Bane tecknad av sin skapare Graham Nolan

Likt vår förra studie kommer den här artikeln beröra en karaktär som såg dagens ljus först på 90-talet. En karaktär vars namn stavas likadant både på svenska och på engelska. Jag talar naturligtvis om Bane.

Bane skapades så sent som 1993 för att fungera som huvudskurken i historien Knightfall. Tanken var att Batman skulle möta sin like (eller sin ”baneman” om man så vill) både i fysisk styrka och i intelligens och således försättas ur spel under en längre period. Detta åstadkom man genom att låta Bane bryta Batmans rygg, vilket också gav honom titeln ”The Man Who Broke the Bat”. Banes urspsrung speglar till viss mån Batmans eget men där Batman valde att träna och förbereda sin kropp hade Bane inget annat val. Han fick överta sin fars fängelsestraff redan vid barnsben då fadern smet från rättvisan i det fiktiva Centralamerikanska landet Santa Prisca och var helt enkelt tvungen att bli stark och smart eller bli dödad.  För att vidare förstärka sin fysiska styrka tog Bane preparatet Venom, en drog som introducerades i kroppen intravenöst via tuber bland annat i hans huvud och som ökade hans styrka och kroppshydda till övermänskliga proportioner.

Batman repade naturligtvis sig och sin skadade rygg efter ca ett år och lyckades tillslut besegra Bane och sedan dess har Bane dykt upp sporadiskt, oftast som musklerna i någon grupp av superskurkar men författarna har ofta svårt att skriva intressanta historier för honom som inte berör hans introduktion. Har man en gång  besegrat sin ärkefiende är det svårt att fortsätta vara intressant om man är en skurk.

banebatmanTASFörfattarna till Batman: The Animated Series var inte särskilt intresserade av att använda sig utav Bane, bland annat för att Bane var en väldigt ny skurk som knappast kunde ha blivit klassisk på mindre än ett år och för att de tyckte att Bane egentligen bara fungerade som den drivande ”gimmicken” i en historia som Knightfall (vilket de av förståeliga själ inte var intresserade att skriva för serien). Detta till trots fick Bane faktiskt medverka i ett avsnitt (vilket lämpligt nog också bar hans namn). I sin animerade debut fick Bane sadla om till yrkesmördare som hoppades kunna skaffa sig ett bra rykte genom att ha ihjäl Batman. Visuellt påminde han starkt om sin serietidningsförlaga men med några små konstiga förändringar. Istället för ”cargo pants” (jag har verkligen ingen aning om hur man översätter det till svenska) och kängor fick han en heltäckande brottartrikå med blåa tights på benen. Istället för en heltäckande mask gjorde man en öppning för hans mun, vilket fick honom att se ut mer som en mexikansk brottare än en yrkesmördare.

Bane_Introduced

Det hela hjälptes inte av att han behöll masken på även när han i övrigt gick klädd i vanliga kläder, vilket såg minst sagt märkligt ut. I avsnittet försökte Bane faktiskt bryta Batmans rygg men Batman stoppade honom genom att hugga av slangen som pumpade in Venom  i hans kropp. Rösten gjordes utav skådespelaren Henry Silva, vars spanska ursprung gjorde honom mycket passande. Problemet var dock att den spanska brytningen han valde att använda blev på tok för överdriven och Bane förlorade lite av vad som gjorde honom hotfull när det blev tydligt att han hade svårt att uttala vad han sa.

banenewbatman

Bane blev inte heller någon publikfavorit i serien (som han varit i serietidningarna) och det var först i seriens sista säsong (som också kallades för The New Batman Adventures) som Bane fick dyka upp igen. Silva gjorde fortfarande rösten men valde att tona ned brytningen avsevärt. Detta hjälpte för att göra Bane mycket mer obehagligt beräknande och hotfull igen. Likt de flesta andra karaktärer fick även Bane en ny design till den sista säsongen. Masken förändrades lite och färgerna togs bort till förmån för svart. Detta tillsammans med en krage med metallspikar fick hon att se mindre ut som en mexikansk brottare och mer som en gimp. Denne version av Bane gjorde också ett gästspel i Superman: The Animated Series men användes där främst för komik.

Batman: The Animated Series visste vad de hade att jobba med och gjorde sitt bästa med det. Resultatet blev kanske en ganska förenklad version utav en mycket mer avancerade skurk men om man jämför det med nästa tolkning av Bane på vår lista var Batman TAS en gudagåva. Banes nästa framträdande var nämligen i spelfilmen Batman & Robin från 1997. Det skall nog först sägas att trots många klagomål rörande hur filmen spelade exempelvis Mr. Freeze så tog sig någon i varje fall tid på sig att ta reda på vad Mr. Freeze hade för bakgrundshistoria och vilken hans motivation var och lät det åtminstone finnas med i manus. Att det blev skit är en annan sak men de gjorde i varje fall ett försök.

