Nyheten att George Lucas företag Lucasfilm, och därmed också nördlegenden Star Wars (för att inte tala om sådana klassiker som Indiana Jones och, öh… Willow?), blivit köpt av Disney rörde upp en del känslor hos mig, men egentligen inte så väldigt många, åtminstone inte jämfört med hur det måste kännas för de allra mest inbitna Star Wars-nördarna. Att Lucas nu lämnade över tyglarna för sin skapelse till någon annan kommenterade jag först med något i stil med att det var på tiden, med tanke på hur mindre bra de senaste tre Star Wars-filmerna har ansetts vara. Men det finns ändå något lite sorgligt i att en av de sista stora filmserierna som fortfarande ägdes av sin ursprunglige skapare nu blivit uppköpt av ett jätteföretag. Ja, Lucas må inte vara världens bästa filmskapare på alla sätt och vis, och han kan nu för tiden knappast ses som någon rebellisk indiefilmkonstnär, men det var ändå något speciellt med att det var han som alltid hade sista ordet när det gällde Star Wars, att ingen kunde sätta sig emot honom när han bestämt sig. Men å andra sidan var det kanske detta som ledde till många av problemen med de senaste Star Wars-filmerna, att ingen vågade säga emot Lucas idéer, och han lyssnade inte på andras råd på samma sätt som under skapandet av de tre första filmerna. Tanken att det borde vara skaparen som får bestämma och ha ansvar för sitt verk är god, men George Lucas var i slutändan inte en person som alltid bestämde och tog ansvar på rätt sätt.

Men om nyheten enbart hade varit att Disney nu ägde Star Wars-filmerna hade mina känslor som sagt inte varit allt för upphetsade, på gott och ont. Jaha, kanske kommer filmerna ut i nya utgåvor med Disneyloggan på omslaget, kanske görs det lite skojiga Musse Pigg-som-Luke Skywalker-leksaker, kanske dyker Darth Vader upp i nästa Kingdom Hearts. Det borde i stort sett ändå vara som tidigare med Star Wars, inget nytt under solen, kanske någon tecknad TV-serie till eller så. Men när köpet av Lucasfilm utannonserades nämndes också något annat, som gjorde mig mycket mer fundersam: Disney planerar att göra en ny Star Wars-film, en Episod VII!

En ny Star Wars-film, utan George Lucas vid rodret? Hur ska det gå? Är det rätt, borde det komma mer Star Wars-filmer, är inte sagan komplett och avslutad? Frågorna är många, och ryktena och spekulationerna har naturligtvis redan börjat florera. Oavsett vem som kommer att regissera eller vilka skådespelare det kan bli i rollerna finns hela tiden den övergripande frågan om hur en ny Star Wars-episod egentligen kan passa ihop med de tidigare. Berättelsen om Darth Vader och hans kamp mot Luke Skywalker och kompani fick ju sitt definitiva slut i Episod VI, borde inte därmed Star Wars-sagan också vara slut?

Saken är dock den att hela konceptet med Star Wars som en episk saga, med en definitiv början och ett definitivt slut, inte var vad George Lucas ursprungligen hade planerat, oavsett vad han numera säger. Han har ju sagt en hel del genom åren. Ibland säger han att han planerade att göra en film, ibland att det var sex filmer, och ibland att han hade planer på att Star Wars-historien skulle omfatta hela nio eller till och med tolv filmer! Men sådana storslagna planer verkar ändå inte ha varit ursprungstanken. Den första Star Wars-filmen hette ursprungligen bara ”Star Wars”, inget ”Episod IV” eller ”A New Hope”. Det var först i och med den andra filmen, Rymdimperiet slår tillbaka, som episodindelningen dök upp, kanske egentligen bara som en sorts referens till de följetongsfilmer som Lucas sett som liten och som inspirerade honom när han gjorde Star Wars. Lucas hade funderat på uppföljare innan dess, men tänkte sig då någonting i stil med James Bond, alltså en pågående filmserie som i princip kunde vara oändligt lång, med olika handlingar, olika karaktärer och olika regissörer.

Det är denna ursprungliga tanke som jag nu tror kan bli Star Wars framtid i och med att Disney planerar göra ytterligare en film, med en ny regissör, och kanske med nya karaktärer och en ny handling helt orelaterad till Luke Skywalkers äventyr. Om Star Wars blir en filmserie i stil med James Bond kan det innebära både bra och dåliga saker. Många olika filmskapare kan ge sina egna tolkningar av Star Wars och komma med nya spännande infallsvinklar, men risken finns också att det hela blir samma sak om och om igen, och att filmserien långsamt dör när publiksiffrorna går ner, i stället för att som nu ha ett definitivt och spektakulärt slut. Men just nu är jag ändå hoppfull. Tänk vad roligt det skulle vara att med jämna mellanrum kunna gå på bio och se en helt ny Star Wars-film, med nya vändningar och överraskningar, precis som på den gamla goda tiden. Disneys köp av Lucasfilm verkar innebära mer Star Wars, och vilken nörd kan innerst inne säga nej till mer Star Wars?

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Mer Star Wars!

  1. Den här nörden kan i varje fall inte säga nej till mer Star Wars och Disney må vara ett stort ondskefullt företag MEN de vet också hur man gör för att tjäna pengar. De vet att blidka nördarna och de har redan tagit väl hand om Marvel efter vad jag har förstått det. Det finns inget som tyder på att de kommer att slänga in Musse Pigg i nästa film och vad gäller Disneyinspirerade Star Wars-leksaker så har det funnits sådana ganska länge. Disney har sedan flera år haft ett samarbete med Lucasfilm för just sådana produkter så det kommer knappast att förändras.

    1. Det är lite intressant att Disney nu äger både Marvel och Star Wars, eftersom det ju ursprungligen var Marvel som gav ut Star Wars-serier innan rättigheterna gick över till Dark Horse. Kanske kommer vi att få se nya Marvel-Star Wars-serier?

      Jag tror inte att det är helt omöjligt att ett Musse-huvud dyker upp någonstans i bakgrunden i framtida Star Wars-filmer, om inte annat så för att jäklas med de mest inbitna nördarna…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s