Catwoman i modern kostym.Ett sätt på vilket Batman skiljer sig från många andra superhjältar är att han inte verkar ha någon konstant återkommande flickvän, likt Stålmannens Lois Lane eller Spider-Mans Mary Jane, för att nämna två av de mest klassiska exemplen. Och visst, Batmans alter ego Bruce Wayne är för det mesta tänkt att vara en sorglös playboy, som hoppar från en kvinna till nästa utan några djupare förhållanden (även om det ursprungligen verkar ha varit tanken att han skulle ha en reguljär flickvän i form av en kvinna vid namn Julie Madison, och en tid var reportern Vicki Vale ett återkommande romantiskt intresse). Men saken är ju den att Bruce Wayne, till skillnad från Stålmannens Clark Kent eller Spider-Mans Peter Parker, ofta har sagts vara en figur som Batman maskerar sig som, och inte tvärtom. Och när Batman är Batman finns det åtminstone en kvinna som kan sägas vara hans klassiska kärleksintresse, nämligen mästertjuven Selina Kyle, alias Catwoman.

"The Cat" i sitt första framträdande.Catwoman brukar vanligtvis definieras som en av Batmans fiender, en ”skurk” likt Jokern, Two-Face, Pingvinen eller Riddler, och är i det sammanhanget en av hjältens mest klassiska motståndare, jämngammal med Jokern då de båda dök upp för första gången i samma serietidning 1940. Men redan i sitt allra första uppdykande (då hon bara kallades ”The Cat” och inte hade någon kattliknande kostym) antyddes om den något mer komplicerade relationen som skulle utvecklas mellan henne och Batman. Hon lyckas nämligen fly från den heroiske brottsbekämparen i seriens slut, och det görs inte så värst subtila antydningar om att Batman medvetet låter henne undkomma, då han verkar ha gått och blivit förälskad i henne.

En personlig favorit bland Catwoman-illustationer, av Tim Sale.Batmans fiender har alltid varit en sak som gjort karaktären så intressant och speciell, de mest klassiska av dessa har alla någon speciell roll att fylla. Jokern är Batmans symboliska antites, kaoset mot Batmans ordning. Two-Face är skurken som Batman vill rädda från sin skurkaktighet, då han en gång var hjältens vän. Och Riddler är om inget annat ofta en utmaning för Batmans tankeknölar med sina gåtor. I det sammanhanget verkar Catwoman symbolisera en kluvenhet hos Batman, då hon å ena sidan är en brottsling, en högst talangfull inbrottstjuv, men å andra sidan en charmig kvinna som han är attraherad av, även om han sällan verkar vilja säga det rakt ut. Hon verkar vara hans match rent fysiskt (vilket inte säger lite med tanke på vilka fysiska förmågor Batman brukar framställas ha) och ofta lyckas hon överlista honom också och undfly honom, även om man då undrar om han medvetet eller omedvetet låter henne fly.

Klassisk Catwomankostym.Jag tror att Catwoman kan sägas vara en av de saker som gör Batman en smula ljusare, inte en totalt kompromisslös brottsbekämpare med en bergfast konservativ syn på rätt och fel, utan en mer mänsklig karaktär som då och då kan släppa loss lite, även om han som sagt inte själv erkänner det. På det viset liknar hon faktiskt Batmans sidekick Robin, och då och då har hon haft en liknande roll som hjältens medhjälpare, dock ofta med den där retsamma tendensen att inte alltid göra vad hon blir tillsagd, och ofta med en egen agenda som bara för tillfället råkar stämma överens med Batmans.

Catwoman har genom åren gått mer och mer från skurksidan och kan numera för det mesta snarare klassas som en ”antihjälte”, en tjuv som stjäl från de rika och ger till sig själv. Hon kommer troligtvis fortsätta att vara en viktig del av Batmans liv, och fortsätta att irritera och attrahera honom på samma gång.

Publicerat av Fredde "Flowers? You really shouldn't have!"

3 reaktioner till “Nördfavorit – Catwoman

  1. Jag har länge tänkt göra en ”Vem spelar skurken?” om henne men om jag gör det måste jag se ”Catwoman”. Jag tror helt enkelt inte jag klarar av det.

    1. Jag har hört åtminstone en person säga att han har Catwoman-filmen som en ”guilty pleasure”, och att han tycker att det finns en del saker som Halle Berry gör rätt i rollen, även om resten är skräp. Så kanske den går att stå ut med som en ”så dålig att den blir bra”-film?

      1. Jag kan inte se den som ett ”guilty pleasure” för den är så jävla dum. Men om någon får något ut av att se möget är det ju bra. Den är väldigt lik Batman & Robin i det att ingen, oavsett förmåga kan göra ett bra jobb med så dåligt skrivna repliker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s