Ska man vara strikt är en pilbåge i sig inte en ”superkraft”. Pilbågar finns ju i verkligheten, och man behöver inte vara någon övermänniska för att kunna använda dem. Men det finns faktiskt en och annan superhjälte vars främsta förmåga är att kunna skjuta med en pilbåge. Kanske kan man säga att deras egentliga superkraft är pricksäkerhet, då de med lätthet kan placera en pil exakt där de vill ha den, oavsett förhållanden.

En pilbåge är ju ett vapen, som kan användas för att skada eller döda personer. Sådana vapen brukar i allmänhet inte anses vara någon passande utrustning för superhjältar, då de (med några undantag) inte dödar sina motståndare, utan bara försöker fånga dem och överräcka dem till polisen. Att genomborra brottslingar med pilar anses därmed inte som riktigt rumsrent. Superhjältar med pilbågar har dock flera lösningar på detta problem. Den främsta är just det faktum att de är så bra på att skjuta med sina vapen. Därmed kan de använda en pil för att slå pistolen ur handen på en bov, nagla fast honom vid väggen genom att skjuta en pil genom hans jacka, eller helt enkelt skrämma honom genom att träffa med en pil bara en liten millimeter från hans huvud (eller annan, ähum… ”känslig” del av kroppen).

Ett annat sätt att undvika att döda med pilbåge är att använda annorlunda pilar. DC-superhjälten Green Arrow är kanske mest känd för detta. Han har genom åren använt pilar med nät, pilar med klister, pilar med blixtar, pilar med handklovar, bumerangpilar, tårgaspilar, och naturligtvis den klassiska pilen med en boxhandske på spetsen. Många författare som jobbat med karaktären har hittat på nya udda pilar för att han ska kunna klara av någon klurig situation. Sådana så kallade ”trick arrows” har dock blivit något mer ovanliga i modern tid, när superhjältar har försökts göra mer allvarliga och realistiska. Då passar det inte riktigt med boxninghandskepilar, hur skoj de än kan vara.

Green Arrow var inte den förste superhjälten som använde pilbåge (föregångare inkluderar The Arrow och The Spider, från andra, mindre kända serieförlag än DC Comics), men var länge den mest kände. Han verkar ha varit så pass känd och populär att DCs konkurrent Marvel bestämde sig för att de också ville ha en superhjälte med pilbåge, och därför skapades Hawkeye, som troligtvis är mest känd som en medlem av superhjältegänget Avengers. Hawkeye använder för det mesta inte riktigt lika många specialpilar som Green Arrow, utan förlitar sig mest på sin pricksäkerhet. Utöver sina pilbågar har varken Green Arrow eller Hawkeye några speciella förmågor, utan kan i kraftsammanhang ses som versioner av Batman, fast med lite mer specifik, pilbågerelaterad utrustning.

Att ett så till synes märkligt koncept som moderna brottsbekämpare som använder sig av medeltida vapen har lyckats överleva ända sedan superhjälteseriernas skapande kan tyckas vara konstigt, men tydligen finns det något i det som tilltalar läsare, och det gör att serieförlagen försöker se till att ha åtminstone en pilbågeutrustad superhjälte i sina stall. Kanske är det för att de känns lite grann som moderna versioner av Robin Hood, och ger superhjälteserierna en känsla av de äldre äventyrsberättelser som de har sitt ursprung i.

Publicerat av Fredde

En reaktion till “De bästa superkrafterna: Pilbåge

  1. Alias the Spider dök upp i några serier för ett tag sedan. Vet dock int eriktigt hur det slutade för honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s