Mellan 1570 och 1606 levde den mustaschbeprydde engelsmannen Guy Fawkes. Masker föreställande hans ansikte har på senaste tiden synts i många samanhang. De bärs av hackers som angriper svenska myndigheters hemsidor, av aktivister som vill ockupera Wall Street, befria Julian Assange eller stoppa scientologin, och av nördar med för mycket fritid som önskar att de var något av det tidigare nämnda, men mest ägnar dagarna åt att lägga upp roliga bilder på katter på internet. Bland alla dessa är Guy Fawkes symbolen för upproret, för kampen mot orättvisor och mot överheten i allmänhet. Vilken kan tyckas vara lite konstigt med tanke på att det stora upproret han var med på misslyckades kapitalt redan innan det börjat.

Att vara katolik i det protestantiska England på 1600-talet var inte roligt, då det fanns stränga lagar som hotade med fängelse, tortyr och avrättningar för de som praktiserade katolsk tro. Så en dag fick några katolska herrar den ljusa idén att det bästa sättet att göra folk mer sympatiska mot katoliker var om de sprängde parlamentsbyggnaden i London i luften. Fawkes var i denna komplott killen som hade ansvaret för krutet som skulle stoppas ner i källaren på parlamentsbyggnaden, därav komplottens namn, ”The Gunpowder Plot”. På grund av en blandning av otur och inkompetens från komplottmakarnas sida drog planen dock ut på tiden och datumet för attentatet flyttades hela tiden framåt, vilket ledde till att krutet blev dåligt. Innan Fawkes kunde skaffa fram nytt krut bestämde sig något ljushuvud bland konspiratörerna (fast ingen vet vem det var) för att skriva ett varningsbrev till en av personerna som skulle besöka parlamentsbyggnaden vid attentatstillfället, utan att fatta att det kanske skulle kunna innebära problem för komplotten. Mottagaren av brevet informerade helt sonika kungen, och Fawkes och de andra konspiratörerna blev haffade och genomgick det som gjorde det så dåligt att vara katolik i England på 1600-talet, alltså fängelse, tortyr och avrättning (även om just Fawkes lyckades slippa undan hängning genom att hoppa från galgen och bryta nacken).

Fawkes historia var med andra ord ganska olycklig. Men i England blev folk (i alla fall protestanterna) så glada över att komplotten misslyckats att de inrättade en högtidsdag den 5 november, datumet då Fawkes fångades, kallad Guy Fawkes Night. Under denna kväll ägnade man sig åt att bränna bål, skjuta fyrverkerier, snacka skit om katoliker och dricka sprit. En ganska typisk högtid med andra ord, förutom det där med att snacka skit om katoliker. Och denna högtid firas i England ännu idag, även om det nu mer handlar om bålbrännandet, fyrverkerierna och supandet än om katoliker. En del av Guy Fawkes Night är att barn bygger dockor av trasor, halm, tidningspapper och annat brännbart, föreställandes just Guy Fawkes, och sedan traskar runt med dessa dockor, och ofta också själva utklädda till Fawkes med hattar och masker, och tigger pengar, ”penny for the Guy”, innan de vid kvällens slut bränner dockorna på bål. På senare år har dock Fawkes gått från att ha setts som en skurk till att få en del sympati bland engelsmännen, och kallas av vissa skämtsamt för ”the last man to enter Parliament with honest intentions”. Och det finns nog en del personer som bara har en vag aning om varför Guy Fawkes Night firas, ungefär som att det finns många svenskar som inte riktigt vet varför de går runt i nattlinnen med pappersstrutar på huvudet den 13 december, annat för att ha en ursäkt för att kunna dricka sprit.

Guy Fawkes är alltså en kändis i sitt hemland England, om än inte av den anledning som han hade tänkt sig. I resten av världen var han dock inte speciellt känd innan 1980-talet eller så. Då publicerades nämligen serien V for Vendetta, ritad av David Lloyd och skriven av världens skäggigaste serieförfattare, Alan Moore, som utgår från ett favoritämne bland engelska serieskapare på 1980-talet, nämligen hur mycket de hatade Margaret Thatcher. V for Vendetta handlar om ett dystopiskt framtida England styrt av ondskefulla fascister (alltså vad engelska serieskapare tyckte att Thatchers regering var), och hjälten är en anarkistisk frihetskämpe kallad V, som under hela serien döljer sitt ansikte bakom… en Guy Fawkes-mask! Serien inleds också med att V genomför det attentat som Fawkes misslyckades med, att spränga parlamentsbyggnaden i London. Lloyd och Moore, båda engelsmän, har säkert själva firat Guy Fawkes Night när de var små, så för dem kändes det hela nog som en passande svart humor.

V for Vendetta blev hur som helst en populär serie även utanför England, så nu blev Fawkes åtminstone känd bland serienördar världen över. Det stora genomslaget för Fawkes bland de breda folkmassorna kom dock först 2006 när en filmatisering av serien gick upp på biograferna, med V i samma utstyrsel som i serien (Moore gillade inte filmatiseringen, men Moore brukar inte gilla filmatiseringar av sina serier, vilket han i och för sig ofta har rätt i). Det är denna filmatisering som blivit den stora inspirationskällan för hackarna, aktivisterna och internetnördarna, som vill se sig som samma sorts anarkistiska frihetskämpar som V i filmen, och därför bär masker av samma sort som han. Det är nog dock inte så många av dem som hört talas om varken förtrycket av katoliker på 1600-talet eller hatet mot Thatcher på 1980-talet, de tycker i stället bara att masken ser lite tuff och farlig ut, och om flera hundra personer står med samma mask på sig blir det en läskig bild. Jag undrar dock vad engelsmännen tänker om alla de utlänningar som kommer till London för att protestera mot Julian Assange fängsling, iklädda den engelska motsvarigheten till stjärngossestrutar långt före den 5 november. Och hur kommer det att bli med Guy Fawkes Night i år egentligen? Kommer den att bestå av hackers, aktivister och nördar som tror att det är en demonstration till hyllning för dem? Vad kommer de i så fall att tycka när de ser Fawkes brännas på bål samtidigt som fulla engelsmän skjuter fyrverkerier?

Publicerat av Fredde

2 reaktioner till “Nördfavorit – Guy Fawkes

  1. Det satt en ung människa på bussen jag steg på för en tid sedan iförd en Fawkesmask. Hen var totalt påpälsad med tröjor och handskar så kön och ålder gick inte att bestämma. När jag tänker efter kan det ha varit en apa också men jag misstänker att det var en människa. Bussen åkte förbi Playoteket och det slog mig att dessa masker faktiskt kan köpas där. Det tog litegrann bort mystiken från denne maskerade varelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s