BaneBatman_&_Robin

För Bane verkade det som att de fick en bild på hur han såg ut och ett tips om att ”trådarna i skallen pumpar in steroider i hans kropp” och sedan inget mer. För det första gav de honom ett namn (Bane skall inte ha något annat namn än Bane, det är lite det som är grejen) och suddade ut den tragiska historian om att vara uppväxt i ett fängelse. Istället blev han Antonio Diego, en psykopat som förvandlades till ett monster när en galen professor pumpade in Venom i hans kropp. Professorn var för övrigt Dr. Jason Woodrue, en halvkänd DC-skurk som är bättre känd som Floronic Man och hans spelades utav John Glover som vi alla kommer ihåg i rollen som Riddler i Batman TAS. Bane själv spelades utav wrestlern Robert ”Jeep” Swenson men förutom det fanns där inte mycket mer att säga. Det enda Swenson fick göra i rollen var att gå runt och se stark ut och upprepa ordet ”Bane” om och om igen. I Batman & Robin tog nämligen giftet som pumpades in i hans skalle bort all intelligens och med den alla likheter med serietidningsförlagan. Det enda som fortfarande stämde var designen men även den användes på ett extremt klumpigt sätt. Trots att Swenson förmodligen var stark nog att kunna utföra lite häftiga stunts var allt han gjorde att gå runt och välta saker som tydligt inte var i närheten av så tunga som de skulle verka vara. När han kastade med människor var det tydligt att det rörde sig om vajerarbete och när han lufsade omkring var det tydligt att han inte kunde se ett dugg genom den (trots allt) hyfsat välgjorda masken. Mr. Freeze och Poison Ivy (och allt annat som var fel med den undermåliga filmen) till trots så var nog Bane den största missade chansen av dem alla. Det skulle ta många år innan Bane fick en andra chans på vita duken. Och, just det ja. Batman besegrade honom genom att hugga av giftslangen till huvudet.

2003 producerades en tredje tecknad långfilm som utspelade sig i det som kollektivt kallades för The DC Animated Universe (vilket bland annat inkluderade Batman TAS och Superman TAS). I filmen, som hette Batman: Mystery of the Batwoman medverkade även Bane på ett hörn. Han fick behålla den nya design han fått i och med The New Batman Adventures men skådespelaren Héctor Elizondo tog över som rösten. I filmen togs han in som beskyddare åt Gothams organiserade brottslighet mot den titulära Batwoman men Bane tog det ett steg längre och gav sig ut för att på egen hand göra slut på henne. Elizondos röst var råare och raspigare än Silvas och hans brytning var knappt märkbar. Det fick honom att låta verkligare och således mer obehaglig. Elizondo repriserade även rösten i TV-spelet Batman: Rise of Sin Tzu.

BaneThe_BatmanÅret efteråt dök Bane upp i den tecknade TV-serien The Batman. I sitt första framträdande gjordes hans röst utav portugisiske skådespelaren Joaquim de Almeida. Av någon anledning beslutade man sig för att göra honom både mer monstruös i designen (gissningsvis för att anpassa honom till seriens animé-inspirerade ton) och att göra hans hud röd. Hans bakgrundshistoria är förvånansvärt lik den man använde i TAS med att låta honom vara en yrkessoldat som anställts utav maffian för att göra sig av med Batman. Med andra ord, inget originellt. Vad som dock var en smula originellt var att Bane fick skifta mellan två kroppstyper i och med sin ”förvandling”. I sin vanliga form var han inte mycket större än Batman men när han tagit sitt Venom växte han till ett monster. En intressant vinkel om inte annat eftersom alla tidigare versioner visat honom som nästan övermänskligt stor redan från början och bara blivit större med giftet. De tog sig också en intressant frihet med masken och kostymen, som var heltäckande och blank fram till att han förvandlades. Jag är inget stort fan utav den röda huden men idén måste jag säga var uppfinningsrik. Almeidas röst var väldigt värdig och hotfull, med bara en hint utav en brytning. Om jag måste hitta något att klaga på kan jag säga att den ibland kändes lite avlägsen och saknade en viss passion. Tyvärr gjorde Almeida bara ett framträdande som Bane. I sina nästa framträdanden gjordes hans röst utav Ron Perlman (som också spelade Killer Croc) och Clancy Brown (som också spelade Mr. Freeze) men i dessa gjorde Bane bara ifrån sig små ljud och grymtningar och var inte central för handlingen så deras insatser är inte direkt nämnvärda. Det skall dock tilläggas att vid samtliga möten med Bane lyckades Batman även här besegra honom genom att kortsluta slangen som försåg honom med Venom. Anar vi ett tema här?.

