I och med att den Disney-ägda animationsstudion Pixar har skördat sådana stora framgångar med sina datoranimerade filmer är det lätt hänt att man glömmer att Disney själva fortfarande håller på att göra animerade filmer, orelaterade till Pixar. 2010 kom till exempel Tangled ut, vilken var Disneys 50:e ”officiella” tecknade långfilm, och den var, trots mindre lovande trailers, faktisk ganska hyfsad, och definitivt en passande film att fira det uppnådda antalet med. 2011 kom en ”traditionellt” animerad film om Nalle Puh, och i år är det alltså dags med ännu en datoranimerad film, med titeln Wreck-It Ralph.

Titelns Ralph är skurken i ett arkadspel, som bekämpas av Fix-It Felix Jr, men en dag bestämmer han sig för att han inte vill vara skurk längre, utan beger sig ut i världen bortom sin arkadmaskin, till andra elektroniska spel. Den övergripande handlingen, om en person som tröttnar på det dagliga livet och beger sig ut på äventyr är knappast ny bland Disneyfilmer, eller tecknad film i allmänhet för den delen. Det intressanta är just det faktum att det handlar om karaktärer i elektroniska spel, och speciellt att huvudpersonen kommer från ett (fiktivt) arkadspel från 80-talet, med allt vad det innebär av pixlar och primitiv musik.

Filmen har av vissa kallats ”Toy Story för TV-spel”, eller till och med ”Who Framed Roger Rabbit för TV-spel”. Likheten med den senare filmen är främst det faktum att även om huvudpersonen i sig är fiktiv, så förekommer det runt omkring honom ”riktiga” figurer från samma medium, i Roger Rabbits fall klassiska karaktärer från gammal tecknad film såsom Kalle Anka, Snurre Sprätt och Betty Boop. På samma sätt kan man i trailern till Wreck-It Ralph se många figurer från klassiska arkadspel, till exempel Q*bert, Zangief från Street Fighter, ett spöke från Pac-Man, och till och med Marios ärkefiende Bowser. Att Disney lyckats få tillåtelsen att använda alla dessa figurer som tillhör olika spelföretag är imponerande, och det gör att filmen kan få en helt annan stil än om alla spelfigurer i den var från påhittade spel (fast det finns sådana också, både Ralphs ”hemspel” och diverse andra som han besöker). Hur framträdande roller de riktiga spelkaraktärerna kommer att ha i filmen återstår att se, det är mycket möjligt att det bara rör sig om en massa cameos som bara gamla spelnördar lägger märke till. Men det är minst lika möjligt att det kan bli som i Toy Story-filmerna, där de två fiktiva leksakerna Woody och Buzz Lightyear förvisso hade huvudrollerna, men där verkliga leksaker som exempelvis Mr. Potato Head, Barbie och de små gröna plastsoldaterna hade framträdande biroller.

Jag tror att bara det faktum att Disney över huvud taget kunde tänka sig att göra en film som Wreck-It Ralph är ett tecken på hur viktiga elektroniska spel faktiskt har blivit i våran kultur. Det finns generationer av folk som växt upp med de gamla arkadspelen, som lirat på sina PlayStations, eller som har barn med intresse för Pokémon eller gammelföräldrar som gillar att bowla på Wii. Det finns säkert de som inte förstår charmen med gamla pixlar eller det skojiga i att se Zangief och Bowser i en supportgrupp för spelskurkar, men tydligen anser Disney att det finns tillräckligt många biljettköpare som vet vad ett TV-spel är och skulle tycka det vore roligt med en animerad film om TV-spel. Ska man bli riktigt djup och överanalysera skulle man till och med kunna spekulera över det faktum att Disney vanligtvis gör filmer baserade på klassiska sagor. Kanske är de elektroniska spelen vår tids sagor, som kommer att bli framtidens legender?

Undrar om man kan hoppas på ett cameo från Bokosuka Wars…?

Publicerat av Fredde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s