Karaktären känd som Mammy Two Shoes, som förekommer i gamla tecknade filmer med Tom och Jerry, är i sig kanske inte väldigt politiskt korrekt nu för tiden. Hon är nämligen en version av den gamla rasistiska ”mammy”-stereotypen, alltså en tjock svart kvinnlig hushållerska eller barnpassare (ett av de mer klassiska exemplen på denna stereotyp är nog karaktären Mammy i den gamla långfilmsklassikern Borta med vinden). Därför ersattes hon senare med en mer passande vit kvinnlig ägare till Tom, som då inte var en rasstereotyp, utan bara en könsstereotyp. Hur som helst kan Mammy Two Shoes dock även ses som ett av de mer klassiska exemplen på ett annat fenomen, ett fenomen som förekommit i många tecknade filmer, inte bara de med Tom och Jerry.

Det intressanta med Mammy är nämligen att man aldrig ser hennes ansikte. När hon förekommer i de tecknade filmerna ser man för det mesta bara hennes ben, och ibland kanske även någon hand om hon bestämmer sig för att ingripa. När jag var liten och såg Tom och Jerry på TV fann jag alltid något fascinerande med detta. Det kändes som ett sorts mysterium, hur såg hon egentligen ut ovanför midjan? Att man bara såg hennes ben är dock egentligen ganska logiskt med tanke på att filmerna för det mesta utspelade sig från Tom och Jerrys perspektiv, nere på golvet. Detta perspektiv var i sig fascinerande, liksom för exempelvis Nils Karlsson Pyssling eller superhjälten The Atom innebar det att en typisk vardagsrumsmiljö kunde få en helt ny innebörd, där det var helt naturligt att en vanlig människa mest kunde ses i form av två stora fötter som klampade omkring. Och vem vet, kanske är det så ett husdjur ser sin ägare, som ett par fötter med händer som delar ut mat eller bestraffningar.

Mammy spelade också en viktig roll i handlingen när hon förekom, då hon ofta ställde någon form av ultimatum till Tom (eller ”Thomas”, som hon för det mesta kallade honom). Han fick inte ha sönder någonting, eller så fick han inte orsaka några oljud, eller så måste han fånga Jerry innan dagen var slut, och så vidare. Dessa ultimatum gjorde att handlingen i filmerna kunde ges något extra element utöver ”katt jagar mus”, något som ledde till mer spänning då man undrade hur stackars Tom skulle klara sig när Jerry kastade en tallrik mot golvet. Mammy var därmed den högsta makten i Tom och Jerrys värld, en ansiktslös domare som satte ut reglerna och straffade de som inte följde dem.

Figurer som liknade Mammy, alltså ett par ben som härskar över husdjur, förekom som sagt även i andra tecknade filmer med andra tecknade djur, till den grad att de blivit något av en klassisk kliché för tecknad film i allmänhet. En sådan kliché är ett utmärkt mål för parodi, och en av mina favoritparodier på konceptet är den som förekom i Cartoon Network-programmet Cow & Chicken. Djuren i titeln hade en ”mamma och pappa”, som när kameran zoomades ut visade sig bara vara två par ben utan överkroppar!

Publicerat av Fredde

En reaktion till “Nördfavorit – Mammy Two Shoes

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s