BANE_brave_and_the_boldBane gjorde senare en serie små gästspel i Batman: The Brave and the Bold, spelad av Michael Dorn (mest känd för rollen som Worf i Star Trek) men han var aldrig riktigt i fokus i något avsnitt förutom sitt första. I serien visades Bane som en tanig liten kille som växte sig stor och stark med hjälp av sitt Venom. Designen efter förvandlingen var extremt lik originalet, bara anpassat för seriens förenklade stil. I sitt första framträdande användes han mest som ett ”gag” på temat att inte döma hunden efter håren (eftersom han var liten och tanig utan sina steroider). Tyvärr finns det inte mycket mer att säga för Dorns insats bestod bara av att stöna och grymta. Bane hade inga repliker. Den här gången var det Wildcat som besegrade honom genom att förstöra slangen i hans huvud.

BaneYoungJusticeI den kritikerrosade TV-serien Young Justice fick Bane göra ett par lite värdigare framträdanden. Hans röst gjordes utav ingen mindre än Danny Trejo (Machete i filmerna med samma namn). Trejos råa och starka röst fungerade alldeles utmärkt för seriens väldigt seriösa version utav Bane. Han fick till och med tillfälle att prata spanska ett par gånger. Även i den här versionen var Bane reducerad till en legoknekt med en svaghet för steroider men hans mål verkade till skillnad från många andra framträdanden vara hans helt egna, åtminstone i början. Designen var en smått nedtonad version utav originalet från serietidningarna och inte ens hans venom-förstärkta kropp såg överdriven ut, vilket i mina ögon gjorde honom mer mänsklig och således mer obehaglig. Författarna valde den här gången att också fokusera på hans intelligens, vilket gjorde honom ännu mer obehaglig eftersom de unga hjältarna trodde att han skulle vara lätt att överlista då hans styrka verkade vara fysisk. Detta hindrade dock inte Robin från att besegra honom genom att hugga av slangen till hans huvud.

BaneDoomI den tecknade långfilmen Justice League: Doom fick Bane medverka som en skurkarnas motpol till Batman i filmens version utav den ondskefulla organisationen Legion of Doom. När Bane introducerades i filmen var det i strid mot en gigantisk krokodil, vilken Bane snabbt lyckades immobilisera. Detta var förmodligen en snygg liten nickning till det faktum att en av de första sakerna Bane gjorde i Gotham var att formligen banka skiten ur den äldre skurken Killer Croc, som innan dess varit ett av de stora muskelbergen i Batmans fiendegalleri. Denne Bane var menad att vara samma Bane som från serietidningarna och hade således redan räknat ut Batmans hemliga identitet (någon som hans andra animerade likar aldrig gjorde) men Batman lyckades naturlgitvis besegra honom tillslut . Kan du gissa hur? Jag kan ge en ledtråd; Det hade att göra med att förstöra slangen i hans huvud. Banes design i filmen var en ganska märklig sådan. Tillsynes en tillbakagång till helkroppstrikåerna och en nästan heltäckande mask. Rösten gjordes utav komikern Carlos Alazraqui (som tidigare gjort rösten till en annan spanjor, Mr Weed i Family Guy) och den fungerade väl för sitt syfte men var i jämförelse men vissa av sina föregångare inget speciellt. En sak som dock var intressant var att Alazraqui valde att göra små skillnader i röstläget mellan sin vanliga och sin steriodförstärkta form.

baneasylum

Bane hade också en central roll i TV-spelet Arkham City, trots att det primärt handlade om hans kropp och hans Venom-preparat. Bane fungerade som en av spelets bossar och som designen och erfarenheten antyder involverade sättet att besegra honom att hugga av de många slangar som prydde hans kropp. Designmässigt var denna version av Bane väldigt överdriven, till och med mer än i sin serietidningsversion. Detta skulle bero på att hans kropp blivit utsatt för vidare experiment men det såg på tok för överdrivet ut för min smak. Bane är dock en utav de skurkar som fungerar bäst som en boss i ett sådant spel så det är förlåtligt. Rösten gjordes utav röstskådespelaren Fred Tatasciore (som faktiskt hade spelat Bane tidigare i TV-spelet Lego Batman) och som de flesta andra på den här listan använde Tatasciore en spansk brytning och ibland även spanska ord. Hans Bane talade ibland om sig själv i tredje person och verkade mycket mer intensiv än många tidigare versioner. Detta gjorde dessvärre att han inte lät särskilt obehaglig utan mer högljudd och ibland till och med lite dum och det var inte riktigt egenskaper som man skall förknippa med Bane, som skall vara ett reellt hot mot Batman både på vad gäller fysisk styrka och intelligens. Bane medverkade också som en miniboss i spelets uppföljare, Arkham City (där han hade mer dialog men medverkade mindre) och spelades där på samma sätt. Ett sätt som fungerade utmärkt för en boss i ett slagsmålsspel men som inte riktigt var värdigt Bane.

