Majel Barrett: Först och störst.Det finns många skådespelare i Star Trek som gjort flera olika roller och medverkat i mer än en av TV-serierna eller filmerna. Det finns dock bara en person som varit med i alla TV-serierna i någon roll, plus naturligtvis ett flertal av filmerna. Denna person är Majel Barrett, senare Majel Barrett-Roddenberry då hon gifte sig med Star Treks skapare Gene Roddenberry.

"Number One". Vad hon heter egentligen sades aldrig. Kanske är hennes namn faktiskt bara "Nummer Ett".Barrett var med i Star Trek från början, och då menar jag från den absoluta början, i det första pilotavsnittet till originalserien, ”The Cage”. Därmed var hon alltså med innan flera andra klassiska Star Trek-skådisar, inklusive William Shatner. I ”The Cage” gör hon rollen som ”Number One”, det vill säga rymdskeppet Enterprises försteofficer, endast ansvarig till kaptenen (som i detta pilotavsnitt inte var Kapten Kirk, utan Kapten Pike). Att en kvinna hade denna upphöjda roll i en TV-serie ansågs lite väl kontroversiellt av TV-bolagen på 60-talet, och strykandet av denna karaktär var en av många ändringar som gjordes inför nästa pilotförsök, det första ”riktiga” Star Trek-avsnittet med Kapten Kirk och alla de andra klassiska karaktärerna. Intressant nog medverkar också Leonard Nimoy som den spetsörige utomjordingen Spock i ”The Cage”, men här är han inte den känslolöse logiske varelse som han senare skulle bli. I stället verkar det som att det var Number One som ursprungligen var tänkt att ha denna personlighet, men när hon försvann var det Spock som fick den i stället.

Syster Chapel, Spocks största fan.Barrett fortsatte dock vara med i originalserien som en ny karaktär, sjuksystern Christine Chapel. Detta var förvisso en något mindre roll med en betydligt lägre grad ombord på Enterprise, men Chapel är ändå en minnesvärd och omtyckt karaktär bland Star Trek-nördar. I huvudsak gjorde hon inte så mycket utöver att lyda den buttre doktorn McCoys order, men hon hade också ett tämligen intressant förhållande till Spock. Det var uppenbart att hon var förälskad i honom, men då han ständigt undertryckte sina känslor kunde han inte besvara denna kärlek (även om det ibland antyddes att han innerst inne ville det). Denna lilla tragiska romans var aldrig det centrala i något avsnitt, men fungerade som en intressant återkommande detalj i bakgrunden när Spock och Chapel interagerade. Där så mycket annat i originalserien skrevs på näsan och gick till melodramatisk överdrift var relationen mellan Spock och Chapel för det mesta förvånansvärt subtil, en liten bit kontinuitet mellan avsnitten som i övrigt i huvudsak stod för sig själva.

Se upp alla snygga karlar, här kommer Lwaxana!Som syster Chapel medverkade Majel Barrett både i originalserien och i ett flertal av långfilmerna, där hon dock gick uppåt i graderna, först till fullfjädrad doktor och senare till kommendör i stilig vinröd uniform. Hennes nästa stora roll kom i nästa TV-serie, Star Trek: The Next Generation. En av besättningsmedlemmarna under Kapten Picard i denna TV-serie var utomjordingen Deanna Troi, som hade den mentala förmågan att känna av folks känslor. Deannas mamma, Lwaxana Troi, dök då och då upp ombord på Enterprise, och det var denna roll som spelades av Barrett. Lwaxana var en i huvudsak humoristisk karaktär, en kvinna som gärna tog för sig och ställde till spektakel, till Picards stora förtret. Allt som oftast var hon på jakt efter någon ny karl, antingen till sig själv eller till sin dotter (vilket Deanna naturligtvis tyckte var mycket pinsamt), då och då var hon till och med inställd på att ragga på Picard, som dock vänligt men bestämt avböjde hennes försök till förförning. Lwaxana skulle senare också dyka upp i ett och annat avsnitt av Star Trek: Deep Space Nine och reta gallfeber även på besättningen i den TV-serien. Meningarna går isär bland Star Trek-nördar när det gäller Lwaxana, en del tycker hon är en irriterande karaktär medan andra tycker hon är rolig och underhållande. Då och då kunde hon dock också vara någorlunda seriös och visa att det fanns mer till henne än flams och trams, vilket gör att jag inte tycker att man kan avfärda henne helt och hållet.

"Computer..."Rollerna som Chapel och Lwaxana var kanske Majel Barretts mest ihågkomna, men det finns en roll till som kanske kan sägas vara viktigare, och definitivt större. Det var nämligen Barrett som gjorde rösten till datorerna ombord på rymdskeppen i samtliga Star Trek-TV-serier. Oräkneliga gånger ställer besättningsmedlemmarna frågor eller beordrar skeppsdatorn med sina röster, och datorn svara alltid lugnt och trevligt på dessa frågor och beordringar (även om den då och då flippar ur på något vis, såsom datorer alltid har gjort). I originalserien hade datorns röst en något mekanisk karaktär, men i senare TV-serier låter den betydligt mer naturlig, som det ultimata målet för alla som forskat på syntetiska röster och röststyrning. I den senaste (sista?) Star Trek-TV-serien, Star Trek: Enterprise har titelns rymdskepp ingen dator med röst, men när de stöter på ett annat rymdskepp från framtiden fick Barrett ändå reprisera sin roll, vilket innebär att hon som sagt medverkat på ett eller annat sätt i alla Star Trek-TV-serier. Hon fick också möjligheten att göra rollen som datorröst i den senaste Star Trek-långfilmen, och alla hennes repliker till filmen blev färdiginspelade bara några dagar innan hon avled, 76 år gammal. Filmen dedicerades till henne och hennes tidigare avlidne make.

Majel Barrett på konvent.Majel Barrett jobbade med Star Trek utöver sina skådespelarinsatser också, och förvaltade Gene Roddenberrys arv efter att denne avlidit. Hon besökte ett flertal Star Trek-konvent årligen och var omtyckt av fansen, och det var på grund av detta som hon brukar sägas ha titeln ”The First Lady of Star Trek”. Inte bara för att hon var gift med skaparen, utan för att hon bokstavligen var Star Treks första viktiga kvinnliga roll, för att hon bidrog så mycket till alla dess inkarnationer, och för att hon uppenbarligen brydde sig om och älskade sitt jobb med det.

Publicerat av Fredde 

2 reaktioner till “Nördfavorit – Majel Barrett

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s