords (egentligen Bill Drummond och Jimmy Cauty, mest kända för bandet The KLF). Drummond har i efterhand själv sagt att han tyckte att låten var skräp, och till en viss del kan man hålla med honom. Den är ganska svängig, men problemet är att den är alldeles för lång, och man tröttnar snart på upprepningen. Men lyssna gärna på den i åtminstone några minuter.

Publicerat av Fredde 

6 reaktioner till “Hits från Gallifrey

  1. Man vill ju inte vara den som är den men de två sista styckena var ju mest bra för att de använde sig av Doctor Who-temat. Fast jag måste medge att Pertwee låter riktigt cool.

    1. Jo, egentligen är det väl bara Pertwee-låten som kan sägas vara genuint bra, och i så fall ändå bara för Doctor Who-nördar.

      1. Precis. Pertwee är dock väldigt duktig. Jag älskar hur allvarlig han är. Sådan skall Doktorn vara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s