Tom-Hardy-BaneSist på listan har vi den färskaste tolkningen av Bane från den sista filmen i Christopher Nolans Batmantrilogi, The Dark Knight Rises från 2012. Handlingen i filmen var väldigt lik den som introducerade Bane i serietidningarnas värld 19 år tidigare. Man visade Banes uppväxt i ett fängelse, även om filmen skulle göra en del förändringar för att undvika att alla som redan läst serietidningarna skulle få slutet avslöjat i förväg och fängelset flyttades från Sydamerika till samma ”halv-arabiska-halv-asiatiska land” som introducerats för Ra’s al Ghul i Batman Begins. I rollen som Bane sågs den brittiske skådespelaren Tom Hardy, som tränade upp sin kropp avsevärt för ändamålet. Eftersom Bane inte längre skulle härstamma från ett latinamerikanskt land försvann även den spanska brytningen och Hardy ersatte den med en röst som (tillsammans med Christian Bales Batman-röst) gått och blivit en smula ökänd. Rösten i sig var det egentligen inget fel på i min åsikt och den lyckades bra med att göra Hardys Bane unik. Många gånger lät det som att Bane inte visste exakt hur man talade ordentligt, vilket gjorde honom omänsklig och obehaglig, som om tal bara var något han varit tvungen att lära sig för att få andra att göra som han ville men som inte var något speciellt viktigt för honom egentligen. Det var förmodligen det faktum att den ibland också påminde svagt om en imitation av Sean Connery som gjorde att folk (undertecknad inräknad) tyckte att den var rolig. Bane avbildades som en terrorist vars mål (precis som i Knightfall) var att besegra och vanhedra Batman i Gotham Citys ögon men framförallt att visa att han själv minsann var den riktiga faran som lurade i mörkret. Banes kostym förändrades och brottartrikån byttes ut mot en tjock militärrock medan millitärboxorna och kängorna fick vara kvar. Masken förändrades och gjordes om till någon slags andningsmask som han tydligen behövde för att överleva (läs; Darth Vader) och hans fallenhet för steroider togs bort. Detta fungerade mycket väl i den mer realistiska ton som Nolan använde sig av och Hardy gjorde ett extremt bra jobb med rollen. Det var en annorlunda tolkning utav Bane trots att förutsättningarna var så lika hans ursprung men en för ändamålet väldigt välgjord och effektiv sådan. Värt att notera är också att denne Bane faktiskt lyckades med att bryta Batmans rygg och (som för att introducera lite variation) besegrade Batman inte honom genom att förstöra slangen i hans huvud (för det fanns ju inga) utan genom att slå sönder hans andningsapparat.

För att vara en såpass ny skurk har Bane haft en gedigen karriär utanför sitt medium och man får definitivt säga att även om han gör sig solklart bäst i en historia som Knightfall, där han agerar huvudskurk så är han mångsidig nog att använda även med andra infallsvinklar. Det är också intressant att varenda version av honom har använt sig av samma gimmick för att slutligen besegra honom. Trots att Bane bör utgöra både ett fysiskt och ett intellektuellt hot slutar det allt som oftast med att slangen skärs uti. En av anledningarna till detta är förmodligen densamma som varför det är svårt att skriva honom utanför sitt element och det är att han allt som oftast skrivs för att bara medverka en enda gång. Jag tycker personligen om Bane som skurk och önskar som många andra att se fler versioner av honom. Med ett par undantag har han hanterats bra utanför serietidningarna och de flesta skådespelare har gjort ett bra jobb med honom efter omständigheterna.

Fast i nästa version kan de väl hitta på något annat än att skära av den där förbannade slangen?

Publicerat av Jönsson (förslag på nästa skurk till rakning emottages gärna i kommentarerna!)

2 reaktioner till “Vem spelar skurken? – Bane

  1. Jag gillade Banes första framträdande i The Animated Series. Det kändes som att skaparna ville göra honom halvt en parodi på Mexicansk pro wrestling, typ El Santo, och jag har ju en viss fascination av pro wrestling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s