Närbild på Elaine från det första spelet.I spelet The Secret of Monkey Island, det första i den famösa serien med klassiska humor-äventyrsspel, håller huvudpersonen Guybrush Threepwood som bäst på med att försöka bli pirat när han stöter på guvernören på Mêlée Island, en kvinna vid namn Elaine Marley. De båda blir en smula förälskade i varandra, men kort därefter blir Elaine kidnappad av spökpiraten LeChuck som är besatt av att gifta sig med henne. Elaine var alltså i det första spelet i serien en ganska typisk kvinnlig spelfigur, kidnappad av ärkeskurken och i behov av räddning av hjälten, men hade åtminstone en del skinn på näsan och en viss auktoritet då hon var guvernör över en ö fullsmockad med råbarkade sjörövare och annat löst folk, och i slutändan visade det sig att hon egentligen inte behövde Guybrushs hjälp för att kunna fly från LeChuck, något som hon i senare spel också ytterst sällan behövt. Det var dock i uppföljaren till det första spelet som Elaine började bli riktigt intressant.

Inledningen av Monkey Island 2.I Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge, har Elaine nämligen dumpat Guybrush och återgått till guvernörslivet på egen hand, och de två blir inte ihop igen under spelets gång. Faktum är att Guybrushs enda interaktion med Elaine, förutom att hela spelet är inramat som att Guybrush berättar dess handling för Elaine i efterhand i en komiskt prekär situation, är när han besöker henne med det enda målet att få tag på den biten av en skattkarta som hon innehar, vilket hon blir ytterst förolämpad av. Hon blir inte ens kidnappad av LeChuck, som i detta spel som titeln antyder är mer fokuserad på att hämnas på Guybrush för sitt tidigare nederlag.

Guybursh pratar med Elaine i Monkey Island 2. Det finns en förklaring till varför han har en rosa klänning på sig.Det som är så intressant med Elaine i Monkey Island 2 är spelskaparen Ron Gilberts tanke att hon egentligen aldrig var kär i Guybrush, utan mer ser honom som en korkad men välmenande lillebror. Denna relation är tämligen unik då den smådumme och klantige manlige huvudpersonen i nördmedia oftast på någon vänster lyckas charmera en smart och självständig kvinna så hon blir upp över öronen förälskad i honom, och sedan lever de lyckliga i alla sina dagar. Monkey Islands historia hade kunnat få en ganska annorlunda dynamik om Elaine hade fortsatt vara en kvinnlig karaktär som inte nödvändigtvis var kär i Guybrush, men ändå stod på hans sida och brydde sig om honom.

Elaine får den magiska förlovningsringen av Guybrush.Efter Monkey Island 2 lämnade dock Gilbert serien, och de som kom efter fick det svåra uppdraget att fortsätta spelserien efter det smått surrealistiska slutet på LeChuck’s Revenge. Gilbert har i efterhand sagt att även om The Curse of Monkey Island inte fortsätter historien så som han hade tänkt det så lyckades det ändå fånga den rätta Monkey Island-stämningen, och jag är böjd att hålla med. Elaines och Guybrushs relation, däremot, fortsatte inte den utveckling som påbörjats i Monkey Island 2. I det tredje spelets början förklarar Elaine nämligen att Guybrush är den ende man hon någonsin älskat, och i slutet av spelet gifter de sig, efter att Guybrush har löst problemet som uppstod när han gav henne en magisk förlovningsring som förvandlade henne till en guldstaty.

Elaine i Tales of Monkey Island, det senaste spelet i serien.Sedan dess har den mesta av humorn i spelserien som har med Elaine att göra handlat om Guybrushs småtoffliga giftermål med henne, kontrasterat med deras yrke som äventyrliga sjörövare (Guybrush ger henne till exempel små gulliga namn såsom ”Plunderbunny”). Det roligaste är då snarare att LeChuck fortfarande inte har gett upp sina försök att gifta sig med henne, och mer och mer framstår som en desperat loser som inte kan ta ett nej. Tack vare att spelen för det mesta ändå lyckats vara ganska kompetent skrivna (förutom en del ganska konstiga retcons i det fjärde spelet, Escape from Monkey Island) är Elaine med tanke på omständigheterna ändå en kul och ofta tuff karaktär med mycket auktoritet mot de flesta i sin omgivning, men jag kan inte undgå att undra hur hon hade kunnat utvecklas om Gilbert hade fortsatt med sin ursprungliga plan. Vi kanske till och med skulle kunna ha fått ett spel med henne i huvudrollen?

Publicerat av Fredde Guybrush Threepwood.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s