Nichelle Nichols som Uhura i originalserien.Rymdskeppet Enterprises kommunikationsofficer, som i Star Trek-originalserien endast var känd som Uhura, men som sedermera också fått det vackert klingande förnamnet Nyota, är kanske idag mest känd för sitt symboliska och historiska värde. Att en svart kvinna hade en så framträdande roll i en TV-serie som Uhura hade i Star Trek på 60-talet anses av många som ett stort steg framåt för framställandet av svarta människor i populärkultur, och det finns en hel del historier relaterat till detta. Uhura-skådespelerskan Nichelle Nichols var till en början tveksam till om hon skulle fortsätta med rollen efter TV-seriens första år, men uppmanades att fortsätta av ingen mindre än Martin Luther King, Jr., då denne tyckte att hon var en viktig förebild. Whoopi Goldberg, som sedermera skulle spela karaktären Guinan i Star Trek: The Next Generation, minns att när hon var liten så blev hon väldigt överraskad när hon såg Uhura för första gången, då hon aldrig tidigare hade sett en svart kvinna på TV i någon annan roll än hembiträde. Och sedan finns ju det kontroversiella avsnittet där Uhura och Kapten Kirk kysser varandra, och även fast de blev tvingade till det av elaka utomjordingar rörde det upp känslor då det var en av de första gångerna en svart person och en vit person kysstes på TV i USA. Extra roligt med det är att Nichols och Kirk-skådespelaren William Shatner medvetet saboterade försöken att filma en alternativ scen utan kyssen.

Uhura i de gamla långfilmerna.Uhura var alltså onekligen ett stort steg framåt när det begav sig, men med moderna ögon kan man också märka att karaktären egentligen inte har en väldigt framträdande roll i TV-serien, i många avsnitt finns hon bara med i bakgrunden utan någon replik, och i vissa avsnitt är hon inte med alls. Detta är ett problem som hon delar med sina andra ”etniska” kollegor, det vill säga japanen Sulu och ryssen Chekov (och till en mindre grad med skotten Scotty), som även de väldigt ofta reduceras till att säga ”aye captain” och trycka på knappar i bakgrunden. Detta beror på att originalavsnitten av Star Trek allt som oftast har fokus på de tre vita männen Kirk, Spock och McCoy (okej, det kan väl argumenteras lite huruvida Spock kanske också är ”etnisk”, men han spelas i alla fall av en vit man). Det är de som diskuterar de moraliska dilemman som Enterprise ställs inför, det är de som råkar ut för de mest spännande äventyren, och det är ytterst sällan som det inte är någon av dem som får det sista ordet i ett avsnitt. Det var först i senare Star Trek-TV-serier som alla de olika officerarna på skeppet fick avsnitt dedikerade till sig och kunde utveckla sina karaktärer något, i originalserien ansågs det nog som tillräckligt bra att det över huvud taget fanns officerare som inte var vita män, även om de inte var lika framträdande som de vita männen.

Uhura försöker charma Spock.Med detta sagt finns det ändå tillfällen då Uhura får göra mer än att sitta på sin stol och vidarebefordra meddelanden, och det blev fler av dessa tillfällen allteftersom TV-serien fortgick, kanske för att inte Nichols skulle känna sig frestad att lämna. Då och då hänger Uhura med Kirk och kompani ner till planeter och råkar ut för äventyr, och det finns en och annan minnesvärd scen där hennes reaktioner till händelser sätts i fokus åtminstone en stund, till exempel i ett avsnitt där alla tror att Kirk har dött, men där Uhura är den första att se hans ”spöke”. En annan minnesvärd detalj med henne är att hon då och då sjunger en snutt, och gör det ganska bra då Nichols hade musiktalanger som hon gärna visade upp (jag tycker för övrigt det är lite synd att senare Star Trek-TV-serier har haft betydligt färre sång- och dansnummer än originalserien). Tillsammans med hennes skådespeleri bidrar detta till att göra Uhura till en väldigt charmig karaktär, allvarlig när det behövs, men också kapabel att släppa loss, le och skämta när andan faller på. Det är faktiskt lite synd att hon inte har en mer framträdande roll, då hon uppenbarligen kunde vara en kul och intressant karaktär när hon fick möjligheten.

Zoë Saldana som Uhura.Med tanke på mina klagomål ovan är det intressant att jämföra Nichols version av Uhura med den senare versionen i de nyaste Star Trek-filmerna, spelad av Zoë Saldana. Det finns mycket med de nya filmerna som många Star Trek-nördar inte tycker fungerar, men jag skulle vilja säga att jag faktiskt gillar hur Uhuras karaktär är här jämfört med i originalserien. Faktum är att där originalserien hade fokus på Kirk, Spock och McCoy så verkar den centrala trion i de nya filmerna snarare vara Kirk, Spock och Uhura, med väldigt mycket fokus lagd på den kärleksrelation som utvecklas mellan Uhura och Spock. Detta är en utveckling av karaktären som jag gillar starkt, och som gör att hon kan fortsätta vara minnesvärd även i modern tid, då det numera inte räcker med ”hon är en svart kvinna i en framträdande position” för at stå ut från mängden. Och att ingen lyfter på ögonbrynen över sådant nuförtiden är någonting som vi bland många andra modiga människor har Nichelle Nichols, och hennes Uhura, att tacka för.

Publicerat av Fredde 

En reaktion till “Nördfavorit – Nyota Uhura

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s