Till skillnad från de två tidigare superkrafterna jag skrivit om är förmågan att töja på hela sin kropp till vilken form som helst inte lika vanlig, men den är något av en personlig favorit. Det är också en tämligen mäktig förmåga när man tänker efter. Har man en gummikropp biter inte pistolskulor på en, de studsar bara iväg, och de flesta problem man ställs inför kan lösas om man bara tänker ut rätt sak att forma sig till. Som en extra bonus har många superhjältar med gummikropp också en viss förmåga att ändra sitt utseende och därmed lura sina fiender då och då.

Superhjältar med gummikroppar brukar för det mesta vara av en mer eller mindre humoristisk karaktär. Detta är inte så förvånande när man inser hur många komiska möjligheter som finns med en karaktär som kan anta så gott som vilken form som helst. I många humorserier och humoristisk tecknad film har karaktärerna ofta mer eller mindre töjbara kroppar (se bara på allt som den stackars katten Tom råkar ut för i kampen mot musen Jerry), och skämt från dessa dyker ofta upp bland de lika töjbara superhjältarna. Mest känd av skämtsamma gummihjältar är nog Plastic Man, vars serier för det mesta är mer humor än allvar. När han stöter på andra superhjältar, till exempel när han är med i superhjältegänget Justice League of America tillsammans med Stålmannen, Läderlappen och en massa andra mer allvarligt lagda karaktärer, fungerar han i huvudsak som ”comic relief”, ofta till de andra superhjältarnas irritation. En allvarlig serie med Plastic Man är undantaget som bekräftar regeln, men det finns ändå en och annan sådan också.

En smula mindre humoristisk, men ändå för det mesta munter och skämtsam gummigubbe är den något märkligt namngivne Elongated Man. Hans riktiga namn är Ralph Dibny, och han är inte bara superhjälte utan även en någorlunda hyfsad detektiv som löser mysterier tillsammans med sin älskade fru Sue (det vill säga innan hon, likt många andra kvinnliga karaktärer i superhjälteserier, dog en synnerligen brutal och egentligen ganska onödig död). Ett av hans mest kända humoristiska inslag är att han vickar på näsan när han känner på sig att ett spännande mysterium finns i närheten.

Plastic Man och Elongated Man är båda karaktärer som tillhör förlaget DC Comics. Deras konkurrent Marvel Comics har dock åtminstone en känd superhjälte med gummikropp, som för det mesta dock är något mer allvarligt lagd. Han heter Reed Richards, men går under superhjältenamnet Mr. Fantastic, och är en av de fyra i superhjältegänget Fantastic Four. Reed är något av en nörd bland superhjältar, och kan uppfinna de mest makalösa maskiner med sin fantastiska hjärna, vilket gör att han då och då inte ens behöver använda sin gummikropp för att lösa problem (även om det naturligtvis underlättar). I sammanhanget bör kanske nämnas det något mindre kände Marvelhjälten Flatman, som också kan tänja på sin platta kropp och som är en av medlemmarna av det (överraskning!) humoristiska superhjältegänget West Coast Avengers. Han blir då och då irriterad när någon okunnig person blandar ihop honom med den mer kände Mr. Fantastic.

Hjältar med gummikropp är som sagt inte lika vanliga som hjältar som kan flyga, springa fort eller lyfta en bil, men konceptet är ändå intressant och roligt, och gillas därför säkert av många superhjältenördar utöver mig. Och de töjbara hjältarna lär, av skäl som kanske inte behöver förklaras närmare, också vara populära bland superhjälteseriers kvinnliga karaktärer…

Publicerat av Fredde

2 reaktioner till “De bästa superkrafterna: Gummikropp

  1. Jag skulle vara så sjukt störig om jag hade gummikrafter. Långt mycket störigare än vad jag är nu.

    1. Tja, de flesta DC-hjältarna verkar ju tycka att Plastic Man är ganska störig, så du skulle vara i gott sällskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s