Filmen John Carter, baserad på Edgar Rice Burroughs (mest känd för att ha hittat på djungelhjälten Tarzan) bokserie om en amerikansk soldat från 1800-talet som transporteras till planeten Mars (eller Barsoom som marsianerna kallar den) och råkar ut för många spännande äventyr där, går för närvarande på bio, och jag skulle vilja uppmana alla Markera som Oläst-läsare att gå och se den snarast möjligast. Jag var själv nyligen och såg den och kan säga att den är en väldigt underhållande äventyrsfilm som håller sig väldigt trogen sitt källmaterial, men som också inte är rädd för att gå sina egna vägar med handlingen för att den ska fungera som en bra film, dock alltid med den största respekt för Burroughs verk.

Filmens kvalitet är dock inte den enda anledningen till att jag vill att så många som möjligt går och ser den. Jag har nämligen läst en hel del artiklar som tyder på att John Carter kanske kan komma att råka ut för samma problem som drabbat en del andra bra filmer, exempelvis det gamla båtactionäventyret Waterworld. Den filmen fick rykte om sig att vara dålig men är egentligen ganska hyfsad. Problemet med den var att den var väldigt dyr att göra och hade många produktionsproblem, vilket ledde till negativa förväntningar, vilket i sin tur ledde till dålig ekonomisk framgång på bio. På grund av en inte helt lyckad reklamkampanj, som  utgick från att gemene man redan skulle känna till den ganska obskyra karaktären John Carter, verkar denna film nu inte heller ha några stora framgångar, och jag bävar inför att den en dag ska kommas ihåg som en flopp som ingen vill se eftersom de tror att den är dålig (tyvärr händer det ju allt för ofta att försäljningssiffror likställs med kvalitet). Det är därför jag vill att folk ska se filmen, inse hur bra den faktiskt är och sprida det goda ordet till vänner och bekanta så att de också går och ser den, så att dess dåliga rykte kan motarbetas. Disney, som ger ut filmen, verkar ha velat göra den till den första i en serie filmer likt deras kassako Pirates of the Caribbean, men nu tycks de vara mer tveksamma över detta. Jag skulle dock gärna vilja se fler Barsoom-filmer, speciellt om de håller samma kvalitet som denna, så därför uppmanar jag er att göra allt för rädda John Carter!

Publicerat av Fredde

5 reaktioner till “Rädda John Carter!

  1. Gött att di gillar den. jag hade annars föreställt mig att du skulle vara en stark kritiker. Däremot har den ju faktiskt fått ganska ljumma recensioner från flera håll och det har nog knappast gjort med dess försäljningssifftor annat än att kanske ha påverkat dem negativt. Men vad vet jag, jag har inte ens sett den än. Jag hoppas att jag hinner med det för det hade varit gött.

    1. Det ska sägas att allting i filmen inte är perfekt, men det var aldrig något som störde mig under filmtittandet (förutom killen som satt bakom mig i biosalongen och skrattade högt allt för ofta). Det är ingen katastrofdålig film typ Star Wars-prequelerna eller Battlefield Earth, det är ett hyfsat actionäventyr som jag gillar extra mycket eftersom jag läst böckerna den är baserad på. Ett av problemen med recensionerna är att de beklagar sig över alla klichéer som förekommer i filmen, men inte verkar vara medvetna om att det ju faktiskt var Burroughs som uppfann många av dessa klichéer från början.

  2. Hoppla. Disney räknar med att filmen går back 200 miljoner dollar. Visst var den kanske lite långrandig men så kass var den inte.

    1. Det lär väl inte bli något Pirates of the Caribbean-franchise av det, med andra ord. Men förhoppningsvis tar den åtminstone igen lite av pengarna på DVD/Bluray-försäljning också. Kanske blir en kultklassiker?

      1. Man kan ju hoppas. Den ligger iaf högt på svenska biotoppen om man får tro Kvällsposten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s