Idag avslöjade DC Comics att de planerar att utvidga det universum som Alan Moore och Dave Gibbons skapade med den tolv delar långa miniserien Watchmen på 80-talet. Föga förvånande råder det delade meningar om huruvida detta är en särskilt god idé.

Tanken verkar än så länge vara att expandera med ”prequels”, vilkas syfte skall vara att utforska seriens olika huvudkaraktärers liv innan Watchmen utspelade sig men då serien i sig utspelar sig under flera år och flera olika epoker kan detta te sig lite svårt. Lyckligtvis har Alan Moore enligt egen utsago tillfrågats om han skulle vilja skriva det själv men i ett uttalande till Underwire (en del av wired.com) förklarade han följande redan för två år sedan:

“They offered me the rights to Watchmen back, if I would agree to some dopey prequels and sequels.” 

“So I just told them that if they said that 10 years ago, when I asked them for that, then yeah it might have worked. But these days I don’t want Watchmen back. Certainly, I don’t want it back under those kinds of terms.”

Moore har på senare tid blivit notorisk för att motsätta sig de stora förlagens påtryckningar och anledningarna till detta är många och invecklade. När Watchmen skrevs var han mer öppen för samarbete men han har flera gånger uttalat sig om hur han ansett sig bli dåligt behandlad utav både DC och Marvel och har sedan 2007 valt att inte längre låta dem publicera hans verk. ”Before Watchmen” kommer med andra ord att göras helt och hållet utan varken hans hjälp eller godkännande.

Minst sju nya serier kommer att publiceras under samlingstiteln ”Before Watchmen” och det ser verkligen ut som att de skulle kunna bli bra, oavsett vad Moore tycker. Det största namnet som DC för tillfället skryter med är Len Wein som fungerade som redaktör för Watchmen när serien först publicerades och har förutom det gjort sig känd genom serier som Swamp Thing och Justice League of America. En hel rad andra moderna författare har också tagits in, däribland Darwyn Cooke (som skrev och tecknade DC: The New Frontier) och briljanta tecknare såsom Amanda Conner  och Adam Hughes. Det skall också tillägga att Dave Gibbons har givit projektet sin välsignelse. Det är lätt att tänka att Moore var den enda drivande kraften bakom Watchmen men Gibbons bidrog minst lika mycket till dess skapelse och berömmelse. Han designade samtliga kostymer och det var från hans idéer och koncept som många av de mest ikoniska delarna av berättelsen kom till redan innan han ens började teckna själva serierutorna.

Det ser med andra ord väldigt bra ut rent konstnärligt med bra författare och tecknare men frågan är hur nödvändigt projektet är. Många nördar blir nog oroliga bara de hör ordet prequel och oftast blir de det av god anledning. Det är näst intill omöjligt att få serier som är tänkta att utspela sig innan en så berömd och universellt omtyckt historia att fungera bra. Resultatet kan bli mindre omtyckt (som exempelvis Star Trek: Enterprise) och hatat (som Star Wars: I till III) och oftast får mycket tid läggas på att reda ut hur kontinuitetsmissar egentligen är tänkta att kopplas ihop med det ursprungliga verket.

Om man dock bortser från allt detta kan man också se på det från en rent försäljningsmässig synpunkt. DC söker nya läsare och gör sitt bästa för att använda sig av sitt starkaste kort. Världen som Moore och Gibbons skapade är stor och innehåller många spännande vinklar som många säkerligen hade velat se utforskade men samtidigt är Watchmen också en kommentar på superhjälteserier i allmänhet. originalet verkar skrivet för att vara en egen avslutad historia och frågan många ställer sig är förmodligen ”är det värt att utvidga den?”

Faktum är att Watchmen rent tekniskt sett inte tillhör varken Alan Moore eller Dave Gibbons. Då serien publicerades för DC Comics och har gått tillbaka till tryck (i olika utgåvor) med väldigt jämna mellanrum sedan den först publicerades tillhör den fortfarande DC och rent tekniskt sett har de rätt att göra med den vad de vill. Detta är ett ganska så lumpet men likväl fullt tillåtet trick för att hindra att äganderättigheterna skall falla tillbaka till dess skapare. Dessa nya serier kommer, oavsett vad folk tycker om dem, att försäkra DC om att Watchmen förblir deras en lång tid framöver.

Personligen tror jag att DC kommer att anstränga sig för att göra serierna så bra som möjligt. Om så blir fallet återstår för tillfället att se.

 

Publicerat av Jönsson

7 reaktioner till “DC Comics lanserar ”Before Watchmen”

  1. Som sagt, Watchmen har ju egentligen redan sina prequels ”inbyggda” i huvudstoryn, med sina många tillbakablickar som i princip berättar allt som behövs sägas om karaktärerna. Det jag undrar är vad dessa nya serier egentligen kan bidra med. Jag kan inte se att de skulle kunna komma med några nya chockerande avslöjanden eller retcons om karaktärerna, speciellt om de inte vill reta upp nördarna ännu mera. Jag antar att om författarna är tillräckligt bra så kan de på sin höjd göra några fördjupade karaktärsstudier, men som så många andra undrar jag om det egentligen är nödvändigt?

    Personligen hoppas jag på att få se när Captain Carnage blir nedslängd i ett hisschakt av Rorschach.

      1. Jag ska försöka gå in med ett öppet sinne men nog är jag lite skeptisk. Men nog fan är de snygga allt! Rorshackbilden vill jag fan ha som poster i vilket fall som helst även om serien skulle suga!

    1. Det var väl snarare menat som ett exempel på något som många anser är dåligt, något som gjorde många fans arga. Jag gillar själv Enterprise en hel del, men det är uppenbart att det finns många som tycker att det är en av de sämre Star Trek-TV-serierna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s