Tanken att kunna flyga (och då menar jag naturligtvis utan flygplan) är en som tilltalar många av oss. Utöver det roliga med att ha möjligheten att se världen lite grann från ovan, skulle det vara oerhört praktiskt i vardagslivet med flygförmåga, då det skulle göra det lätt att kunna ta sig till platser man annars inte skulle kunna nå, och snabbt att ta sig till platser som det annars skulle ta lång tid att nå. Håller man på att promenera en lång sträcka är det lätt hänt att man önskar att man kunde flyga till sitt mål istället. Med tanke på detta kan det tyckas lite märkligt att flygförmåga är en superkraft som inte verkar ha väldigt hög status bland superhjältar, trots (eller kanske på grund av) att väldigt många av dem har den.

Det är ju just det som är problemet, en stor andel av superhjältar har, utöver sina andra krafter, också förmågan att flyga som en sorts ”bonus”. Och har de inte flygförmåga brukar de ha någon annan kraft som gör det möjligt för dem att ta sig fram snabbt och lätt, till exempel superhastighet, någon typ av flygande fordon, eller någon sorts utrustning som kan motsvara flygförmågan (exempelvis svingar sig Batman ofta fram med rep mellan hustaken, och Spider-Man har på samma sätt sina nättrådar att svinga sig på). Tänker man ”superhjälte” är det ofta ofrånkomligt att man tänker på en färgglad figur som flyger på himlen. Det som gör de olika superhjältarna olika från varandra är de krafter som de har utöver flygförmågan, vilket gör att om en superhjälte ”bara” har flygförmåga som sin enda superkraft brukar han ses som svag och tråkig.

Och det finns ju faktiskt en del superhjältar som ”bara” kan flyga. DC Comics har till exempel Hawkman, och Marvel har X-mannen känd som Angel. Dessa båda hjältar är utrustade med vingar som sina främsta attribut, och utöver flygförmågan som kommer därav har de i grund och botten inga övermänskliga förmågor. Att göra intressanta serier med dessa båda figurer innebär allt som oftast att man fokuserar på något annat än deras krafter. Så Hawkman-serier kan handla om hjältens ursprung på en främmande planet eller hans relationer till andra karaktärer i serien, och Angel (likt de flesta Marvel-mutanter) brukar ha en hel del ångest över sina vingar då de innebär att han har svårt att passa in bland vanliga människor. Ett alternativ till detta är att helt enkelt ge vinghjältarna extra krafter utöver flygförmågan. I moderna serier med Hawkman brukar han ha en eller annan mysko förmåga som kommer från den mystiska metallen som hans vingar består av, och Angel har ibland gått under namnet Archangel, med ett annat utseende och annorlunda vingar av vass metall som därmed också kan fungera som vapen.

Men hur kommer det sig att en sådan häftig kraft som att kunna röra sig fritt genom luften inte ses som tillräckligt för en superhjälte, när vi vanliga dödliga tycker att det skulle vara härligt? Saken är väl den att även om det är praktiskt att kunna flyga för att ta sig fram, behöver en superhjälte någonting mer för att kunna bekämpa brottslingar och stoppa naturkatastrofer. När hjälten väl flugit till brottsplatsen måste han ju kunna göra något där, och att greppa tag i skurkar och flyga väldigt högt upp i luften med dem blir lite långtråkigt efter ett tag. Till skillnad från till exempel superhastighet är det svårt att använda flygförmågan för att överleva pistolbeskjutning eller för att lyfta en bil. För superhjältar är flygförmåga för det mesta bara ett verktyg, ett sätt att ta sig från punkt A till punkt B, ungefär på samma sätt som vi använder bilen eller cykeln när vi ska till jobbet. Det kan tyckas lite tråkigt, men det hindrar ju inte oss från att fortsätta knyta ett badlakan runt halsen och drömma om att sväva bland molnen. Något visst är det ändå med flygförmågan, oavsett vad superhjältarna själva tycker.

Publicerat av Fredde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s