Det finns många superhjältenördar som beklagar sig över att Stålmannen har så många mäktiga krafter, då detta i deras ögon gör honom så gott som allsmäktig, och därmed en tråkig seriefigur då det inte finns något som är farligt för honom, och inget problem som han inte kan lösa lätt som en plätt. Om man bortser från det faktum att det genom åren faktiskt ändå har gjorts många spännande historier om en så pass mäktig figur som Stålis, och att det går att göra intressanta historier utan att försätta huvudpersonen i fara, finns ändå motargumentet att Stålmannen faktiskt inte är så ”allsmäktig” som hans kritiker vill hävda. Bland de många superhjältar som dykt upp genom åren finns det många som är betydligt mäktigare än Stålmannen rent kraftmässigt. Det finns till och med de som faktiskt skulle kunna kallas genuint allsmäktiga, som kan göra precis vad som helst när som helst om de skulle vilja det.

Ta exempelvis en annan figur från Stålmannens serieförlag DC Comics: The Spectre. Denne superhjälte har fått sina förmågor från Gud fader själv, och har som uppgift att utdela gudomliga straff till vanligtvis ganska ordinära brottslingar. Det spännande i de flesta av de tidiga serierna med Spectre var att se vad han skulle hitta på för någon kreativ död för sina motståndare (för han är något så ovanligt som en superhjälte som faktiskt dödar), som för det mesta inte hade någon som helst chans att försvara sig eller skada hämnaren i de gröna kalsongerna. Spectre kunde förvandla en brottsling till ett stearinljus som brann ner, eller till en ostbit som blev uppäten av råttor, till exempel.

Just DC Comics har ett anmärkningsvärt antal superhjältar vars krafter kan anses vara så gott som allsmäktiga, eller som kan få vilken ny förmåga som helst när det krävs. Magikern Dr. Fate har för det mesta en trollformel för varenda möjlig situation, Firestorm kan manipulera vilket föremål som helst på atomnivå, och till och med Green Lantern kan sägas ha en så gott som obegränsad kraft, då han kan göra nästan vad som helst med sin gröna ring så länge han bara har tillräckligt med viljestyrka (och undviker färgen gul eller föremål av trä, beroende på vilken version av Green Lantern vi snackar om). DCs konkurrent Marvel Comics har i jämförelse relativt mindre mäktiga hjältar överlag, med möjligtvis Dr. Strange (även han en magiker) som den ende allsmäktige superhjälten.

Det går som sagt ändå att göra intressanta historier om sådana karaktärer, till exempel genom att ge deras allsmäktiga krafter någon form av begränsning (Green Lantern kan bara använda sin ring i 24 timmar innan den måste laddas om, till exempel) eller genom att ge användarna av dessa krafter någon rent mänsklig brist. Om du eller jag plötsligt fick förmågan att göra vad som helst skulle nog risken vara stor att vi klantade till oss, inte insåg vidden av våra krafter och deras inverkan på omvärlden, drabbades av ångest inför ansvaret som kommer med kraften, eller helt enkelt inte hade fantasi nog att använda kraften fullt ut. Allt detta kan innebära många intressanta historier för superhjälteserier, för att inte tala om allt det som en kreativ serieskapare kan hitta på med själva allsmäktigheten i sig. Om man till exempel blandar in lite humor kan man få en karaktär som The Mask, som är underhållande just eftersom han när som helst kan hitta på vad som helst, eller God-Man, en parodi på just konceptet med en allsmäktig superhjälte.

Sedan finns det ju också en del möjligheter om man låter en superskurk vara allsmäktig. Stålmannen har till exempel en fiende som heter Mr. Mxyzptlk, vars förmågor är så gott som obegränsade, och som enbart kan besegras om han luras till att säga sitt namn baklänges. Att se vad en hjälte måste göra för att övervinna det till synes oövervinneliga är ett klassiskt tema i superhjälteserier (för att inte tala om äventyrliga berättelser i stort), och det finns möjligheter till många intressanta historier när superhjälten inte kan använda sina krafter för att besegra sin motståndare, utan i stället måste lura honom på något vis. Marvel må ha få allsmäktiga superhjältar, men de har desto fler mer eller mindre allsmäktiga superskurkar, som exempelvis Galactus, Impossible Man, Apocalypse, Onslaught, The Stranger, och vem som helst som lyckas lägga vantarna på någon mäktig artefakt som The Cosmic Cube eller The Infinity Gauntlet. Sådana skurkar innebär många storslagna äventyr med hela planeter eller hela universum som riskerar undergång, vilket passar bra när man har till exempel Jack Kirby som tecknare.

Publicerat av Fredde

3 reaktioner till “De bästa superkrafterna: Allsmäktighet

    1. Det är faktiskt en ganska häftig kostym, om man bortser från kalsongerna. Han kanske borde gjort som Dr. Manhattan och gått omkring med bara huva och slängkappa, med rumpan bar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s