Såhär på Internationella Kvinnodagen kan det passa bra att länka till en hemsida som har haft stort inflytande på diskussionen om hur kvinnor framställs och behandlas i nördmedia. Sidan som har namnet Women in Refrigerators skapades av den kvinnliga serieförfattaren Gail Simone, som hade blivit lite fundersam över varför så många kvinnliga karaktärer i superhjälteserier ofta råkar väldigt illa ut. Sidans namn kommer från en serie i vilken superhjälten Green Lanterns flickvän blir mördad och instoppad i ett kylskåp av en fiende till hjälten. Detta är dock bara toppen på isberget, och den viktigaste delen av hemsidan är en lista över diverse kvinnliga karaktärer i superhjälteserier, både kvinnliga superhjältar och ”vanliga” kvinnor såsom flickvänner, som blivit fråntagna sina superkrafter, misshandlade, våldtagna, mördade eller på annat sätt skadats eller förnedrats.

Problemet med detta fenomen är att de flesta av dessa olyckliga kvinnor bara råkar ut för sina missöden för att manliga karaktärer ska reagera på det på något vis. Green Lanterns flickvän blir mördad för att Green Lantern ska bli upprörd och få en anledning till att hata sin fiende. När en kvinnlig karaktär blir misshandlad eller våldtagen ligger fokus ofta på hur männen omkring kvinnan reagerar på händelsen snarare än hur kvinnan själv upplever det, hon ”offras” för att de manliga karaktärerna ska få mer djup. Det är alltså inte våldet och döden i sig som är problemet (många manliga karaktärer råkar också ut för våld och död), utan hur dessa händelser verkar behandlas annorlunda när det gäller kvinnor.

Women in Refrigerators fick snabbt ett stort genomslag bland superhjältenördar, och termen ”fridged” användes snart ofta i diskussioner om kvinnliga karaktärer som råkar illa ut i serierna. Termen har senare utökats i omfång och innefattar nu både manliga och kvinnliga karaktärer som dödas eller skadas men där fokus inte ligger på dem, och den kan också appliceras på andra medier än serier. Det finns ju till exempel gott och actionfilmer där hjältens flickvän eller kompis mördas i början så att han ska få en anledning att hämnas på skurkarna, och vi får aldrig glömma de många modiga män och kvinnor i röda uniformer som fått sätta livet till för att Kapten Kirk ska förstå hur farliga hans fiender är.

Fenomenet som beskrivs på Women in Refrigerators existerar tyvärr fortfarande i superhjälteserier, men nu är i alla fall fler läsare uppmärksamma på att känna igen det och har en slagkraftig term att använda för det. Så kanske kommer kvinnliga superhjältar tack vare Gail Simone att i framtiden klara sig bättre, eller åtminstone få lite mer respekt när de råkar illa ut.

En reaktion till “Freddes länkar: Women in Refrigerators

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s