Då var det dags igen. I år dök alla svenska nördars favoritmässa, The Scandinavian Sci-fi, Game & Film Convention, eller bara ”Sci-Fi-mässan”, upp i Helsingborg igen, på samma ställe som förra gången, det vill säga på promenadavstånd från där undertecknad bor. Och självaste Dennis Gustafsson, tecknaren av Markera Som Olästs favoritserie Viktor Kasparsson, skulle vara där och signera sitt senaste album. Det fanns med andra ord inget som kunde stoppa mig från att besöka mässan för fjärde gången i mitt liv.

Kön utanför mässan var lång när jag kom dit, men rörde sig i alldeles lagom takt. Och medan man väntade kunde man ju se diverse märkligt klädda figurer strosa förbi, till exempel en stormtrooper och Boba Fett, som dock verkade ha bestämt sig för att ha på sig kjol och strumpor snarare än bepansrade byxor när han var utanför lokalen. När jag senare såg den gode prisjägaren inne i lokalen var han dock mer ”rätt” klädd (troligtvis var det två olika personer med olika resurser till sina Boba-kostymer). Vad jag fann roligt var hur glada de yngre personerna i kön blev när figurer från Star Wars dök upp. Det finns nog hopp för nästa generation trots allt. Faktum är att jag först denna gång noterade att det faktiskt finns en hel del barn på mässan, vilket knappast är förvånande, men nog så roligt då mycket av de saker som finns på mässan har att göra med filmer och annat som skapades och avnjöts länge innan de var födda. Jag noterade dock även att det verkade vara betydligt vanligare med pappor och söner än mammor och döttrar…

Ett tips för den som besöker Sci-Fimässan är att ha ett eller flera mål i sikte i förväg. Det hjälper åtminstone mig att få mer behållning av mässan när jag är på jakt efter specifika saker och specifika personer, snarare än att vandra runt planlöst längs borden eller bläddra planlöst bland enorma högar av DVD-filmer. Mitt huvudmål denna gång var, föga förvånande, Dennis Gustafsson, och jag hittade snabbt bordet för Albumförlaget, som ger ut hans serier. Lustigt nog blev jag mässans första person att få ett album signerat av honom. Det var också trevligt att han faktiskt verkade komma ihåg mig från intervjun som jag och Jönsson gjorde med honom, även fast det var ett tag sedan. När jag så fått hans signatur och en liten fin bild i mitt album hade jag uppfyllt det huvudsakliga målet med mitt mässbesök, och vandrade sedan runt bland de många andra borden.

En sak jag snabbt märkte med mässan var hur mycket av den som verkade fokusera på Star Wars. Så gott som alla som var utklädda föreställde Star Wars-figurer, bland de många leksaker som såldes var majoriteten Star Wars-leksaker, och det var förståss en Star Wars-film som visades i foajén. På andra plats bland populära franchises för mässan kom märkligt nog den gamla TV-serien V. Det var både en och annan person som var utklädd till de på ytan människoliknande utomjordingarna från denna i mina ögon relativt obskyra TV-serie. Visst, det gjordes en modern version av den för inte så länge sedan, men att det skulle finnas så många utklädda personer med det temat medan jag till exempel inte kunde se någon människa alls i Star Trek-uniform tyckte jag som sagt var lite konstigt.

Denna gång gjorde jag inga andra inköp än Viktor Kasparsson-albumet, trots de många borden där allsköns nördprylar fanns till försäljning. En nyhet på årets mässa för mig var ett bord helt fokuserat på att sälja Lego, vilket gjorde mig glad då det är en av mina favoritleksaker, en leksak som passar för alla åldrar. Där verkade inte enbart finnas ”officiella” Legofigurer utan även en del inofficiellt producerade tillbehör, till exempel från företaget BrickArms som specialiserar sig på Lego-versioner av riktiga skjutvapen. Lego för vuxna, med andra ord. Mycket passande på en nördmässa. En kul sak att se bland alla Star Wars-leksaker var en liten samling Doctor Who-prylar. Denna gamla brittiska TV-serie, som länge varit tämligen obskyr utanför hemlandet, har på senare år blivit mer och mer populär bland nördar även från andra länder, vilket jag gillar. Min favorit-animé Gundam var dock inte särskilt representerad bland prylarna på årets mässa, det enda jag kunde hitta var en modell av Aile Strike Gundam från TV-serien Mobile Suit Gundam SEED, som jag aldrig har sett. Jag stod också och tittade lite bland de TV-spel som fanns till försäljning på mässan, men fick hjärtat i halsgropen när jag såg priserna. Över 1500 kronor för ett PlayStation-spel?! Det måste vara en riktig raritet i så fall.

Sedan får man ju inte glömma mässans ursprungliga ändamål, utställandet av filmrekvisita. Det fanns ungefär lika mycket rekvisita som vid mitt förra mässbesök och på samma ställe i lokalen som då, men det var i alla fall andra prylar denna gång. Att få se rekvisita från Alien var väldigt kul, speciellt något så obskyrt som metallstaven som Ripley använde när hon skulle spränga rymdskeppet i slutet av filmen. Men efter att ha tittat på detta och insett att jag börjat vandra runt planlöst så som jag hoppats att jag inte skulle göra, bestämde jag mig för att jag var färdig för denna gång. Det enda jag saknade vid årets besök på Sci-Fimässan i Helsingborg var de gamla arkadmaskinerna som fanns där förra gången, jag hade säkert kunnat tillbringa en stund vid dem. Men jag fick ju som sagt mitt Viktor Kasparsson-album signerat, och det var ändå det viktigaste. Hoppas att Dennis Gustafsson kommer att dyka upp på framtida mässor också!

Publicerat av Fredde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s