Seriefiguren Scott Pilgrim, skapad av Bryan Lee O’Malley, är egentligen inte någon extraordinär figur, även om det är möjligt att många nördar gillar honom eftersom de till en viss del kan identifiera sig med honom. Han är en 20-någonting halvnördig slacker som bor i Kanada, gillar TV-spel, spelar i ett band med några polare och har tjejproblem. I början av den första serievolymen med honom dejtar han en tjej (Knives Chau) som är betydligt yngre än honom själv, tills han träffar på sin drömtjej, den mystiska amerikanskan Ramona Flowers. Resten av serien handlar i huvudsak om hur hans relation till Ramona utvecklas, en relation som blir mer och mer komplicerad.

Egentligen är det inte Scott i sig som är det mest intressanta i serierna, utan snarare världen han lever i. Scott Pilgrims värld är nämligen en blandning av verkligheten och den typen av logik som finns i gamla TV-spel. Seriens övergripande handling är att Scott bara kan dejta Ramona om han besegrar hennes Sju Onda Ex, vilket han gör genom att slåss mot dem som om de vore bossarna i ett beat ’em up. Referenserna till TV-spel i serierna kan vara uppenbara (bandet som Scott spelar i heter Sex Bob-Omb, och deras värsta konkurrent är bandet The Clash at Demonhead), något mer subtila (exen lämnar mynt efter sig när de besegras, likt NES-spelet River City Ransom) eller bara handla om saker som förekommer i alla sorters TV-spel (Scott hittar vid ett tillfälle ett extraliv, och då och då går han upp i level när han får någon personlig insikt). Denna blandning ses inte som något konstigt av någon av karaktärerna i serien. Ena stunden kan Scott repa med bandet, sitta på något café, eller hänga på en fest, för att i nästa stund bli anfallen av en robot, hitta ett magiskt svärd eller gömma sig i Ramonas handväska, utan att hans kompisar gör något annat än att på sin höjd lyfta på ett ögonbryn.

Det är nog detta som tilltalar nördar mest med Scott Pilgrim-serierna (för att inte tala om filmatiseringen), inte bara att de refererar till TV-spel, utan att de gör TV-spelen till en del av seriens värld, en värld som liknar vår egen men som man bara kan förstå och överleva i om man känner till de klichéer och den logik som finns i TV-spel. Troligtvis skulle inte serierna vara lika tilltalande om de inte hade detta koncept, då karaktären Scott i sig på många vis inte är speciellt tilltalande. Han må vara en hejare på att klå upp onda bossar, men han är som sagt också en slacker. Han är småkorkad, han gör allt för att undvika ansvar och han delar bostad med en polare men bidrar i princip ingenting till hushållet då han är arbetslös och inte vill söka något jobb. När han börjar dejta Ramona har han inte gjort slut med Knives, eftersom han tycker det är för jobbigt att göra slut, och det är bara när hans rumskompis tjatat på honom tillräckligt mycket som han motvilligt gör det, vilket i sin tur leder till nya problem när Knives inser att han i princip vänslats med en annan tjej medan de var ihop (och eftersom de lever i tidigare nämnda TV-spelsvärld förvandlar hon sig till en hämnande ninja med målet att förgöra Ramona).

Men allteftersom serien fortsätter börjar Scott ändå långsamt lära sig att bli en bättre människa, att uppföra sig lite mera vuxet, att ta ansvar för tidigare misstag istället för att ignorera dem, och att behandla Ramona och sina andra vänner på rätt sätt. Vilket naturligtvis också gör att han ökar på sina stats och blir starkare så att han kan besegra slutbossen, rädda världen och få flickan. Så om nördar identifierar sig med Scott Pilgrim kan man väl hoppas att serierna med honom får dem att också försöka bli bättre människor.

Publicerat av Fredde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s