Marvel-superhjälten Spider-Man har ett flertal olika superkrafter, som alla på något vis har att göra med spindlar. Han har ”en spindels proportionerliga styrka”, han kan klättra på väggar som en spindel, och han kan skjuta spindelnät (på något vis). En av hans mest intressanta, men också kanske minst förklarade förmågor är hans spindelsinne. Vanligtvis brukar detta sinne beskrivas som en förmåga att känna av fara, en sorts allomfattande ”ögon i nacken” som gör det möjligt för Spider-Man att reagera på attacker som han inte annars skulle vara medveten om (och på grund av sina andra förmågor kan han också reagera väldigt snabbt och kraftfullt mot det som spindelsinnet varnar honom om). Detta innebär att det under vanliga omständigheter är i princip omöjligt för en skurk att överraska Spider-Man, att hoppa på honom bakifrån eller för den delen att träffa honom med en pistolskula. Spindelsinnet är därmed en av Spiddes viktigaste förmågor, eftersom en kraft som han definitivt inte har är osårbarhet. Han är förvisso något mer stryktålig än en vanlig människa (en spindels proportionerliga stryktålighet?) och kan därmed klara av en hel del knytnävsslag och dylikt innan han lägger sig ner, men pistolskulor studsar inte från hans skinn. Den huvudsakliga anledningen till att Spider-Man klarar sig oskadd ur slagsmål med bovar är för att han undviker deras attacker, snarare än för att han tål att ta dem. Detta leder ofta till intressanta och dynamiska fajter i serierna då de innehåller många hopp och andra akrobatiska krumbukter från Spiddes sida, till skillnad från om till exempel Stålmannen bara går rakt fram och slår ner motståndare som inte har någon chans att skada honom.

Det stora problemet med spindelsinnet är dock att det genom åren inte har varit så väldigt specifikt definierat. I många serier med Spider-Man använder han spindelsinnet till andra saker är att känna av direkt fara. Exempelvis fungerar det ibland som en sorts radar för att känna av om det finns en skurk eller om det pågår ett brott i närheten, oavsett om det är något direkt hot för Spidde just då. Ofta inträffar också situationer i serierna där han blir överraskad eller anfallen bakifrån och serieförfattaren verkar glömma bort spindelsinnet, ignorerar det, eller bara ser det som en sorts ovanligt snabb reaktionsförmåga. Detta kan till en viss del skyllas på inkompetens från författarens sida, men också på att spindelsinnet som sagt är så vagt definierat och att vad det innebär har varierat så mycket genom åren.

Ibland är avsaknaden av spindelsinnet dock fullt medveten, som ett dramatiskt verktyg som leder till intressanta situationer när Spider-Man måste klara sig utan det. Exempelvis lyckades ärkefienden Green Goblin ta reda på Spider-Mans hemliga identitet, Peter Parker, genom att i hemlighet utsätta honom för en gas som tillfälligt försvagade spindelsinnet så att han kunde spionera på Spidde utan att denne märkte något. En annan ärkefiende, Venom, är speciellt farlig för Spider-Man att slåss mot just eftersom han aldrig känns av spindelsinnet. Ett annat klassiskt dilemma för Peter Parker är när han känner av en fara med spindelsinnet men inte kan reagera utan att avslöja sin hemliga identitet, utan måste ta en smäll som han hade kunnat undvika.

Spindelsinnet är ju en superkraft som är specifik för Spider-Man, men ibland undrar man om inte även andra superhjältar har liknande förmågor. Detta gäller främst de superhjältar som likt Spider-Man inte är osårbara och som skulle kunna stoppas av en pistolskula, men som på något vis ändå verkar klara sig oskadda ur slagsmål med beväpnade fiender. Ta en snubbe som Batman, till exempel. Det finns många serier där denne rusar fram mot några brottslingar med skjutvapen, men där dessa brottslingar inte verkar kunna pricka honom ens från väldigt nära avstånd. I just Batmans fall brukar förklaringen vara att hans skräckinjagande uppsyn får hans fiender att bli så rädda att de inte kan slåss eller skjuta ordentligt, eller att de siktar på hans fladdrande slängkappa istället för mot hans huvud. Men det finns många andra icke osårbara superhjältar som är mindre läskiga men som ändå på något vis för det mesta brukar klara sig utan skottskador. Folk som Blue Beetle, Green Arrow, Wildcat och Black Canary, för att bara nämna några andra DC-hjältar, är enbart vältränade människor i trikåer, men verkar ändå på något vis vara kapabla att ducka undan från flygande pistolskulor eller oväntade anfall bakifrån väldigt ofta, definitivt mer ofta än att det bara kan skyllas på tur.

Men på samma gång vore det väl ganska trist om spännande superhjältar blev nedskjutna titt som tätt bara för att de inte har skottsäkra västar under trikåerna, så man får väl se det som en så kallad ”suspension of disbelief” som är nödvändig om man gillar ovan nämnda hjältar. De kan ju inte alla bli bitna av radioaktiva spindlar.

Publicerat av Fredde

4 reaktioner till “De bästa superkrafterna: Spindelsinne

  1. Niclas Wahlgren som gjorde rösten till Spidde i den tecknade TV-serien från 90-talet sa alltid ”Spindelsinnet!” varje gång det användes. Efter ett par avsnitt kändes det minst sagt onödigt att ständigt påpeka det.

    1. Men varje avsnitt kan ju vara det första för någon, och då är det nog hjälpsamt att förklara vad som pågår i stället för att utgå från att de redan vet det. Samma sak i serierna, oavsett hur många nummer som getts ut är det fortfarande vanligt att det dyker upp en tankebubbla med ”My spider-sense is tingling!”

      1. Håller med dig men det kändes ändå extremt onödigt. Nätkastarna, styrkan och uthålligheten, eller för den delen skurkarnas speciella attribut förklarades inte i varje avsnitt.

  2. Det kan i och för sig kanske ursäktas med att de krafterna är jämförelsevis lättare att förstå rent visuelt (lyfter man en bil är man uppenbarligen superstark, utan att behöva säga det), jämfört med det något mer abstrakta konceptet med spindelsinnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s