Ett gammalt manus får en modern tecknare.Stålmannen, den första karaktären som brukar betecknas som ”superhjälte”, skapades av författaren Jerry Siegel och tecknaren Joe Shuster under 30-talet, och det var också dessa som skrev och ritade många av de tidigaste Stålmannenserierna som definierade karaktären. 1940 skrev och ritade de serien ”The K-Metal from Krypton” som sin nästa Stålmannenserie, men serieförlaget National Comics (som sedermera skulle bli DC Comics) vägrade att publicera den. Istället förpassades serien till förlagets arkiv, och blev bortglömd i årtionden under vilka Stålmannen växte sig större och större och blev figuren såsom vi känner honom idag.

En ruta från det svartvita originalet.Det var först på 1970-talet som denna ”försvunna” serie upptäcktes igen, då diverse serienördar och serieskapare (inklusive sådana stora namn som Jim Steranko, Mark Waid och Alex Ross) hittade vissa av Shusters tecknade sidor och till slut också ett komplett manus till serien skrivet av Siegel. År 2003 påbörjade hemsidan Superman Through the Ages! projektet att samla alla funna sidor från serien, kompletterat med sidor från manuset, och att publicera dessa på hemsidan så att serienördar världen runt kunde få ta del av den smått legendariska serien. Senare utvecklades detta projekt då ett antal tecknare erbjöd sig att teckna de sidor av serien som inte återfunnits och därmed göra en komplett, färglagd version av ”The K-Metal from Krypton”, och numera är det denna serie som finns att tillgå på hemsidan (fast de svartvita originalsidorna finns också kvar att jämföra med, som tur är).

Hade det inneburit slutet för Stålmannen om "The K-Metal from Krypton" publicerats?Utan att avslöja för mycket av handlingen kan jag säga att serien är väldigt anmärkningsvärd med tanke på när den skapades, och introducerade ett flertal koncept till Stålmannens historia som ”officiellt” sett inte skulle dyka upp förrän många år senare, inklusive titelns ”K-Metal”, Siegel och Shusters ursprungliga idé till det som senare skulle bli kryptonit, det material som orsakat Stålis så mycket problem genom åren. Hjältens relation med sin kära Lois Lane tar också en mycket intressant vändning, som skulle ha inneburit en markant annorlunda utveckling av Stålmannenkanon om serien blivit publicerad på 40-talet. Seriens historiska vikt förklaras också på hemsidan, men jag rekommenderar att ni läser om det först efter att ni läst serien och fått ta del av dess många överraskningar. Det är ett oerhört privilegium att vi nu kan ta del av denna sedan länge försvunna serieskatt, och den bör läsas av alla som är intresserade av Stålmannen eller av superhjältar i allmänhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s