Det finns en sak med datorspelet Star Wars Jedi Knight: Dark Forces II (oftast bara kallat Jedi Knight) som är tämligen ovanlig när det gäller Star Wars-spel, för att inte tala om Star Wars-media i allmänhet: Trots att det utspelar sig i Star Wars-universumet gör det inga direkta referenser till någon av Star Wars-filmerna. Spelets handling utspelar sig kronologiskt sett efter den sista filmen i filmserien, och spelets huvudperson är den blivande jediriddaren Kyle Katarn, som måste hitta den försvunna planeten Ruusan och besegra skurken Jerec. Jedi Knight är definitivt ett Star Wars-spel, här finns ljussvärd, strålpistoler, rymdskepp, droider och stormtroopers, och de ser alla ut och låter precis som i filmerna. Men ingen av karaktärerna i spelet kommer från filmerna, och inte heller någon av de platser och planeter som man besöker. Kyle träffar inte Luke Skywalker, han slåss inte mot Darth Vader, han flyger inte Millennium Falcon, och han besöker varken Tatooine eller Hoth.

Detta är som sagt ganska ovanligt för Star Wars-spel. De tidigaste spelen var ofta baserade direkt på filmerna, man spelade alltså som Luke, sprängde Dödsstjärnan, slogs mot Vader, och besökte enbart planeterna som fanns med i filmerna. Senare spel kunde ha andra huvudpersoner och handlingar som utspelade sig före, efter eller mellan filmerna, men brukade ändå göra referenser till just dessa filmer. Det har till exempel ofta skämtats bland Star Wars-nördar om att ett besök på isplaneten Hoth verkar vara nästan obligatoriskt för Star Wars-spel. Faktum är att Jedi Knight till och med är unikt i den spelserie som den är en del av när det gäller avsaknaden av referenser. I spelets föregångare, Dark Forces, måste Kyle till exempel hitta planerna till Dödsstjärnan och slåss mot Boba Fett, och i uppföljarna till Jedi Knight kan Kyle stöta på exempelvis Luke Skywalker och Lando Calrissian. Ett spel med tämligen få filmreferenser är annars Knights of the Old Republic-spelen, men det är nog främst eftersom dessa utspelar sig många tusen år innan filmerna, vilket gör att dylika referenser skulle vara ganska svåra att göra. Men likt förbaskat kan man ändå besöka exempelvis Tatooine och Yavin, eftersom planeter är något mer långlivade än rymdhjältar.

Att Jedi Knight ändå lyckades med bedriften att klara sig utan karaktärer och platser från filmerna är ett tecken på hur bra Star Wars-filmerna lyckades med det ”världsbyggande” som science fiction och fantasy så gärna ägnar sig åt. När man såg filmerna fick man alltid intrycket av att de utspelade sig i en galax med en lång historia och med många fler planeter, utomjordingar, rymdskepp, vapen och äventyr än de som förekom på vita duken. Det räcker med rätt sorts teknologi, rätt ljudeffekter och rätt stil för att man ska bli övertygad om att ett spel utspelar sig i samma universum som det där Luke, Leia och Han äventyrar runt, utan att dessa hjältar och deras äventyr faktiskt medverkar i spelet. Det innebär i sin tur att det går att berätta nästan oändligt många olika Star Wars-historier, och att universumet kan fortsätta att leva och frodas bortom filmerna.

Ett nytt Star Wars-spel, kallat Star Wars 1313, är på gång, där man spelar som en hårdnackad prisjägare i galaxens undre värld. Det är högst troligt att man kommer att träffa på andra prisjägare från filmerna såsom Boba Fett, men det är som sagt inte nödvändigt för att det ska vara ett Star Wars-spel. Faktum är ju att 1313 verkar ha skippat en annan sak som brukar ha ansetts ofrånkomligt när det gäller Star Wars, de ljussvärdssvingande jediriddarna. Kan man göra ett lyckat spel utan en sådan central del av filmerna borde det vara ännu ett tecken på hur stor och utvecklad galaxen för länge sedan och långt borta faktiskt är.

Publicerat av Fredde

4 reaktioner till “Jedi Knight: Star Wars utan Star Wars

  1. Trots ”obligatoriska” referenser till filmerna och till karaktärer därifrån är Jedi Outcast fortfarande ett av de allra bästa Star Wars-spelen som gjorts. Jag vill minnas att Jedi Knight också är grymt bra. Kyle Katarn är en karaktär som det är lätt att tycka om. Till skillnad från MÅNGA andra i Expanded Universe.

    1. Jag skulle inte säga att ett Star Wars-spel nödvändigtvis måste vara sämre på grund av filmreferenser, bara att det är fullt möjligt att göra ett spel utan sådana referenser. I Kyle Katarns fall är det nog också nästan ofrånkomligt att han som blivande jediriddare förr eller senare träffar på Den Nya Republikens främste jeditränare, Luke Skywalker. Det hade nog varit konstigt om han fortsatte fara runt i galaxen och svinga ljussvärd utan att Luke fick höra talas om det.

      Men hur kommer det sig egentligen att Tatooine, en planet som enligt filmerna ska vara en obskyr och obetydlig avkrok i galaxen, titt som tätt besöks av mäktiga jedis och blir central i galaxomspännande intriger?

      1. Vem vet? Och hur kommer det sig att det allt som oftast är Mos Eisley man besöker när man är där?

  2. Nå, att Mos Eisley är välbesökt kan nog förstås med tanke på att det tydligen är planetens enda ”space port” (vilket i sig också är förståeligt, en i stort sett tom ökenplanet borde väl inte behöva mer än ett ställe att landa rymdskepp på). Det verkar vara ett roligare ställe än Toshi Station där man bara kan underhålla sig genom att plocka upp kraftkonverterare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s